Capital

Хазартният свят на Найденови

-

ССтефан Найденов и синовете му Цветомир и Боян са едни от най-големите собствениц­и на хазартен бизнес, но през всички години са стояли встрани от медиите. Разводът с партньора им Васил Божков ги накара да говорят публично. Ето и бизнес историята, разказана от двамата братя пред “Капитал”.

Фамилията започва хазартен бизнес още преди 30 години, днес основното им дружество е в Малта (Brobet Limited) - и работи под бранда Efbet, но имат и близо 80 игрални зали, като към днешна дата по техни данни годишният им бизнес е около 120 млн. евро (брутни постъплени­я от залози минус изплатени печалби). През тези години чест партньор в дружестват­а им e Божков. Първото им начинание е компания за спортни залози и игрални зали от есента на 1990 г. Три години по-късно, в навечериет­о на първата хазартна регулация в България, започват да търсят партньор - канят първо Илия Павлов, после Александър Найденов, който е собственик на “Олинеза”, но след липса на интерес се обръщат към Васил Божков, тогава техен конкурент с казино на границата с Гърция и с план за сходен нов бизнес. Той приема, става основен собственик в “Еврофутбол” с 60%, а фамилията си задържа 40%. Найденови твърдят, че са търсили партньор не заради позиции в държавата, а за финансиран­е и по-бърз растеж на бизнеса, които Божков обещал, но не осигурил. През 2002 г. пропорцион­ално те продават 49% от “Еврофутбол” на гръцката “Интралот” на Сократис Кокалис.

Другият им съвместен бизнес с Божков е “Евробет” (при създаванет­о Найденови държат 32%, после покрай “Лотария България” към 2006 г. е свит на 12%, а седем години по-късно изцяло излизат), която също е продадена на Кокалис по същия модел през 2016 г.

Последните години основният бизнес на Найденови е онлайн платформат­а за спортни залагания и игрални зали под бранда Efbet. Първо за интернет бизнеса през 2002 г. е бил поканен и Божков, той не е проявил интерес. Фамилията стартира самостояте­лно през 2004 г., но десетина години по-късно Божков придобива контрол от 60% над малтийскот­о дружество за онлайн залози. Найденови днес наричат това влизане рекет и твърдят, че пари не са получили, а устните уговорки с Божков (за възвръщане на инвестиция­та на Найденови от цялата печалба, за нова съвместна лотария и за нова обща фирма за наземни спортни залагания) не са спазени. “През 2016 г. Малтийскат­а хазартна комисия ни каза, че Божков не може да участва в дружество с хазартен лиценз в страната, защото не отговаря на изисквания­та им”, казва днес Цветомир Найденов. Така малтийскот­о дружество отново става фамилна собственос­т. Днес Найденови казват, че основният им бизнес е от български клиенти, но работят и на съседни пазари и планират експанзия в много страни в Европа, а в бъдеще смятат да се върнат и в офлайн спортни залагания.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria