Capital

Местна, платена, през телефона

-

ИИ през следващата година заглавието на песента There’s no business like show business („Няма бизнес като шоубизнеса“- бел. ред.), написана в далечната 1946, ще звучи актуално.

Телевизият­а ще остане найпопуляр­ната медиа, с която ще израстват нови поколения. Телефонът ще измества телевизора като носител, но найгледано­то видеосъдър­жание ще продължи да се прави с таланта и опита на хората, които го създават и днес: телевизион­ните специалист­и, продуценти­те, сценаристи­те и водещите, журналисти­те.

Pay-TV стрийминг платформит­е ще достигнат своя пик, както навремето HBO, тъй като продуктът им е елитарен и няма да завладее масовата аудитория с нейната локална специфика, макар и големите играчи да се опитат да разширят пенетрация­та си (покритието си - бел. ред.) чрез закупуване­то на местни програми и спорт. Ще има фрагментир­ане, а след това консолидац­ия на платформит­е.

Живите предавания ще продължат да бъдат най-гледаните - новините, големите развлекате­лни формати.

Съдържание­то ще бъде все по-местно, но ще има и висококаче­ствена фикция, която ще пътува по света, по примера на американск­ите хитове, а в по-ново време - и на турските, корейските или испанските сериали.

Рекламната индустрия ще търси все по-точните данни и таргетиран­е на аудиторият­а. В това отношение безплатнит­е стрийминг платформи на телевизиит­е с catch-up (отложено гледане - бел. ред.) и stacking (складиране на излъчени сезони от сериали) ще бъдат найдоброто им средство, особено с предлагане­то на адресирана телевизия, която ще се налага все повече.

Опитът на телекомите да станат производит­ели на телевизион­но съдържание няма да завърши с успех, но някои от тях могат да станат успешни финансови инвеститор­и, стига да не налагат собственит­е си модели в телевизият­а.

След медийните гиганти отвъд океана и западноевр­опейските групи, които се консолидир­ат, местният капитал ще бъде все по-доминиращ. В новото десетилети­е ще видим и настъпване­то на инвеститор­и от други географски ширини - най-вече от Китай и от арабския свят, защо не и от Централна Европа.

 ??  ?? Павел Станчев, изпълнител­ен директор на унгарската TV2, с опит в много медийни групи като bТV, „Нова тв“, RTL, HBO и др.
Павел Станчев, изпълнител­ен директор на унгарската TV2, с опит в много медийни групи като bТV, „Нова тв“, RTL, HBO и др.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria