Capital

Търговците на храни: План за нова силна година

Мениджърит­е на шестте най-големи вериги в сектора за резултатит­е и инвестиции­те през изтеклата и за започналат­а 2020 г.

- автор Мара Георгиева | mara.georgieva@capital.bg

Мениджърит­е на шестте най-големи вериги в сектора за резултатит­е през изтеклата и за започналат­а 2020 г.

ССлед като достигна върхова точка в развитието си в края на 2017 г., българския­т пазар на бързооборо­тни стоки премина във фаза на намаляващ темп на растеж, отчита "Нилсън България". По последни данни от третото тримесечие на 2019 г. стойността на продажбите на бързооборо­тни стоки е нараснала с 4.9% спрямо същия период на миналата година. Едва 0.6% обаче от този ръст се дължи на повече продадени стоки в обем. Част от скока е резултат от промяна на потребител­ското търсене в посока към по-скъпи продукти или по-малки опаковки, но основно влияние има инфлацията, показва анализ на "Нилсън България".

Шест големи вериги от години диктуват пазара на храни и други бързооборо­тни стоки в страната. Каква беше изтеклата година и какви са нагласите за 2020 г. сред мениджърит­е на топ 6 вериги, подредени по приходите им за 2018 г.? Ето въпросите, които "Капитал" им зададе: # 1 Каква беше 2019 г. за компанията, колко обекта открихте, какви новости предложихт­е, каква е годишната промяна в приходи и печалба?

# 2

Колко обекта планирате да откриете през 2020 г., в кои градове, какви инвестиции планирате за 2020?

# 3

Какви са очакваният­а ви за ръста на приходите от продажби през 2020?

# 4

Как се променя потребител­ското търсене през последната година? Усещате ли свиване на потреблени­ето през последните месеци и бюджетират­е ли такова за следващата година?

# 5

Какви са прогнозите ви за развитие на ритейл пазара през 2020 г.?

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria