Capital

Ламинирано с царевица

-

ППрез 2017 г. Анджела Иванова се занимава с принт, предпечат и фотография, а Гергана Станчева е фрийлансър - илюстратор и дизайнер. Към този момент двете от години следват в личния си живот философия за грижа за околната среда и логичното продължени­е е да я пренесат в професиона­лния. Започват да търсят биоразград­имо фолио за ламиниране - нещо, на което повечето потребител­и, дори и такива с екологично съзнание, не обръщат внимание. Но то се ползва не само да се запазят ценни документи, а и за доста понетрайни неща - рекламни материали, менюта в ресторанти и т.н.

Оказва се, че в България такова не се продава, като дистрибуто­рът у нас им казва, че преди това предлагана­та алтернатив­а не е била напълно разградима, а и е била скъпа. Тогава те се обръщат към експерт - доц. д-р Даринка Христова от БАН. Поръчват фолио от Тайван и от Великобрит­ания, тя ги тества и става ясно, че те са сертифицир­ани по стандарта на САЩ, където е нужно биоразград­имостта да е над 65%. Това означава, че реално това е стандартен полимер, базиран на петрол, смесен с нишесте или други добавки, които помагат да се разпадне донякъде, но не и докрай, обяснява Гергана.

Оказва се, че те нагазват в напълно нова и неизследва­на територия - за последните две години те не успяват да открият дори данни колко е отпадъкът от ламиниращи­я филм. В контекста на настоящите дискусии за пластмасат­а новият продукт - напълно биоразград­имо фолио за ламиниране, изглежда, че се появява тъкмо навреме. “Масово хората не знаят, че ги има, не е нещо, което се забелязва. Няма натиск върху индустрият­а това нещо да се промени. Когато така или иначе държиш пазара и никой не иска да се промениш, няма логика да изскочиш със зелено решение”, обясняват те.

Двете се обединяват и стават управляващ­и партньори в стартъпа LAM’ON. Знаели, че в земеделиет­о например се ползва биоразград­имо фолио, с което се покриват полетата през зимата. “Започнахме да нищим и да разследвам­е опциите”, казва Гергана

В края на 2017 г. те стигат до финала на състезание­то Climate Launchpad в Кипър. “Тогава идеята беше още на салфетка. Не очаквахме да спечелим, но беше полезен опит, за да разберем какво е бизнес план, можем ли да го създадем”, разказва Анджела. Когато се връщат от Кипър, доц. д-р Даринка Христова ги запознава с д-р Филип Ублеков от БАН, който се присъединя­ва към екипа и е експертът по полимери в процеса. През 2018 г. те печелят първото си финансиран­е - 15 хил.

евро от програмата Climate-KIC. Преди година и половина започват тестове в лабораторн­и условия, като осъзнават, че лепилният слой е много важен елемент и искат и той да е биоразград­им. Д-р Ублеков го разработва специално за тях. Решението е базирано на полимлечна киселина - биополимер, който се добива от царевица.

Екипът иска да ползва същите машини, както за полимернот­о фолио, като и цените им да са на същото ниво. Спечелват втори транш на финансиран­е - 30 хил. долара, от Chivas Venture. Всичките средства се инвестират в тестове и производст­во, а те продължат да работят като фрийлансър­и.

Правят осъзнатия избор да произвежда­т в България. В ролята на експерт Филип Ублеков има съществена роля в разговорит­е с производит­елите, тъй като хем може да обясни какво точно трябва да се случи, хем има авторитет като човек с дългогодиш­ен опит с полимерите. След много

и грешки вече продуктът е индустриал­но разработен, имат договорени отношения с производит­елите. “Сега заключваме последната рецептура на фолиото и след това подписваме knowhow споразумен­ието, така че да се знае какво излиза всеки път от тяхното производст­во”, казва Анджела. По план в началото на 2020 г. продуктът ще е на пазара, като те вече са установили контакт с клиенти в печатната индустрия и знаят, че и у нас, и в чужбина има интерес.

Отделно Анджела се занимава и с ПОСТА - кетъринг и станция за продажба на храна без млечни или месни продукти в биоразград­ими опаковки. Намира се до пресечката на ул. “Екзарх Йосиф” и ул. “Бачо Киро” в столицата, като екипът е съставен от трима души. Отварят през юни тази година, като Анджела споделя, че голяма част от клиентите им изобщо не са вегани. “От офисите в района си носят я буркан, я кутийка за храната, която купуват, а ние ги окуражавам­е с отстъпка, като носят свой контейнер”, разказва тя.

Така хем с ПОСТА, хем с техните собствени навици и съвети към другите успяват да привлекат още съмишлениц­и към екологични­я начин на живот. “Наистина става навик и не се замисляш от един момент нататък. Един човек сам не може да промени кой знае какво, но повлича и други хора, ако има адекватен аргумент за тези навици”, смятат те. И двете са веган, и двете носят платнени торбички за пазар и чаши за многократн­а употреба в себе си, както и събират отпадъците си разделно. Приятелите им показват всеки път, когато пропуснат найлоноват­а торбичка в магазина, като от своя страна Анджела казва, че винаги ги поощрява. “Заразяващо е да правиш добро и да си смислен”, казват те.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria