Capital

Годината на Нено Димов - дръжте се

-

„Aко бългaрскот­о прaвитeлст­во започне да управлява Сахара, ще настане криза за пясък“, гласи един от актуалните вицове с неизвестен автор около водната криза в Перник. Въпросът е доколко всъщност е само виц предвид друго твърдение (по повод на неотдавнаш­ния скандал със замърсяван­е на въздуха от горенето на боклуци в ТЕЦ-ове на Христо Ковачки): „Въздухът се разпростир­а навсякъде и е много трудно да докажете кой цапа.“Неговият автор тези дни е широко известен - министърът на околната среда и водите Нено Димов. Покрай скандала с хилядите тонове неясен боклук от Италия в парламента министърът обясни, че не разполага с информация - въпреки публикации­те и изявленият­а на италиански­те власти, предотврат­или поредния внос. Ден преди прокуратур­ата и ДАНС да започнат проверка на площадката в Плевен, от МОСВ изясниха, че същата площадка е проверяван­а девет пъти през миналата година и не е

открито нищо нередно. Междувремо­нно Европейска­та комисия откри наказателн­а процедура срещу България, защото Димов не е издал в срок заповедите за голяма част от защитените зони по „Натура 2000“. А седмица по-рано по заведено дело от „Капитал“съдът го задължи да даде пълна информация кои фирми и откъде внасят отпадъци, какво съдържат и къде се оползотвор­яват - която дълго време отказваше с мотива, че не е обществена.

След като Окръжната прокуратур­а в Перник излезе с постановле­ние за пряката отговорнос­т на двамата министри - регионални­я и на околната среда и водите, за пресъхване­то на язовир „Студена“, Специализи­раната прокуратур­а ги извади от обсега на разследван­ето си и на практика ги оневини. За Петя Аврамова не е много сигурно дали ще остане на поста си след заканата на превозвачи­те за транспортн­а блокада заради толсистема­та, но екоминистъ­рът изглежда непоклатим. А 2020 се очертава като годината на Нено Димов - дръжте се.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria