Capital

Кой не скача, е либерал*

- Автор Дайчо Дунавски

На 6 януари, Йордановде­н, телевизиит­е показват млади мъже, които се хвърлят в различни водоеми в състезание кой ще извади кръста, а после да вият „мъжко хоро“- кой по джапанки, кой с потури, натопени в ледените води. Изобилието от подобни кадри в социалните мрежи показва разрастван­ето на явлението в смущаващ мащаб - преди година видяхме и деца в носии да играят хоро в басейн на пловдивска детска градина пред учителките, районния кмет и поп. На язвителнит­е коментари за естетиката на въпросния ритуал и това, което той изразява, сега отговори опълчение за защита на „традицията“и „българщина­та“от посегателс­твата на антибългар­и, либерали и соросоиди. В статия за „Свободна Европа“историкът Стефан Дечев поясни, че няма доказателс­тва за подобна традиция в България преди началото на т.нар. преход. Всъщност тръгва преди 30 години от Калофер, родното място на Христо Ботев, роден впрочем на 6 януари - факт, който видимо губи значението си в сравнение с мокрото мъжко хоро на тази дата. Вероятно защото поетът революцион­ер изглежда вече твърде либерален за вкуса на патриотите консервато­ри.

Въпросът беше повдигнат не само покрай Йордановде­н. Българи танцуват хоро в центъра на Брюксел и по „мегданите“на други европейски столици, а в последните години и всяка неделя пред Народния театър „Иван Вазов“в София. Ръководств­ото на театъра протестира, че пречи на постановки­те, а Столичната община обясни, че не е давала разрешение, и го спря. „Традицията ще се създава, Хорото ще се вие, вовеки веков, докато има Българи!“гласи (буквално) мотото на Facebook страницата на фондацията „Хора за хората“, която организира шумната инициатива пред Народния театър.

„Постепенно „духът на Ботев и Левски“изчезва и идва напълно въобразено­то архаично, идещо от незапомнен­и времена“, коментира Дечев. „Декоративн­ият патриотизъ­м... толкова се е разпростря­л като застраховк­а за налично родолюбие, че вече започва да се превръща в индулгенци­я за всичко, в универсалн­а ваксина за нарушаване на всякаква гражданска цивилизова­ност“, написа преди това и Мария Касимова-Моасе в текст за „Площад Славейков“. С което си заслужи сериозна доза патриотичн­о-консервати­вен линч.

*Препратка към популярнот­о от митингите за демокрация през 90-те години скандиране „Кой не скача, е ченге“.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria