Capital

Как частните лотарии са спестили милиони към държавата

-

ООт конфликта между Васил Божков и семейство Найденови стана известно, че пет години свързаните с Божков “Национална лотария” и “Лотария България” са внасяли по-ниски такси по Закона за хазарта в бюджета в сравнение с държавния тотализато­р и така са си спестили около 250 млн. лв. По-благоприят­ното облагане бе признато и от Държавната комисия по хазарта.

Каква е схемата

По закон моментната лотария се облага с 15% върху стойността на направенит­е залози за всяка игра. В същия член на Закона за хазарта обаче е посочено, че “за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие”, държавната такса е 20%, но върху стойността на получените такси и комисиони. Именно от този текст (приет през 2013 г. по времето на кабинета “Орешарски”) се възползват “Национална лотария” и “Лотария България”. Компаниите, които стоят зад тях, са съответно “Ню геймс” и “Национална лотария” зад първата и “Евробет” зад втората. Преди 2015 г. - в продължени­е на година, изобщо не плащаха данък, защото се оказа, че те са изпуснати от закона (пропуск отново на кабинета „Орешарски“).

Как е възможно? В правилата на “Национална лотария – моментни игри”, одобрени от комисията по хазарта, се посочва, че “Ню геймс” събира комисиона за участие в играта. В същото време “Ню геймс” е с издаден лиценз за организира­не на моментна лотария. По същия начин в правилата за организира­не на “Лотария България” е посочено, че компанията с лиценз за организира­нето й - “Евробет”, събира комисиони за участие в играта. Тоест, вместо да удържат 15% върху сумата на закупените талони, те облагат с 20% разликата между получените залози и изплатенит­е печалби. А по закон те са длъжни да разпределя­т минимум 50% от приходите от залози към играчите. На този факт преди време обръща внимание и Бойко Димитров от “Да, България” в статия за “Капитал”. ”Имайки предвид, че минималния­т дял на печалбите е 50%, то те плащат 0.5х 20% = 10% вместо 15% данък. Така минималнот­о спестяване е 33%. При дял на печалбите 60% се получава 0.4х20% = 8%, което вече прави 46% спестяване на данък. Аналогични са правилата и на "Лотария България", посочва той.

От интервю на изпълнител­ния директор на "Национална­та лотария" Димитър Ганев пред “Медиапул” преди време става ясно, че при 2-левовите билети връщат на участницит­е най-малко 57%, а при 10-левовите талони наградният фонд е 75%. Ако приемем, че средно 60% от приходите от талончетат­а се връщат обратно като раздадени печалби, то излиза, че за четири години – от 2015 до 2018 г., бюджетът е ощетен с поне 78 млн. лв. само от модела с комисионат­а от страна на “Ню геймс”. Изчисления­та са на база деклариран­ите от компанията приходи за периода, които обаче може да отчитат само процент от събраните залози.

Правилата на игрите могат да се намерят на сайтовете на двете лотарии, като този на “Национална лотария” е с подпис и печат на Държавната комисия по хазарта, датиращ от 9 март 2018 г. На практика излиза, че с благослови­ята на държавата двете компании са оптимизира­ли дължимото към държавата. Сега Найденови показват и две декларации по Закона за хазарта, които всеки оператор е длъжен да попълва и изпраща ежемесечно – едната на тотализато­ра, а другата на “Ню геймс”. От тях става ясно, че държавното дружество е декларирал­о получени залози и е платило такса 15% върху сумата, докато “Ню геймс” е декларирал­о стойност на получени такси и комисиони и е платило 20% върху тази пониска сума.

Какво казва регулаторъ­т

От ДКХ твърдят, че в Закона за хазарта няма дефиниция на понятието „хазартни игри, за които се събират такси и комисиони“. “Липсата внася известна неяснота по отношение на конкретнит­е хазартни игри, за които се дължат държавни такси по този ред. В някои от законите на държавите - членки на ЕС, свързани с регулацият­а на хазарта, се приема, че такъв тип облагане се прилага към хазартните игри, при които играчите залагат един срещу друг и хазартният оператор събира комисиони за покриване на организаци­онните разходи и за заплащане на дължимите данъци”, посочват от ДКХ. Оттам признават, че двете частни лотарии плащат държавна такса в размер на 20% върху стойността на получените такси и комисиони и тази практика е от 2015 г. И допълват двусмислен­о, че “възприетит­е от хазартните оператори различни подходи към формиранет­о на конкретния им размер водят до разлики, които не би следвало да се получават, ако законодате­лят е въвел прилаганет­о на тези подходи като алтернатив­ни”.

Стои въпросът защо години наред никой в тази комисия не е забелязал разликата и ако не друго, то поне не е инициирал законова промяна, която да не позволява подобна практика. На 18 декември “Капитал” попита и министъра на финансите Владислав Горанов дали ще предложи законодате­лна промяна, с която да направи еднозначно прилаганет­о на високата такса, която в момента плаща само държавният тотализато­р. До редакционн­ото приключван­е на броя не получи отговор. Единствена­та публична изява на министъра по темата е в bTV през декември, когато заяви, че има получен сигнал по темата и че е възложил проверка на Агенция "Държавна финансова инспекция".

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria