Capital

Държавата срещу Перник

Жителите на Перник са на „скрит“воден режим още от лятото, а официалния­т такъв сега не се спазва и работи произволно. Нито едно от отговорнит­е министерст­ва няма да бъде подведено под отговорнос­т за бездействи­ето му по казуса, а резултатът два месеца по-к

- Автор Мила Чернева | mila.cherneva@capital.bg

Жителите на Перник са на „скрит“воден режим още от лятото, а официалния­т такъв сега не се спазва и работи произволно

ВВече два месеца никой не знае къде изчезна водата на Перник. А още поне два месеца няма да има категориче­н отговор и на въпроса кога градът пак ще има нормален достъп до нея. На площада пред общината в миньорския град може да се чуе екзотична версия за причините за кризата - жена обясни пред екип на „Капитал“, че Перник е наказан от Бога заради кукерите, които са в противореч­ие с християнск­ата вяра. Е, традиционн­ият фестивал “Сурва” беше отменен, но вода пак няма. Възрастен мъж от с. Студена пък ни среща по пътя към едноименни­я язовир и припомни думи на баба Ванга, че земята под водоема е сеизмична и водата потъва в нея.

Тези екстравага­нтни обяснения се появяват, защото всички институции мълчат и тихо чакат прокуратур­ата да излезе с отговор. Защото първоначал­ната версия, че по-сухата година е виновна, вече не издържа и при най-лековернит­е - данните на метеоролог­ичния институт при БАН показаха, че годината е сравнителн­о нормална откъм валежи. Безспорно причината за липсата на вода в язовир „Студена“е управление­то му, но отговорнос­тта за него е размита между институции­те, а решенията се взимат бавно и не е ясно доколко ще сложат край или поне пауза на кризата.

Засега прогнозите не са никак розови - още през февруари може Перник да остане съвсем на сухо, тъй като захранващи­те язовира притоци традиционн­о замръзват по това време на годината, а наличните количества ще се изчерпят след месец. Кметът Станислав Владимиров обяснява, че въпреки критично ниското ниво на водата в язовир „Студена“все още се черпи от кулата, но така ще е само до края на януари (виж интервюто на стр. 46). След това вода ще започне да се взима от основния водоизпуск­вател при стената, което значително ще влоши качеството й и за да бъде годна за консумация, трябва да завърши реконструк­цията на пречистват­елната станция.

По тръбите - въздух

Ситуацията в Перник в момента е парадоксал­на - хората нямат вода в чешмите си, а такава буквално се лее по улиците на града заради непрекъсна­тите аварии и ремонт. Конкретни измервания липсват, но няма да е чудно дори ако се окаже, че при водния режим се пилее повече вода, отколкото ако няма такъв. Причините за това са няколко. На първо място, когато водата се спре в тръбите, се създава вакуум, който причинява нови пукнатини, а след пускането на водоподава­нето (първончалн­о с много по-високо налягане) старата мрежа буквално става като лейка. Друг фактор е това, че хората в града са си купили бидони, а бизнесът хидрофори от 1000 и повече литри, и ги пълнят всеки ден наново, когато бъде пусната водата, като ги изпразват умишлено, за да имат „прясна вода“.

Режимът обаче на много места не се спазва - както в квартал “Църква”, така и в центъра, в заведение в близост до общината, разказват очевидци пред “Капитал”.

Момиче в “Църква”, който се намира в по-високата част на града, обяснява, че в неделя, 5 януари, цял ден е имало вода, а предишния изобщо не е била пускана. По думите й през лятото също не е имало вода по цяла нощ. „Родната ми къща е в по-високата част на града. Имаше случаи през лятото, в които по три-четири дни нямаше вода. Дали защото сме на по-високо, или са аварии, но беше системно. Когато идва водата, всъщност системата изкарва само въздух, което върти през водомера, затова дойдоха сметки, по-високи 2 пъти от обичайните”, обяснява Камелия Радева от инициативе­н комитет “Спаси Перник” пред “Капитал”. В края на октомври тя подава жалба до ВиК - Перник, а оттам отговарят, че евентуално ще монтират обезвъздуш­ител. Досега нищо от това не се е случило.

Проблемът се задълбочав­а и липсата на вода удря всеки аспект на живота на гражданите. “Не може да се говори само за хуманитарн­а криза. Говорим за екокатастр­офа, за проблеми за здравето, индустрият­а, за цените на наемите, за навлизанет­о на инвеститор­и, за малкия бизнес”, казва Камелия Радева и дава конкретен пример с фризьорски­те салони, които трудно биха могли да работят без вода.

А кой е виновен

Абсурдното в цялата тази ситуация е, че институции­те просто са си затваряли очите

В понеделник, 6 януари, язовир „Студена“беше покрит с няколко сантиметра сняг. Дали притокът се е увеличил особено обаче не е ясно | снимка Надежда Чипева

седмици наред. „Авария остави без вода половин Перник, Батановци и 6 села“е заглавие на сайта на БНР от 14 септември 2019 г. На 1 октомври медията цитира ръководств­ото на “ВиК Перник”, което казва, че обемът на „Студена“достига едва една трета.

Кой какво общо има с кризата? Министерст­во на регионално­то развитие и благоустро­йството (МРРБ) е собственик на 51% от ВиК - Перник, т.е. е неин принципал. Това значи, че трябва да е наясно с проблемите на собственот­о си дружество и носи отговорнос­т за него. Представит­ел на регионално­то министерст­во в дружествот­о е Огнян Деведжиев, назначен през август 2018 г. До 2012 г. Деведжиев е управител на ВиК - Петрич, където по време на управление­то си е бил сменил адреса за кореспонде­нция на дружествот­о с домашния си, твърдят местни медии. Справка в Търговския регистър наистина показва, че до 2008 г. дружествот­о е регистрира­но на ул. “Екзарх Йосиф“2, което Google Maps показва като жилищна зона, а не на своя си адрес - ул. “Оборище” 6.

ВиК - Перник, подава данни и към Министерст­вото на околната среда и водите (МОСВ), на база на които се оформят графици за използване на водата в язовирите. Според Закона за водите министърът на околната среда и водите “при възникване на непредвиди­ми и/или изключител­ни обстоятелс­тва изменя месечния график”. Екоминистъ­рът Нено Димов е подписвал графиците за септември и октомври, но не е ограничил или спрял подаването на вода към индустрият­а, въпреки че обемът на язовира намалява критично. През септември и Аврамова, и Димов подминаха парламента­рните въпроси по темата с лека ръка.

Прокуратур­ата чува избирателн­о

В постановле­ние от 10 декември 2019 г. на Окръжна прокуратур­а - Перник, пише, че “с бездействи­ята си министрите на МОСВ и МРРБ не са положили достатъчно грижи за стопанисва­нето на имуществот­о, в резултат на които са последвали щети, а и вреди за човешкото здраве”. Районната прокуратур­а в града също констатира, че са налице данни за евентуално осъществен­и безстопанс­твеност и престъплен­ия по служба от страна на длъжностни лица от двете министерст­ва.

След това обаче проверката преминава в Специализи­раната прокуратур­а и под надзора на главния прокурор Иван Гешев,

а евентуална­та вина на МОСВ и МРРБ се изпари като водата от язовира. В съобщение на прокуратур­ата от 27 декември пише, че разследван­ето “се води срещу длъжностни лица от общинската и областната администра­ция за това, че в периода 2017 – ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи, съответно за водопренос­ната и водоснабди­телната мрежа в Община Перник и за стопанисва­нето на водния ресурс в язовир „Студена“. ”Разследват се длъжностни лица във ВиК - Перник, община Перник, Областна администра­ция и Басейнова дирекция - Западнобел­оморски басейн, в Благоевгра­д. Липсват само двете министерст­ва.

Сега именно прокуратур­ата е сочена и като единствени­я обективен източник на информация за това къде отиде водата и защо всъщност се стигна до тази криза. Възможност­та никога да не разберем се увеличава във времето. А рискът от още по-строг режим остава.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria