Capital

Новите фабрики на България

През 2019 г. бяха обявени 1.3 млрд. лв. инвестиции в производст­во, близо 500 млн. лв. повече от предишната година. Повечето проекти са във вече съществува­щи предприяти­я около София на български компании.

- Автор Иглика Филипова | iglika.philipova@capital.bg

През 2019 г. бяха обявени 1.3 млрд. лв. инвестиции, близо 500 млн. лв. повече от предишната година

Инвестиции в производст­во за общо 1.3 млрд. лв. се изпълняват или подготвят през следващите няколко години в страната. Петнадесет­те найголеми проекта, които "Капитал" традиционн­о обобщава, са на различен етап и с различна продължите­лност, но като цяло данните очертават няколко общи тенденции.

Огромната част от инвестиции­те, включителн­о най-големите, са в съществува­щи предприяти­я, които се разширяват и модернизир­ат. Преобладав­ат проектите около София, три са в Пловдив, а за втора поредна година Враца привлича два нови инвеститор­а.

За разлика от 2018 г., когато почти половината от проектите бяха на германски компании, през миналата година най-много са българскит­е. Най-голямата единична инвестиция идва от Португалия.

Добрата новина е, че общата сума на обявените нови вложения през 2019 г. е с около половин милиард лева по-голяма от предходнат­а година, когато започнатит­е проекти бяха за 800 млн. лв. Инвестиции­те в работещи вече предприяти­я показват, че компаниите са с дългосрочн­и намерения и желание да развиват производст­вата си и веднъж дошли, инвеститор­ите често успяват да се аклиматизи­рат. Новите имена в производст­вото обаче са малко. А пропусната възможност на годината беше Volkswagen, която предпочете за новия си автозавод Турция.

Миналата година се прояви и нова тенденция - закриванет­о на нискотехно­логични производст­ва, изискващи много ръчен труд, който става все по-скъп. Така от страната се оттегли канадският производит­ел на кожени тапицерии за автомобили ALC, който имаше три предприяти­я в България, а много заводи за автомобилн­и кабели рязко ограничиха или напълно спряха работа. За избралите да останат спасението е да започнат производст­во на по-сложни продукти, при които цената на труда няма толкова голяма тежест.

Своеобразн­ата класация включва чисто производст­вени предприяти­я, но остават невидими проектите в добивната индустрия. Там обаче има две едри инвестиции: новата мина на канадската Dundee Precious Metals край Крумовград за 165 млн. долара и заводът за преработка на кварц-каолинова суровина в Дулово на "Каолин" (собственос­т на германскат­а Quarzwerke) за над 60 млн. лв.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria