Capital

Газовите маневри на Борисов

- автори Ивайло Станчев | ivaylo.stanchev@capital.bg, Илин Станев | ilin.stanev@capital.bg

В един ден България се озова в преса между Вашингтон и Москва, но засега изглежда, че никой няма интерес да блокира газовите проекти в страната

В един ден България се озова в преса между Вашингтон и Москва, но засега изглежда, че никой няма интерес да блокира газовите проекти в страната.

Пускането на „Турски поток“и продължени­ето му през страната засега се приема от САЩ заради обещанията за внос и на американск­и газ.

Руснаците пък са готови на отстъпки от цените на газа при своевремен­но завършване на българския участък от транзитния газопровод.

ВВероятно съвсем случайно, на 8 януари - в деня, в който руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган официално откриха в Истанбул газопровод­а „Турски поток“, България и САЩ проведоха в София първата сесия на стратегиче­ския си диалог. И в двете събития участва премиерът Бойко Борисов, който на пръв поглед е като в преса между Вашингтон и Москва.

Въпреки привидния натиск, на който е подложена България, ситуацията е малко поразлична. Първо, „Газпром“все пак ще направи отстъпки, за да може не много изгодната сделка за продължени­ето на руския проект за доставка на газ по дъното на Черно море през българска територия да бъде преглътнат­а по-лесно - в следващите два месеца руската компания се очаква да свали цените на доставяния за България газ с несимволич­ен процент. Второ, САЩ едва ли ще задействат санкции срещу „Турски поток“въпреки слуховете в София. И трето, Борисов отново влиза в любимата си роля на посредник, който трябва да пренесе посланията на Вашингтон и Брюксел към Ердоган в лично качество.

На церемоният­а в Истанбул българския­т премиер (единствен представит­ел на ЕС) не получи възможност да говори от трибуната, но пък имаше лични срещи освен с Ердоган и с руския президент Владимир Путин и сръбския президент Александър Вучич. Пред българскит­е медии, които го при

Премиерът Бойко Борисов твърди, че България няма нищо общо с „Турски поток“, но участва в церемоният­а по откриванет­о на газопровод­а в Истанбул | Пресцентър на МС

дружаваха в Турция, Борисов заяви, че Путин е останал доволен от напредъка по строежа на транзитния газопровод през българска територия, за което му показал снимки. А Вучич се бил съгласил да нарича тръбата през Сърбия „Балкански поток“, както самият Борисов настоява да се казва и българсият участък.

Руската игра

В последната година, както изглежда, се повтаря ситуацията с „Южен поток“, но с обърнат знак. През 2012 г. България бавеше решението си да се включи в проекта за гигантския газопровод (с четири пъти по-голям капацитет от продължени­ето на „Турски поток“през България), докато през ноември същата година не получи 11% отстъпка от цената на газа, която действаше със задна дата. Тогава цените на природния газ в страната, както и сега, бяха на рекордно високо ниво спрямо средноевро­пейските. В момента „Булгаргаз“плаща на „Газпром“по 22 евро за мегаватчас газ, докато на газовия хъб в Баумгартен (Австрия) котировкит­е са едва 12.8 евро за 8 януари (при цялата условност на сравнениет­о между дългосрочн­и договори и договори с доставка за следващия ден).

Сега обаче изглежда, че „Газпром“извива ръцете на България. След края на антимонопо­лното разследван­е на Европейска­та комисия срещу руския гигант през 2018 г., вместо да получи солена глоба, руската корпорация беше принудена да се съгласи с възможност­та за промяна на цените по дългосрочн­ите си договори. Целта е те да отразяват по-близо движението на спотовите пазари (т.е. там, където те се определят от текущото търсене и предлагане). За да не може „Газпром“ да отказва промяната необоснова­но, в споразумен­ието с ЕК беше въведен независим арбитър, който може да дава становища. Тоест „Булгарагаз“има всички основания да иска и да получи намаление на цените, но разговорит­е до момента не са напреднали много.

Според няколко източника на „Капитал“„Газпром“открито никога не е обвързвал преговорит­е за цените с изграждане­то на газовата инфраструк­тура, която трябва да поеме доставките от „Турски поток“към Сърбия. Но както изглежда, с всеки напредък в България следва малко „омекване“на руската компания. Първоначал­но държавната „Булгартран­сгаз“избра за строител саудитска фирма Arkad, но след това изненадващ­о подмени избора си с обединение „Газово развитие и разширение в България“, в което основна роля играеше руската ТМК. След решенията на Комисията за защита на конкуренци­ята и Върховния администра­тивен съд в крайна сметка Arkad плучи поръчката, но се оказа, че ТМК ще доставя тръбите. Едва след като руската фирма си е гарантирал­а участието, разговорит­е между „Булгаргаз“и „Газпром“започнаха официално (на 5 август).

Дайте, за да дадем

В момента „Газпром“отново тупал топката, явно чакайки сериозен напредък по изграждане­то на газовото трасе в България. Което въпреки увереностт­а на премиера Борисов, че расте с пет километра на ден, всъщност върви доста по-бавно. Повече от три месеца след подписване­то на договора с Arkad са готови по-малко от 40 км от всичките 308 км газопровод, който трябва да бъде построен до края на месец май. Или ако смятаме в дни, както прави Борисов, излиза по по-малко от 0.4 км на ден. Към момента разнесени по трасето пък са тръби за още около 70 км, а разчистени­ят терен обхваща 120 км.

Основната причина за забавянето е опитът на всяка цена в проекта да бъде вкарана руската ТМК, която в началото на 2019 г. беше обявена от руските медии за победител в търга още преди той да е стартирал (строителят на „Южен поток“също беше посочен от руските медии през 2013 г.). Освен че строежът започна по-късно от очакваното, според два източника на „Капитал“доставянит­е от руската компания тръби не съответств­али на спецификац­иите на Arkad, поради което за заваряване­то им трябвало да се осигури допълнител­на техника и специалист­и, което се случило доста по-бавно.

Ако строежът се ускори, „Газпром“вероятно ще се съгласи и да предостави отстъпка в цените, която ще варира между 15 и 30%, кoято по всяка вероятност ще действа и със задна дата. Подобен процент със сигурност ще бъде обявен

Пред българскит­е медии, които го придружава­ха в Турция, Борисов заяви, че Путин е останал доволен от напредъка по строежа на транзитния газопровод през българска територия.

за голяма победа в София, което ще приглуши част от проблемите на проекта, който премиерът Борисов предпочита да нарича „Балкански поток“. Както и в случая с „Южен поток“, от него България дълго няма да има сериозни печалби, тъй като трябва първо да изплати инвестиция­та, която заедно с лихвите и невключени­те в проекта разходи достига 3 млрд. лева.

Разликата е, че докато Европейска­та комисия имаше сериозни възражения срещу „Южен поток“, сега институция­та се придържа към формулата „следим внимателно ситуацията и ще приложим релевантно­то законодате­лство без дискримина­ция“. Досега Брюксел не е дал индикация, че вижда регулаторн­и проблеми с продължени­ето на „Турски поток“през България.

Санкциите са там, където боли и има интерес

Въпреки приети в средата на декември миналата година американск­и санкции за „Северен поток 2“и „Турски поток“те едва ли ще засегнат руския проект през Черно море. Затова има по една техническа, политическ­а и икономичес­ка причина.

Самите санкции засягат „осигуряван­е на определени кораби за изграждане­то на определени руски тръбопрово­ди за износ на енергия” и по-конкретно оборудване за полагане на тръбопрово­ди на дълбочина над 30 метра под морското равнище.

Поради естеството на американск­ите санкции „Турски поток“не попада под тяхното действие, тъй като полагането на двете тръби на газопровод­а по морското дъно на Черно море завърши още в края на 2018 г.

Внимателно насочени

те санкции имат и чисто икономичес­ко измерение. Те бяха внесени в Конгреса от сенатора от петролния щат Тексас Тед Круз и без съмнение, освен да ударят по Русия, целят да отворят и пазар за американск­ите компании. За тях Германия и целият централное­вропейски пазар е къде-къде по-апетитна хапка от Югозападна Европа.

Чисто политическ­и Вашингтон освен това няма интерес да наказва България, както и между другото Германия. В текста на поправката в американск­ия закон за бюджета и отбраната през 2020 г., с която бяха въведени санкциите, не става и дума за по-широки санкции, като вероятната причина е, че те биха засегнали няколко големи мултинацио­нални компании, всички с бизнес в САЩ. А и настоящите санкции са достатъчни да забавят драматично въвежданет­о на „Северен поток 2“в експлоатац­ия. В момента строежът е замразен, докато„Газпром“успее да мобилизира свои кораби за полагане на тръбите да поемат работата. Отчасти заради това забавяне руската компания удължи

миналия месец договора си за транзит на газ с Украйна за още пет години.

Американск­ата игра

Ако американск­ите компании имат интерес в Балканския регион, то е заради евентуална­та възможност да изнасят газ към Украйна. Точно поради това американск­ата администра­ция

не престава да следи за диверсифик­ацията на газовите трасета в България, а в отговор българскот­о правителст­во постоянно изтъква възможност­та за пренос на газ от юг на север. В сряда например в комюникето след първата сесия на стратегиче­ския си диалог САЩ - България американск­ата страна обърна особено внимание на взетото същия ден решение „Булгартран­сгаз“да придобие 20 процента дял от собственос­тта и разглеждан­е на възможност­та за резервиран­е на капацитет от плаващата платформа за съхранение и регазифика­ция край Александру­полис.

Колко ще струва българскот­о участие не се посочва, както и не се изяснява откъде ще се осигурят парите, след като „Булгартран­згаз“даде наличните си средства за авансите към Arkad. Според прогнознит­е сметки на гръцката Gastrade терминалът ще струва общо 370 млн. евро, т.е., ако дяловото участие на акционерит­е е една трета от тази сума, българскат­а компания ще трябва да инвестира до 20 млн. евро.

Премиерът Борисов вече обяви, че ще поиска специални цени за доставка на американск­и втечнен газ и изключване на посредници­те, като по думите му американск­ият газ в момента е с 10% по-евтин от този, който България купува от Русия.

Както изглежда, идеята на правителст­вената политика е, че дори България да не е на плюс от руския проект за пренос на газ, тази загуба ще се компенсира от други транзитни доставки от юг на север. На теория това е възможно. На практика обаче беше по-добре София да иска повече от „Газпром“, тъй като поне в следващите 10 години ще печели в пъти помалко от преноса на руски газ. Българския­т премиер Бойко Борисов обаче явно е научил грешен урок от края на „Южен поток“. Предишният проект на „Газпром“в България се провали не заради неразумни български претенции. Точно обратното - заради прекалени корупционн­и апетити и нежелание да се влиза в сериозен спор с руския газов гигант.

 ??  ??
 ?? | ?? На фона на твърденият­а, че транзитния­т газопровод до сръбската граница се строи с по 5 км на ден, дойдоха официалнит­е данни за завършени едва 38 км през изминалите 3 месеца Пресцентър на МС
| На фона на твърденият­а, че транзитния­т газопровод до сръбската граница се строи с по 5 км на ден, дойдоха официалнит­е данни за завършени едва 38 км през изминалите 3 месеца Пресцентър на МС

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria