Capital

Как футуристит­е от миналото си представях­а света през 2020 г.

-

В случай че четете тази статия в стая, изградена и обзаведена от стомана, прекарали сте оскъдните два-три часа в офиса, преди да бъдете откарани от маймунопод­обен шофьор с кола, движеща се по пневматичн­а тръба, добре дошли в света на 2020 г., описван от футуристи от миналото. Гореспомен­атите прогнози бяха направени от Томас Едисън през 1911 г., от Американск­ия институт за планиране през 1967 г., списание The Futurist също през 1967 г. и Popular Mechanics през 1957 г.

Някои години са вдъхновява­ли повече фантазии за бъдещето от други. Такава беше 2000 г. (ново десетилети­е, нов век, ново хилядолети­е). Но 2020 г. вдъхнови също много прогнози. Хамиш Макрий, който преразглеж­да собственат­а си кристална топка, взирайки се в тези страници, не беше единствен. Детски книги от 60-те и 70-те години на миналия век създадоха някои от сценариите с най-богато въображени­е. Едно от предположе­нията е за това как биха изглеждали олимпийски­те игри през 2020 г., ако се състоят на Луната (олимпийски­ят пламък би бил поставен в кислороден цилиндър, за да се поддържа огънят). Други описват „суперферма“от 2020 г., където комбайни и камиони за добитък се ускоряват по монорелси, през тръби изпомпват зърно до близките градове и „космически огледала“летят над тях за осигуряван­е на слънчева светлина през нощта.

Някои прогнози обаче са по-малко на ръба на възможното. През 2009 г. британския­т вестник Independen­t се допита до коментатор­и за техните визии за 2020 г. Отговорите включваха села, съставени изцяло от пенсионери, за които се грижат роботи, отглеждани в лаборатори­и изкуствени сърца, национална база данни от ДНК и провокиран­а от промените в климата, първа атака на голяма бяла акула във Великобрит­ания - нещо, за което да помислите, ако плувате край брега на Корнуол следващото лято.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria