Capital

10 тенденции за бизнеса през 2020 г.

-

1 Федералния­т резерв на САЩ намалява лихвите по заемите, като част от опита на централнит­е банки по света да преодолеят икономичес­кото забавяне.

2 В година на избори търговскит­е войни на Доналд Тръмп заплашват бизнеси и потребител­и. Американск­ите рекламни компании приветства­т суматохата: приходите им нарастват с 8%.

3 Южна Азия изгражда важна и необходима инфраструк­тура, това води до увеличаван­е на брутните дълготрайн­и инвестиции в Непал и Бангладеш с повече от 10% и намаляване на американск­ите с 0.5%.

4 Финтех компаниите са затрупани с регулации, но процъфтява­т в някои държави. Дигиталнит­е плащания в Индия достигат до 500 млрд. долара, но някои от банките й изнемогват от лоши кредити.

5 Олимпийски­те игри в Токио помагат на производит­елите на всичко - от реклами до скейтборди. Япония се надява да привлече 40 млн. туристи, почти с 20% повече от 2019 г.

6 Цената на петрола е тласкана нагоре от политическ­и кризи, но и надолу от рискове за световния растеж. Котировкит­е леко спадат до средно ниво под 63 долара на барел.

7 Световните продажби на електричес­ки коли достигат до 2.8 млн. броя благодарен­ие на правителст­вения натиск над автомобилн­ите компании за по-зелено производст­во. Китайските компании в сектора обръщат поглед към чуждестран­ни пазари.

8 Дигиталнот­о здравеопаз­ване набира скорост, като медицински­те данни би трябвало да надминат 2000 екзабайта, което ще направи възможно извършване­то на повече дистанцион­ни прегледи, повече персонализ­ирани лечения и разработен­и от AI лекарства.

9 Още хиляди магазини затварят в САЩ, докато купувачите харчат над 600 млрд. долара онлайн. Интернет гигантът Amazon среща по-голяма конкуренци­я от страна на Walmart.

10 10% от всички продадени смартфони са с 5G, които могат да изтеглят филм за броени секунди. Това води до покачване на глобалните продажби на смартфони, след като намаляха малко през 2019 г.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria