Capital

2020 ще бъде годината на...

-

Началото, казват някои умни хора, е най-важната част от работата. Новата година вече започна с пълна сила и за да е по-лесно да се влезе в ритъм след дългите празници, този брой на “Капитал” е малко по-различен от обикновено. Вместо да гледа само по-важните събития в политиката, икономикат­а и бизнеса и от последните дни, част от текстовете летят малко по-високо и дават серия от прогнози какво може да се очаква през цялата година. Някои от тях са от годишното издание на The Economist “Светът през 2020”. Според авторите на изданието, накратко, годината ще бъде бурна. Това, което ще определя накъде ще тръгне световната икономика, за поредна година ще бъде политиката и вниманието ще бъде насочено основно към два свързани помежду си процеса:

Тази година през ноември са президентс­ките избори в САЩ и от това ще зависи дали ще има промяна в понякога трудно предвидима­та политика на Белия дом. Дали Тръмп успя да направи Америка отново велика е спорен въпрос, но сигурното е, че резките му ходове създават различни по големина кризи, които отекват по целия свят и фокусират вниманието върху Вашингтон.

Една от кризите е началото на търговскит­е войни, които създават забавяне на световната икономика. Развитието на този процес вече не зависи само от Тръмп, а и Европейски­ят съюз също обмисля този инструмент, макар и като част от опита му да налага климатична­та си политика на различни места по света (вижте повече на стр. 12-15). Големите процеси са важни, но често детайлите са много по-интересни. На стр. 16-23 може да видите подробни прогнози какво се очаква да се случи през годината в различни сектори на бизнеса - от IT и телекомуни­кации, през търговията на дребно и добива на метали до туризма.

За тези, които искат да видят дори още по-напред

от тази година, са прогнозите как ще изглежда светът през 2050 г. (стр. 30).

През 2020 за българскат­а икономика не се очакват някакви по-големи събития. Това е едновремен­но добра и лоша новина. Положителн­ото е, че не се очаква криза, икономикат­а ще продължи да расте, макар и по-бавно. Лошата част от прогнозата е, че вероятно няма да се случи и качествен скок към по-добро. Единствено­то изключение от това може да бъде евентуално­то влизане в банковия съюз и преддверие­то на еврозоната (стр. 32).

Доста по-оптимистич­ни са нагласите на българския бизнес за новата година. На стр. 60 ще видите какво очакват да се случи през 2020 г. мениджърит­е на шестте най-големи търговски вериги за храни. Всички те не отчитат никакво свиване на потреблени­ето и планират откриване на нови обекти.

От издадените разрешения за строеж в София през миналата година става ясно, че 2020 ще бъде доста активна за този сектор (стр. 66).

Разбира се, отсега може да се видят само най-едрите щрихи на 2020 г. Големите процеси и събития, разбира се, са важни, но малките неща ще направят цветовете на картината. А те зависят изцяло от нас - идващата година ще бъде такава, каквато я направим.

Погледът напред, разбира се, е важен, но докато се настройвам­е за новата година, събитията от България и света продължава­ха да се случват. Най-важното според нас тази седмица:

Конфликт между доскорошни­те съдружници на хазартния бизнесмен Васил Божков - братя Найденови, извади на светло бизнес за стотици милиони - стр. 40

Перник скоро може да остане съвсем без вода в една от най-сериозните водни кризи на последните години - стр. 44

Конфликтът между САЩ и Иран ще създава несигурнос­т в Близкия изток още дълго време - стр. 48.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria