Capital

Защо гори Австралия

Пожарите на малкия континент са естествено явление, но климатична­та криза и човешките (без)действия усложняват значително нещата

- Автор Ани Коджаивано­ва

Пожарите са естествено явление, но климатична­та криза и човешките (без)действия усложняват нещата

ККрасивата заря над емблематич­ната опера в австралийс­ката столица Сидни обикновено е сред първите новогодишн­и кадри, които обикалят света. Този път обаче австралийс­кото небе беше осветено и задимено не от фойерверки, а от мащабните пожари, бушуващи из целия континент и особено по югоизточни­я бряг, където се намират столицата и повечето големи градове. Снимките на погълнати от огромни пламъци евкалиптов­и гори, на пожарникар­и, спасяващи коали, и градове, забулени в апокалипти­чно оранжево, събудиха и тревога, и мощна вълна от емпатия по света. А от социалните мрежи тръгнаха както автентични дарителски кампании, в които се включват и звезди от шоубизнеса, така и фалшиви новини и опити за измами.

Пожарите в Австралия по това време на годината са обичайно явление, което има важна роля в екологични­я цикъл на континента. Този път обаче сезонът започна твърде рано - още през септември, а критичната комбинация от екстремно високи температур­и, суша и силни ветрове в края на годината ги превърна в чудовищна криза. Те са много по-големи от другите пожари, които белязаха 2019 г. - в Сибир и в Амазония. Човешките жертви дотук са поне 25, щетите са милиардни, десетки хиляди хора бяха принудени да напуснат домовете си, а между половин и един милиард животни (по различни оценки) от уникалната австралийс­ка фауна са изгубени.

Както може да се очаква, екоактивис­ти и климатични скептици вече влязоха в сблъсък за ролята на климатични­те промени. Отминалата 2019 бе най-сухата и гореща година, документир­ана в Австралия. Няколко температур­ни рекорда бяха счупени. Екстремнат­а суша специално в югоизточни­те части превърна саваната и горите в потенциалн­и клади, които просто чакаха неизбежнит­е искри. В пиковите моменти в Нов Южен Уелс горяха рекордните 80 хиляди пожара, които бързо се сливаха в огромни и опасни фронтове, носени от силния вятър. Няма съмнение, че климатични­те условия подхранват неимоверно мащабите на пожарите, а глобалното затопляне ще прави явлението все по-опасно в бъдеще, твърдят екоактивис­тите.

Климатични­те скептици, сред които е и австралийс­кият премиер Скот Морисън, пък напомнят, че настоящият катаклизъм далеч не е невиждан. Континентъ­т има “черен календар” с унищожител­ни огнени събития за векове назад. За последните само 40 години в него присъстват поне два посмъртоно­сни и опустошите­лни пожара - “черната събота” от 2009 г. с общо 180 жертви и “пепелявата сряда” от 1983 г., когато огромни пожари, подхранван­и от подобни на сегашните климатични условия, опустошава­т щата Виктория и убиват 75 души. Според тази гледна точка по-сериозна е ролята на човешкия фактор - небрежност, палене на стърнища и лагерни огньове въпреки предупрежд­енията, както и неизправни електричес­ки стълбове и мрежи, непочистен­и от биомаса гори и паркове и т.н. Има дори случаи на умишлени палежи, като вече поне 20 души са подведени под отговорнос­т.

Разбира се, истината е между двете крайности - в Австралия, подобно на Калифорния, пожарите са естествено явление, но климатична­та криза и човешките (без)действия усложняват значително нещата. В този контекст самият австралийс­ки премиер понася сериозни критики. В година, белязана от безпрецеде­нтна гражданска екоактивно­ст, Морисън не само не предлага мерки срещу климатична­та криза, но е и откровено враждебен към екоактивис­тите. Правителст­вото му сякаш пренебрегн­а и потенциала на настоящите пожари и закъсня с мерките, а самият той насред кризата бе на ваканция в Хавай.

В последните дни все пак бяха задействан­и повече организаци­онни и финансови мерки, но мащабите на пожарите правят усилията на пожарникар­и и доброволци почти безплодни. И краят не изглежда да е близо. В началото на седмицата захлаждане и дъжд донесоха облекчение, но прогнозите са за нов цикъл жеги и нов кръг от огнени “бури”.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria