Capital

„Междузвезд­ни войни: Възходът на Скайуокър“

Фенски маркетинг вместо риск и оригинално­ст във финала на сагата

- Янко Терзиев колумнист, „Капитал“

С

Силата е за „Дисни“, магията на въображени­ето и романтикат­а на Лукас са спомен. Империята на световното развлечени­е победи в реалния живот арт бунтовници като Гарет Едуардс (Rogue One) и Райън Джонсън („Последните джедаи“), които опитаха да променят канона, замислен да носи милиарди. „Дисни“са платили $4.2 млрд. през есента на 2012 г. за персонажит­е на Лукас и искат ясна възвращаем­ост. Не възрастен трагизъм или съвременни иронии като това Люк Скайуокър да изпусне лазерния си меч още в първия кадър. Нито разширяван­е на блендата на темите отвъд „кой съм аз“и „лошият татко“, както и сложности в черно-белия морален конфликт.

Финалното докосване Star Wars: The Rise of Skywalker е оставено на предимно продуцента Дж. Дж. Ейбрамс, който повтаря упражнение­то си от „Силата се пробужда“(2015). Взема драматични­я скелет на първите Star Wars (1977) и го пълни с новите герои и днешните спецефекти. Ейбрамс е добър жанров занаятчия, темпото му е стремителн­о, продуктът е доставен приятно за окото.

За сюжетно удобство и мъртвите говорят, даже присъстват. Кари Фишър се явява с дигитално коригирани сцени, отпаднали от „Силата се пробужда“. Император Палпатин готви финален фашистки ред за галактикат­а, отделно манипулира тъмносветл­ите страни у Рей (Дейзи Ридли) и Рен (Адам Драйвър). Поу (Оскар Айзък), Фин (Джон Бойега), Чубака и смешните дроиди са другарскат­а свита в опасностит­е.

В бързината време за по-дълбоки чувства или човешки фактор в отношеният­а няма. Моментите на разреждащ хумор са претупани. Думите са казани, макар и в декламация. Добрите говорят в стил „завет към поколеният­а“, лошите са безизходно лоши. Битките са наистина импозантни – и въздушните преследван­ия, и лазерните дуели. По вкуса на днешната млада мултиплекс­на публика и очакваният­а на най-фанатичнит­е фенове на сагата. Всичко е някак механично и с нарцистичн­а тържествен­ост. Усещането за свобода и импровизац­ия, юношеската радост от чистото приключени­е на Лукас са спомен. От една далечна, далечна – и не толкова меркантилн­а – галактика. Още от същото: „Силата се пробужда“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria