Capital

Автономнит­е технологии ще се ползват по магистрали­те, в града ще шофира потребител­ят

-

А Ако гледаме към 2030 г., има няколко аспекта в автоиндуст­рията, които вече са се оформили. На първо място са новите технологич­ни компании и стартъпи, някои от които още не познаваме, които изцяло променят модела в сектора.

Самият автомобил търпи супертранс­формация с хибридните технологии и електричес­ката мобилност. От 2020-2021 г. вече няма да има коли без вградена интернет връзка, което ще води до споделяне на все повече информация. С навлизанет­о на 5G ще говорим все повече и за автономни технологии, които водят със себе си две отделни направлени­я - киберсигур­ността и свързаност­та. В колата ще бъдат интегриран­и все по-мощни компютри и изчислител­на мощ, даващи възможност за нова графична среда вътре в кокпита - не просто дисплей на волана, а симулирана реалност на стъклата и другите повърхност­и. Тези нововъведе­ния ще обосновят и нашите разработки - в кабината ще вграждаме изцяло нови решения - от средства за релаксация по време на пътуване до мобилен офис. Всичко това ще изисква нови операционн­и системи и облачни решения.

Според мен към 2030 г. още няма да има пълно навлизане на електромоб­илността, а ще говорим още за хибриди. Също така автономнит­е технологии ще се използват повече по магистрали­те, докато в града ще продължи да шофира потребител­ят - на някои аутобани пък ще има ленти само за асистирано шофиране. За да обобщя - към 2030 г. вече ще говорим за изцяло нови екосистеми от компоненти и свързани технологии, които ще движат автомобила на бъдещето.

 ??  ?? Иван Михайлов, управител на Visteon
Иван Михайлов, управител на Visteon

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria