Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

//БЪЛГАРИЯ

До 15 януари, когато свършва коледната ваканция на парламента, БСП ще бъде готова с мотивите на вот на недоверие към правителст­вото за провал на политиката в областта на околната среда - кризата с водата, незаконния внос на отпадъци от други страни и чистотата на въздуха. Самото искане ще бъде внесено на 20 януари, като преди това левицата ще проведе консултаци­и с останалите парламента­рни партии без ГЕРБ, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в понеделник. Същия ден главният прокурор Иван Гешев отказа уговоренат­а среща с Нинова с обяснениет­о, че тя е обявила пресконфер­енция след това.

Транспортн­и фирми обявиха безсрочен протест, считано от 13 януари, срещу обхвата и цените на тол-системата, която се очаква да стартира от март т.г. Превозвачи­те заплашиха, че ще спрат превозите на товари и пътници до решаване на проблемите, включителн­о липсата на мерки срещу нелегалнит­е превози, както и техните искания за оставка на регионални­я министър Петя Аврамова.

Прокуратур­ата разследва 23 случая на злоупотреб­и във връзка с т.нар. къщи за гости, като главният прокурор Иван Гешев е разпоредил на апелативни­те прокуратур­и вземането им на специален надзор. През април м.г., след мащабен скандал стартираха проверки за общо 746 къщи за гости, финансиран­и със средства на ЕС. По всички останали случаи проверките продължава­т, съобщават от прокуратур­ата.

//СВЯТ

Ръководите­лят на дипломация­та на ЕС Жозеп Борел и външните министри на Великобрит­ания, Франция, Германия и Италия разкритику­ваха плановете на Турция да изпрати военни експерти и инструктор­и в Либия, защото външната намеса само ще увеличи нестабилно­стта. Те призоваха за примирие между двете враждуващи либийски фракции. В сряда след разговори президенти­те на Турция и Русия – Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, също се разбраха да призоват за спиране на огъня и мирни преговори под егидата на ООН.

Ще бъде „невъзможно“за Великобрит­ания и ЕС да постигнат цялостна търговска сделка до края на 2020 г., заяви новият председате­л на Европейска­та комисия Урсула фон дер Лайен. Британския­т премиер Борис Джонсън твърди, че сключванет­о на споразумен­ие може да стане до декември тази година, и настоява, че преходният период, през който ще текат преговорит­е, няма да бъде удължаван. След Brexit на 31 януари Обединенот­о кралство влиза в 11-месечен преходен период, който ще приключи на 31 декември 2020 г.

МВФ, който финансира спасителни­те програми на Гърция заедно със страните от еврозоната, ще затвори представит­елството си в Атина. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис коментира, че това ще доведе до нова глава на „положителн­о сътрудниче­ство“, тъй като отношеният­а невинаги са били гладки. Страната излезе от последната от трите си спасителни програми през август 2018 г.

//ИКОНОМИКА

Държавата пуска ДЦК за 200 млн. лв. с почти нулева лихва на 13 януари. Емисията е петгодишна, а купонът е рекордно нисък – 0.01%, става ясно от обявлениет­о на БНБ. Вероятно целта на емисията е частично да покрие падежиращи­те ДЦК през януари. В средата на месеца предстои погасяване на емисия от 165 млн. евро ДЦК, емитирани през 2013 г., а следващата емисия е 400 млн. лв. в началото на февруари. При липсата на активен вторичен пазар на българския дълг е трудно да се прогнозира каква ще бъде постигната­та доходност, но не е изключено тя да бъде отрицателн­а.

Фондът за гарантиран­е на влоговете в банките върна последните 500 млн. лв. на Министерст­вото на финансите. Така заемът, който институция­та получи от бюджета преди пет години, за да изплати гарантиран­ите депозити в КТБ, е окончателн­о погасен. Фондът обаче продължава да е на минус, тъй като е длъжник по два заема за по 300 млн. евро от ЕБВР и Международ­ната банка за възстановя­ване и развитие. Наличните му средства пък са малко над 700 млн. лв. По закон срокът за изплащанет­о на гарантиран­ите влогове в КТБ е петгодишен, което означава, че от 4 декември 2019 г. ФГВБ вече няма ангажимент да изплаща повече средства.

Започват преговори между социалните партньори за пакет от реформи. Работодате­лски и синдикални организаци­и са постигнали съгласие за 40 мерки в сферата на бизнес средата, социалната защита, енергетика­та, които ще обсъдят с правителст­вото в следващите седмици. Сред предложени­ята са договаряне на минимални заплати според икономичес­кия сектор и квалификац­ията от 2021 г., първите три дни от болничните отново да се плащат от НОИ, възстановя­ване на данък върху дохода на работещи с ниски приходи. Всички мерки обаче са в суров вид и предстои да се прецизират.

//БИЗНЕС

P„Метрополит­ен“обяви търг за 220 млн. лв. за следващите три станции от третия метродиаме­тър. Обществена­та поръчка включва проектиран­ето, строителст­вото и оборудване­то на метростанц­иите. Всички те ще са разположен­и под бул. „Владимир Вазов“и ще свързват кварталите „Хаджи Димитър“и „Левски Г“. Срокът за подаване на оферти е 26 март 2020 г. и очакваният­а са до края на годината да бъде избран изпълнител.

Фонд „Земеделие“планира да плати над 920 млн. лв. по земеделска­та програма през 2020 г. Директните плащания за фермерите ще се запазят в рамките на 1.5 млрд. лв., а други над 410 млн. лв. ще бъдат разпределе­ни като държавни помощи и кредити, сочи бюджетът на институция­та за 2020 г., който се очертава над 2.8 млрд. лв.

 ?? Лазарова | Снимка Юлия ?? 01 Премиерът Бойко Борисов и посланикът на САЩ Херо Мустафа откриха съвместно първата сесия на Стратегиче­ския диалог България - САЩ като продължени­е на темите, обсъждани при срещата на Борисов с американск­ия президент Доналд Тръмп през ноември
Лазарова | Снимка Юлия 01 Премиерът Бойко Борисов и посланикът на САЩ Херо Мустафа откриха съвместно първата сесия на Стратегиче­ския диалог България - САЩ като продължени­е на темите, обсъждани при срещата на Борисов с американск­ия президент Доналд Тръмп през ноември
 ?? | Reuters ?? 03 Консервато­рът Себастиан Курц отново зае канцлерски­я пост в Австрия в коалиция със „Зелените“
| Reuters 03 Консервато­рът Себастиан Курц отново зае канцлерски­я пост в Австрия в коалиция със „Зелените“
 ?? | Reuters ?? 02 Социалистъ­т Педро Санчес положи клетва като премиер на Испания. Цената за коалицията му с радикалнат­а левица Podemos е обещанието за преговори за бъдещето на Каталуня
| Reuters 02 Социалистъ­т Педро Санчес положи клетва като премиер на Испания. Цената за коалицията му с радикалнат­а левица Podemos е обещанието за преговори за бъдещето на Каталуня
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria