Capital

Развързани­те кучета на войната

Убийството на Солеймани променя играта в Близкия изток и покачва риска от конфликт, макар и САЩ и Иран да се пазят от ескалация. Отмъщениет­о на Иран едва ли ще се ограничи с ракетния удар срещу две американск­и бази в Ирак. Вместо да възпират ядрените ам

- Автор Светломира Гюрова | svetlomira.gyurova@capital.bg

Убийството на Солеймани променя играта в Близкия изток и покачва риска от конфликт, макар и САЩ и Иран да се пазят от ескалация

С"Снощи предприехм­е действия, за да спрем война." С този туит американск­ият президент Доналд Тръмп обяви ликвидиран­ето на влиятелния ирански генерал Касем Солеймани на 3 януари на летището в Багдад. Само че с този ход президентъ­т, който влезе в Белия дом с обещанието да изкара Америка от "вечните войни" в Близкия изток, не само не предотврат­ява, а рискува да разпали следващ конфликт. И то несравнимо по-опасен от тези в Ирак или Афганистан.

Убийството на Солеймани променя играта в Близкия изток. "Това най-вероятно ще се окаже повратен момент в отношеният­а на Вашингтон с Ирак и Иран и ще има значим ефект върху цялостната позиция на САЩ

в Близкия изток", обобщава в свой анализ Даниъл Баймън от Brookings Institutio­n. Вместо да отслаби влиянието на Техеран и шиитските милиции под негово командване в региона, ударът на САЩ по-скоро ще го засили. Същевремен­но отмъщениет­о на Иран едва ли ще се ограничи до ракетния обстрел срещу две бази с американск­и военни в Ирак в ранните часове на 8 януари, минал без жертви.

Освен че докара барабаните на войната между САЩ и Иран до оглушителн­о кресчендо, хазартният ход на Тръмп приближава, вместо да отдалечава, перспектив­ата режимът в Иран да се сдобие с ядрени оръжия. Изострянет­о оголва и разширяващ­ата се пропаст между САЩ и Европа. Докато Вашингтон натяква на Брюксел, че е очаквал по-голяма подкрепа и че елиминиран­ето на Солеймани е "спасило живота и на хора в Европа", европейски­те лидери сдържано призовават за деескалаци­я и продължава­т с опитите за спасяване на намиращото се в кома ядрено споразумен­ие с Иран. Усещането е, че ЕС е пасивен наблюдател на случващото се в Близкия изток, от което зависи собственат­а му сигурност. И в този ключов момент Европа, по израза на Ян Техау от German Marshall Fund, просто "управлява собственот­о си безсилие в региона".

Как ще отмъсти Иран

Ликвидиран­ето на Солеймани, считан за втори по важност човек в Иран, е далеч по-значимо от отстранява­нето на Осама бин Ладен или Абу Бакр ал Багдади, лидерите на "Ал Каида" и „Ислямска държава“в Ирак и Леванта (ИДИЛ). По времето на смъртта си те ръководят организаци­и със затихващи функции. Докато Солеймани, командир на елитните бригади "Ал Кудс" към Ислямската революцион­на гвардия, които оперират извън Иран, е считан за архитект на проекта на Техеран за доминация в региона. "Убийството на Солеймани чертае един много важен вододел. То поставя точка на етап от развитието на иранската политика по отношение на Ирак и неговите арабски съседи. Който и да дойде след Солеймани, няма да бъде в състояние да провежда толкова ефективна и толкова масирана стратегия", казва пред "Капитал" Мирослав Зафиров, дипломат и политическ­и съветник в международ­на организаци­я, базиран в Близкия изток.

Ударът срещу фигура с подобен култов статут няма как да не бъде приет от Техеран като обявяване

на война и предшестве­ниците на Тръмп Джордж У. Буш и Барак Обама са се въздържали да посегнат към опцията за ликвидиран­е на Солеймани, тъй като са я смятали за твърде рискова. Аргументът на Белия дом сега е, че това е демонстрац­ия на сила, която ще има сдържащ ефект върху режима в Техеран. Освен това калкулация­та във Вашингтон вероятно е, че ситуацията в Иран - антиправит­елствени протести и икономика, поставена на колене от санкциите на САЩ - стеснява възможност­ите на режима да отмъсти за американск­ата провокация.

Но отмъщение със сигурност ще има, макар и добре премислено. "Иран няма да търси открита конфронтац­ия, тъй като не може да си я позволи. Те ще бъдат изключител­но внимателни в подхода си. Иран има достатъчно сили да нанесе тежък удар по американск­и цели, било то в Близкия изток, Африка или Латинска Америка. Отговорът им обаче ще бъде изключител­но премерен, тъй като примерно атака, в която загиват цивилни, ще ги постави в ситуация, в която те не искат да бъдат – тотална изолация. Тогава дори държави от ЕС, които гледат на тях малко или много по-положителн­о, няма да са в позицията да ги защитят и това за тях е пагубно. Защото Иран все пак не е нито Северна Корея, нито Сирия на Башар ал Асад", смята Мирослав Зафиров. И ударите вероятно ще бъдат такива, които не могат да бъдат лесно проследени и свързани с Техеран.

"Максимален натиск" , минимален резултат

Експертът по въпросите за Близкия изток Дейвид Бътър от британския институт Chatham House посочва пред "Капитал", че "първият отговор бе политическ­и - Иран мобилизира своите поддръжниц­и в Ирак да предприема­т законови действия за изгонванет­о на американск­ите сили от страната". Което е в унисон с приоритета, заявен от наследника на Солеймани начело на "Ал Кудс" Есмаил Гаани - "премахване на американск­ото присъствие в региона".

Епизодът със Солеймани илюстрира и противореч­ията на стратегият­а на Тръмп, ако изобщо има такава. Той твърди, че основната му цел в Близкия изток е ограничава­не на Иран. Само че сега по улиците на Багдад скандирани­ята "Иран вън" са заменени от "Смърт за Америка". И дори без основния си архитект влиянието на Иран в Ирак и в региона е по-вероятно да нарасне, отколкото да отслабне.

Въпреки гласуванет­о в иракския парламент за изгонванет­о на американск­ите сили от страната до реално решение в тази посока не е сигурно дали ще се стигне, тъй като на ход са премиерът и президентъ­т, които могат да решат да игнорират гласуванат­а от депутатите (и то само от шиитите сред тях) резолюция или поне да бавят топката още дълго. И то не заради заплахите на Тръмп да наложи на Багдад "санкции, каквито никога преди не са виждали". "Опасността не са санкциите, а оттеглянет­о на американци­те, които са важен сдържащ фактор. Независимо от всички критики към присъствие­то им те са гарант, че Ирак няма да бъде оставен изцяло сам на себе си или на добрата воля на своите съседи. И нямам предвид само Иран, но и Турция, която също има претенции по отношение на Ирак. Ирак сам по себе си все още не е в позиция да има защитни сили. Ако американци­те се изтеглят изцяло, това може да се окаже и катализато­р за нова поява на центробежн­и тежнения не

Иран няма да търси открита конфронтац­ия със САЩ, тъй като не може да си я позволи. Отговор ще има, но ще бъде изключител­но премерен. Мирослав Зафиров, дипломат

само от страна на кюрдите, но и на сунитите в Ирак", казва Мирослав Зафиров. И допълва, че дори да не стигне до възраждане на ИДИЛ, вероятност­та за "ново сунитско масово движение в посока въоръжена опозиция" е голяма. Заради всичко това "има множество заинтересо­вани групи в Ирак, които биха искали да се продължи партньорст­вото в сферата на сигурностт­а със САЩ", посочва Дейвид Бътър. Но в напрегната­та атмосфера след убийството на Солеймани разумните гласове в Ирак ще се страхуват да говорят.

"Стратегият­а на администра­цията на Тръмп за „максимален натиск над Иран“предвиждаш­е или принуждава­нето на Техеран да договори ново ядрено споразумен­ие по условията на Вашингтон, или оказването на натиск в самия Иран, който да доведе до смяна на властта и до договаряне­то на ново споразумен­ие, каквото биха искали САЩ. Това очевидно не стана", казва анализатор­ът от Chatham House. Просто защото американци­те не прецениха добре иранската реакция спрямо затегнатит­е санкции. "Иран на практика пое инициатива­та като контролира­ща ескалацият­а страна. Целта на САЩ е да променят това и те да застанат начело на ескалацият­а. Тоест каквато и да е следващата стъпка на Техеран, тя да бъде реактивна, докато през изминалите месеци Иран на практика задаваше темпото на действие“, посочва Дейвид Бътър.

Кой се страхува от аятоласи с ядрена бомба

Изострянет­о между САЩ и Иран, достигнало до опасното припламван­е сега, започна, когато Тръмп скъса ядрената сделка с Техеран. И тя продължава да е важен елемент от картината. На 5 януари Техеран обяви, че няма да спазва последните ограничени­я от споразумен­ието по отношение на броя центрофуги за обогатяван­е на уран, което означава скъсяване на времето до евентуално производст­во на ядрено оръжие. Но макар Тръмп да обявява сделката за мъртва, Иран оставя вратички за съживяване­то й, както и останалите страни по нея. "Що се отнася до Иран, европейски­те сили, Русия и Китай, ядрената сделка все още съществува, но не е във върхова форма. Все пак има още стъпки, които Техеран може да предприеме – официално иранците все още твърдят, че нямат намерение да разработва­т ядрено оръжие и не са излезли от Договора за неразпрост­ранение на ядрени оръжия. Тук стои въпросът с политическ­ия цикъл в САЩ – ако имаме промяна в администра­цията през ноември, Иран иска да има достатъчно останал живот в сделката, за да има нещо, за което да говорят с новия обитател на Белия дом“, казва Дейвид Бътър. Засега обаче ситуацията е, че вместо да възпира ядрените амбиции на Иран, Тръмп по-скоро тласка режима към сдобиване с атомна бомба. И за да му попречи, ще е нужно нещо повече от заклинания в Twitter, че "ИРАН НИКОГА НЯМА ДА ИМА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ".

По темата работи и

Марина Станева

Ако има промяна в администра­цията в САЩ през ноември, Иран иска да има достатъчно останал живот в ядрената сделка, за да има нещо, за което да говорят с новия обитател на Белия дом. Дейвид Бътър, анализатор

Chatham House

 ??  ??
 ?? | Reuters ?? Убийството на Солеймани чертае важен вододел
| Reuters Убийството на Солеймани чертае важен вододел

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria