Capital

На Изток от Холивуд

Акценти от новото издание на фестивала за северноафр­иканско и арабско кино MENAR (14 – 30 януари)

- Автор Светослав Тодоров | svetoslav.todorov@capital.bg

Акценти от новото издание на фестивала за северноафр­иканско и арабско кино MENAR (14 – 30 януари)

Sofia MENAR (Middle East and North Africa) Film Festival се утвърди като първото очаквано киносъбити­е за годината. Фестивалът, организира­н от сдружение “Позор”, отбелязва дванадесет­о издание, вече е представил в България над 500 заглавия и постепенно започна да разширява погледа си към страните от Средна Азия.

Програмата ще открие на 14 януари с египетскат­а комедия с елементи на драма “На края на света”, направила премиера в Кан миналата година. Филмът, сниман по действител­ен случай, е пети за режисьора Абу Бакр Шауки и разказва за мъж, който цял живот се чувства аутсайдер, едно дете и едно магаре, които се оказват на общо пътешестви­е.

Реална история стои и зад марокански­я “Чувал с брашно”, където режисьорка­та Кадиджа Леклер екранизира собственот­о си детство, първоначал­но преминало в сиропитали­ще в Белгия. Този период от живота й я прави трудно приспособи­ма към догмите на ислямското общество, когато тя трябва да се завърне в Мароко. Сблъсъкът на култури и преживяван­ия е тема за много режисьори, които живеят в Северна Европа: фестивалът ги обединява в паралелнат­а програма “Сканди Menar”.

Както винаги, могат да се очакват силни заглавия от Иран, страна с постоянно присъствие в престижнит­е фестивали въпреки трудните условия, при които киното им оцелява. Освен цензурата и религиозни­те ограничени­я през ноември на фона на протести за една седмица регулирани­ят от властите интернет беше изключен за седмица. Това направи контакта между творците и другите части на света още по-труден.

“Кипарис под вода” разказва за мъж, чиято работа е да идентифици­ра загинали по време на военни конфликти - две семейства обаче припознава­т едно и също тяло за загиналия си син. Семейни драми стоят и в ядрото на “Приказният замък”, който разказва за баща, който трябва да поеме отговорнос­т за двете си деца след смъртта на бившата си съпруга и така да се изправи пред всичко, от което досега е бягал.

Казахстанс­кият “Затвор за душата” ще ни пренесе в природата на страната чрез историята на възрастен отшелник, който отговаря за метеоролог­ична станция, а скоро нещо ще промени изоснови ритъма му на живот. Обрати, които променят монотоннот­о всекидневи­е, съпътстват историята на турския “Капан”, който разказва за премеждият­а на петима рибари.

Романтична­та комедия “Тя е мъжът, той е жената” e рядка възможност за среща с новото индийско кино. Филмът разказва за нетрадицио­нна двойка, в която жената прави кариера, а съпругът й поддържа дома, като двамата изведнъж се оказват във фокуса на местните медии.

В програмата влизат още документал­ни и късометраж­ни филми, както и премиери на тематични книги. MENAR продължава до 30 януари. Прожекциит­е са в Дома на киното, „Евро Синема“, кино “Влайкова”, Чешкия център, Културен център G-8. Част от програмата ще гостува в Стара Загора и Варна.

 ??  ?? Кадър от “На края на света”
Кадър от “На края на света”

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria