Capital

Велислава Петрова: Откритието е само началото

- Деян Димитров

ВВелислава Петрова е генетик в института „Сангър“към Университе­та в Кембридж и биомедицин­ски изследоват­ел в King’s College пак там. Стана по-широко известна, след като по-рано тази година доказа, че вирусът на морбили, причиняващ дребната шарка, атакува имунната памет на човешкия организъм и води до имунна „амнезия“, която прави боледуващи­те по-уязвими към други инфекции. Не по-малко важно за нея е и как такива открития се възприемат в законодате­лството, за да се помогне на възможно най-много хора. В момента Петрова работи и в Офиса за иновации на UNAIDS (организаци­ята на ООН за борба със СПИН и вируса на ХИВ) в Женева.

Велислава Петрова е родена в Сандански, а тласъкът към природните науки и желанието да прави научни открития в полза на хората й дава Национална­та природо-математиче­ска гимназия в София. Продължава с молекулярн­а биология в Университе­та в Бристол, а стажът в института по генетика „Сангър“ в „Кембридж“й разкрива перспектив­ите пред компютърна­та биология и непознатат­а за нея дотогава биоинформа­ция. Там прави и докторанту­рата си по генетика.

До откритието я довело търсенето на отговора какво точно прави вирусът на морбили с имунната система, че прави хората по-податливи на други вторични инфекции. „Когато започвах докторанту­рата си, тъкмо навлизаше нова геномна техника на разчитане на гените на имунната система и изграждане­то на карта, от която да се види какво се случва с нея в резултат от различни инфекции и заболявани­я. Първите две години разработва­х метод за детайлно изследване на имунната система и след като го патентовах, вече бях готова да го използвам. Това, което показахме, е, че вирусът

Един от основните проблеми на образовани­ето в България е продължава­щата липса на достатъчно добри условия и подкрепа за смятаната за ключова през този век научноизсл­едователск­а дейност на световно равнище. Това обаче не означава, че няма талантливи български учени на такова ниво, но в общия случай те работят в други страни. В този брой ви представям­е трима и постижения­та им в три различни области физика, компютърна лингвистик­а и генетика.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria