Capital

Десет от най-иновативни­те млади фирми в света

Кои ще са международ­ните стартиращи компании на 2020 г.

- Автор Сирма Пенкова | sirma.penkova@capital.bg

Кои ще са международ­ните стартиращи компании на 2020 г.

ВВсяка година по света се основават над 100 млн. нови стартъпа. По-голямата част от тях обаче оцеляват по-малко от година. Други, дори да преминат през първата критична фаза, не успяват достатъчно бързо да разраснат бизнеса си и също претърпява­т неуспех. По-малко от 10% от всички стартиращи компании се задържат на пазара, привличат вниманието на инвеститор­и и успяват да развият устойчив бизнес, който да оцелее във времето.

В началото на 2020 г. избрахме да представим десет от найперспек­тивните стартиращи компании в света. Някои от тях следват глобалните тенденции и бизнесът им е базиран на изкуствен интелект или машинно обучение например. Други залагат на иновативни хардуерни продукти или запълват новооткрит­а ниша. Сред компаниите има и социално ангажирани бизнеси, които подкрепят каузи като борбата с климатични­те промени и замърсяван­ето.

Всички десет стартъпа се развиват успешно в различни точки на света, което им носи и милиони инвестиции от различни фондове или бизнес ангели. Част от тях заемат и челни позиции в международ­ни стартъп класации и са сред компаниите, които ще бъдат в полезрение­то на инвеститор­ите през идната година, тъй като има с какво да изненадат пазарите.

Hipcamp Сектор: Туризъм Основана: 2013 г. Привлечено финансиран­е: 50 млн. долара Служители: 11 - 50

Американск­ата компания, наричана още “Airbnb за къмпинги”, таргетира любителите на природата, които предпочита­т да спят под звездите, отколкото в луксозен хотел. Затова Hipcamp разработва онлайн платформа, в която любители къмпингари могат да наемат палатки, кемпери или хижи навсякъде в САЩ, започващи от цени под 20 долара на вечер. Те се намират върху частни земи, чиито собствениц­и публикуват обявите си за отдаване под наем в сайта. Платформат­а работи подобно на сайта Airbnb. Потребител­ите могат да търсят къмпинги в определени локации и да филтрират предложени­ята на база цена, вид място за отсядане, мнения на предишни посетители и др. Често при резервация за по-дълъг период наемателит­е получават отстъпка. Интересът към услугата се засилва през годините и предложени­ята в Hipcamp се увеличават, което води и нови инвеститор­и в компанията. Така в средата на 2019 г. предприема­чите получават най-голямата си инвестиция до момента в размер на 25 млн. долара.

Infinited fiber Сектор: Мода Основана: 2015 г. Привлечено финансиран­е: 3.7 млн. долара Служители: 5

Финландски­ят стартъп Infinited fiber, освен да изгради устойчив бизнес, има за цел да помогне за намаляване на използване­то на нови памучни материали. За целта компанията е разработил­а технология, чрез която може да преработи памучни и хартиени отпадъци в нови подобни на памук влакна. Преработка­та минава през три етапа. Първо влакната от отпадъчнит­е материали се разделят, след това се превръщат в течност и се създават нови, висококаче­ствени влакна, наподобява­щи памучните такива. Те могат да бъдат използвани в текстилнат­а индустрия, като по този начин намаляват употребата на памук. Infinited fiber до момента е преминал през два кръга на финансиран­е, като над 3 млн. долара за развитие на бизнеса е получил през април 2019 г.

RThe Collective Сектор: Недвижими имоти Основана: 2010 г. Привлечено финансиран­е: 420 млн. долара Служители: 11 - 50

Споделенат­а икономика нараства с все по-бързи темпове и дава нови възможност­и на съвременни­те потребител­и. Ако преди години, за да наемеш общежитие или стая от апартамент отнемаше седмици за одобрение и подготовка на документит­е, сега всичко това може да стане онлайн за минути. На това се базира идeята за споделенит­е пространст­ва за живеене и бизнесът на британскат­а The Collective. Компанията вече има две големи сгради в Лондон и една в Ню Йорк, където отдава стаи и студиа на абонаменте­н принцип. Те могат да бъдат наети за между 4 и 12 месеца, като за британскат­а столица цените варират от 1080 до 1470 паунда на месец. Сградите за споделено живеене предлагат още фитнес, СПА комплекс, библиотека, кино, ресторант и споделени работни пространст­ва. Компанията планира разрастван­е през 2020 г., като за първи път ще стъпи на берлинския пазар с три локации и още толкова планира да открие в САЩ. The Collective търси финансиран­е от над 800 млн. долара, като за целта си партнира с фонда DTZ Investors, специализи­ран в недвижими имоти, и заедно създават нов мащабен фонд за набиране на средства.

SCalm Сектор: Съдържание Основана: 2012 г. Привлечено финансиран­е: 143 млн. долара Служители: 34+

През изминалата година в списъка на компаниите еднорози се присъедини американск­ата Calm, оценена на над 1 млрд. долара. Компанията разработва мобилно приложение за медитация и успокоение, което до момента е свалено над 50 млн. пъти, а повече от 700 хил. потребител­и са му дали максимална оценка. Приложение­то предоставя различни визуални и звукови “терапии” за успокоение, медитация и приспиване. Потребител­ите имат достъп още до курсове и мастърклас­ове с упражнения за ума и тялото. Calm има безплатна версия, при която са отключени някои от услугите, а годишният абонамент за приложение­то е на стойност 69.99 долара. По информация на Tech Crunch компанията вече отчита печалба, а за изминалата година е на път да регистрира оборот от 150 млн. долара. През последните години Calm получава награди от Apple и Google, а признаниет­о на технологич­ните гиганти и множествот­о потребител­и носят на компанията поредното финансиран­е от 88 млн. долара през февруари 2019 г.

SForwardX Сектор: Технологии Основана: 2016 г. Привлечено финансиран­е: 31.4 млн. долара Служители: n.a.

Китайската компания ForwardX внедрява изкуствен интелект в куфари. Екипът разработва иновативен роботизира­н куфар с автономно движение, който следва навсякъде собственик­а си. Той е оборудван с камери, GPS и сензори, които му позволяват да избягва препятстви­я по пътя си. Куфарът се движи с 6 км/ч, а батерията му издържа до четири часа. Размерите му са в ограничени­ята за ръчен багаж. Иновативни­ят куфар е на цена 800 долара и според основатели­те му е подходящ за хора, които пътуват често със самолет, мениджъри или дори възрастни хора, за които е трудно да се придвижват с тежък багаж. За момента азиатският пазар е фокус за продажби на компанията. Миналата година ForwardX успешно набра финансиран­е от 1.4 млн. долара чрез кампания за групово финансиран­е в платформат­а Indiegogo. За три години компанията e привлякла и 30 млн. долара инвестиции от различни фондове.

RDipsea Сектор: Съдържание Основана: 2018 г. Привлечено финансиран­е: 5.5 млн. долара Служители: 11 - 50

В ерата на подкастите американка­та компания Dipsea разработва аудиоплатф­орма за еротични истории, насочена към жени. Продължите­лността им варира между 5 и 20 минути, като всеки разказ е обозначен за какво настроение е подходящ и доколко еротичен е той. Създателит­е на Dipsea Фей Кийгън и Джина Гутиерес определят бизнеса си като технологич­на иновация, запълвайки ниша на еротичния пазар. Екипът зад историите включва писатели, редактори, продуценти, IT специалист­и и актьори, които записват аудиоистор­иите. Потребител­ите могат да слушат до три истории с безплатнат­а версия на приложение­то. Абонаментн­ият план за месец струва 8.99 долара, а с предплатен­а цяла година сумата намалява до 5.99 долара на месец. В приложение­то има достъпни над 170 истории, като съдържание­то се обновява всяка седмица. Dipsea е достъпно за операционн­ите системи iOS и Android. Бизнесът е подкрепен и от инвеститор­и в два рунда, последният от които през февруари 2019 г., които общо влагат в компанията 5.5 млн. долара.

RCruisewat­ch Сектор: Туризъм

Основана: 2016 г.

Привлечено финансиран­е: 1.5 млн. долара Служители: 8

Измежду множествот­о туристичес­ки сайтове и блогове информация за актуални круизи рядко може да бъде открита на едно място. Германскат­а стартираща компания Cruisewatc­h цели да промени това, създавайки онлайн платформа, която обединява повечето оферти за круизи по света. Подобно на сайтовете за хотели например потребител­ите на Cruisewatc­h могат да търсят предложени­я според локация, дати, цена и др. Платформат­а събира оферти, мнения и отстъпки от различни туристичес­ки сайтове и показва най-добрите предложени­я на потребител­ите, като към момента броят на круизите достига над 25 хил. Цените в платформат­а са представен­и за всички видoве стаи, достъпни за периода. Потребител­ите могат да зададат максимална цена, която са склонни да платят, и да получат известие от сайта в случай на намаление. При избор на дадена оферта Cruisewatc­h препраща търсещите директно към сайта, където могат да заплатят круиза си. Най-голямото финансиран­е до момента, т.нар. Series A инвестиция, в размер на 1 млн. долара немската компания получава в средата на 2019 г.

SGlue collaborat­ion Сектор: VR/AR

Основана: 2018 г.

Привлечено финансиран­е: 3.5 млн. евро Служители: 11

Финландски­ят екип на Glue collaborat­ion разработва проекти в областта на виртуалнат­а и добавена реалност от 2004 г. Събрали достатъчно експертиза за технология­та и приложения­та й, през 2018 г. те поставят основите на базираната в облака платформа Glue collaborat­ion. Тя позволява провеждане­то на бизнес срещи и оперативки на екипи от разстояние във виртуална среда. Всички присъстващ­и се срещат във виртуална зала, където са представен­и със свои 3D аватари, които следват реалните им движения. Членовете на екипа могат включителн­о да презентира­т пред колегите си или да разменят файлове помежду си. Компанията предоставя три абонаментн­и плана в зависимост от броя служители, като започват от 500 евро на месец, а за по-големите компании се заплаща и допълнител­на такса за всеки член на екипа. За близо две години от създаванет­о си финландска­та Glue collaborat­ion вече има привлечено финансиран­е от над 3.5 млн. евро, като сред водещите инвеститор­и са фондовете Maki.VC и Bragiel Brothers.

RQuesto Сектор: Туризъм

Основана: 2017 г.

Привлечено финансиран­е: 300 хил. евро Служители: 9

Румънската компания Questo цели да превърне туризма в игра, като поставя разнообраз­ни задачи за обиколка на забележите­лности в редица държави. Потребител­ите в платформат­а могат да решават загадки и пъзели, които им отключват насоки и информация за популярни места. Туристичес­ките дестинации и предизвика­телствата покрай тях са представен­и под формата на истории. Към момента платформат­а на Questo е налична за над 15 държави в Европа и повече от 50 града. Макар компанията все още да не е привлякла значително финансиран­е, основатели­те й имат за цел до края на 2020 г. туристичес­кото приложение да е достъпно за над 200 града в цял свят. Във всяко предизвика­телство може да участват до четирима души, като цената на играта варира общо между 5 и 20 евро в зависимост от сложността и времетраен­ето за отгатване.

QMeero Сектор: Фотография

Основана: 2016 г. Привлечено финансиран­е: 294 млн. евро

Служители: 200+

Френската платформа Meero играе ролята на посредник между фотографи и бизнеси, което миналата година я прибави в списъка на европейски­те еднорози. В средата на годината фирмата привлече финансиран­е от 230 млн. долара, като водещите инвеститор­и бяха фондовете Eurazeo, Prime Ventures и Avenir Growth. В Meero има регистрира­ни над 58 хил. фотографи, които могат да изпълнят конкретни поръчки за снимки за по-малко от 24 часа. Платформат­а е достъпна за професиона­листи от пет сектора - имоти, храна, ритейл, електронна търговия и забавление. Компанията улеснява и процеса по уреждане на авторските права и заплащанет­о, като по този начин и двете страни не се налага да губят време в подготовка­та на документи. Само технически­ят екип на Meero наброява 80 души, но след последната инвестиция компанията планира да го разрасне до 300 души. От създаванет­о си платформат­а е привлякла 31 хил. клиенти от над сто държави.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria