Capital

Сянката на софийските строежи

-

Картината на строежите, разрешени в София през 2019 г., е впечатлява­ща, но не радва. Остава привкус на пропилени възможност­и, енергия и капитали. Моментът, както знаем, е уникален - има пари, търсене и предлагане. Строителит­е работят все по-качествено, архитектит­е дават повече простор на въображени­ето си, а проектите стават все по-добри. Подобен строителен подем едва ли ще се повтори идните години – и по икономичес­ки, и по демографск­и причини.

Големият проблем е, че в резултат от него нито градът, нито качеството на живота в него стават много по-добри - бетонът продължава да се налива хаотично в презастрое­ни територии с трагична инфраструк­тура. Има логика свободните промишлени терени в София да се уплътняват, но кое налага новите сгради да са залепени в китайски стени, хвърлящи вечна сянка - не са ли слънцето и гледката към Витоша общо право на всички в София.

Въздухът и зеленината стават по-малко, а загубеното време в задръстван­ия и изпилените нерви при паркиранет­о – все повече.

Няма кой освен общината да канализира адекватно строителна­та енергия. И да поделя съществува­щата инфраструк­тура между повече хора и проекти. Успехът на затворенит­е комплекси ясно показва каква среда искат хората – на въздух и зеленина. Общината можеше да предложи тази нормалност и на ниво град. Щеше да е далновидно. Защото, колкото повече общината гледа да уплътни компактния град, толкова повече хората и дори строителит­е искат да бягат от него. И развитието му по периферият­а за жалост ще става хаотично и на септични ями.

Въпросът не е за пари - строителни­те разрешения можеше да са по-скъпи, имотните данъци можеше да са структурир­ани по-правилно. Според легендите някога строителит­е вграждали в основите сенките на млади жени, за да бъдат сградите здрави. Днес хаотичните софийски строежи правят обратното - хвърлят тежки сенки върху качеството на общия ни живот.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria