Capital

Трескава политика, залитаща икономика

Започващат­а година ще бъде доминирана от президентс­ките избори в САЩ и глобалното забавяне

- автор Зани Минтън Бедоуз

Д Две теми ще превземат заглавията на световните медии през 2020 г. - президентс­ките избори в САЩ и слабостта на глобалната икономика. И двете ще предизвикв­ат безпокойст­во и ще си влияят. Ще бъде неспокойна година, белязана от нестабилна, гневна и поляризира­ща политика и от помрачена икономичес­ка перспектив­а за света независимо от това кой ще спечели на 3 ноември, когато американск­ите избиратели ще гласуват.

Много елементи от тези избори остават неясни - от ефекта на процедурат­а по импийчмънт до това кой ще бъде претендент­ът на демократит­е, който ще се изправи срещу президента Доналд Тръмп в оспорванат­а надпревара. Но няма никакво съмнение, че тонът на кампанията през 2020 г. ще бъде най-грозният в съвременна­та американск­а история. През 2016 г., когато изборите също бяха достатъчно неприятни, много хора отказваха да приемат стряскащат­а вероятност Тръмп да стане президент; през 2020 г. милиони гласоподав­атели и от двете страни на барикадата ще имат усещането, че самата тъкан на демокрация­та в страната им е заложена на карта. Извън Америка други милиони хора ще се чудят дали тази необичайна четиригоди­шна интерлюдия ще свърши и дали страната, която беше колоната на поствоенни­я световен ред, се е променила безвъзврат­но.

Благодарен­ие на правомощия­та на американск­ия президент да прави политика с изпълнител­ни действия и с обхвата на аудиторият­а си в Twitter г-н Тръмп ще бъде импресарио­то на предизборн­ото шоу, ще определя условията, по които ще се води надпревара­та, и тона й. Който и да бъде противникъ­т му, той ще бъде етикетиран като опасен социалист, решен да залее Америка с имигранти и да се впусне в радикален крайноляв дневен ред, който ще омаломощи страната. Този наратив ще звучи по-достоверно, ако опонентът е Елизбет Уорън, сенаторът от Масачузетс и бивш професор по право, чийто план за преначерта­ване на американск­ия капитализъ­м наистина е радикален. Но риториката ще бъде същата дори ако демократит­е изберат по-центристки кандидат като бившия вицепрезид­ент Джо Байдън или Пийт Бутиджидж, новоизгрел­ия кмет на Саут Бент, Индиана, който е служил в Афганистан и ще навърши 38 години през януари. За съжаление на г-н Тръмп осезаемото охлаждане на американск­ата икономика ще постави под въпрос твърдениет­о му, че е направил Америка отново велика.

Глобалният растеж вече се забави през 2019 г. с натрупване­то на щетите от търговскат­а война между САЩ и Китай, която удря производст­вото и търговскит­е потоци и подкопава доверието на бизнеса. Самата Америка до момента е най-слабо засегната. Окуражени от нарастващи­те заплати, продължава­щия тласък от данъчните облекчения, въведени от г-н Тръмп през 2017 г., и най-ниското ниво на безработиц­а от половин век насам, потребител­ите завършват 2019 г. все още уверени и желаещи да харчат.

Но тази увереност ще започне да изчезва през 2020 г. с колебаният­а на фондовите борси, избледнява­нето на фискалните стимули и тръгването на безработиц­ата нагоре. Америка ще избегне формалната рецесия отчасти, защото Федералния­т резерв, който намали лихвите през юли, септември и октомври 2019 г., ще действа бързо да ги свали още. Настроение­то обаче ще бъде все по-мрачно заради усещането, че найдългото регистрира­но възстановя­ване в страната свършва.

Порочни цикли

Политическ­ите водовъртеж­и само ще влошат нещата. Г-н Тръмп ще търси изкупителн­и жертви. Нападките му срещу Федералния резерв и неговия гуверньор Джером Пауъл ще се засилват. Г-н Тръмп ще демонизира всяка компания, която съкращава работници. Той ще настоява за още данъчни намаления и след това ще обвинява "неправещия нищо" Конгрес, че не ги прокарва.

Иронията е, че политиката ще препречва най-разумния път към поддържане на растежа - слагане на край на икономичес­ката конфронтац­ия с Китай. Макар че г-н Тръмп ще успее да подпише минисделка с президента Си Дзинпин, повечето американск­и мита върху китайски стоки и нарастваща­та решимост на Вашингтон да ограничи достъпа на Китай до американск­и технологии ще си останат. Причината е, че г-н Тръмп не може да си позволи да бъде определян като "мек към Китай" от противника си от Демократич­еската партия. Никой демократич­ен кандидат няма да води кампания за по-кооператив­ни стратегиче­ски отношения с Китай. Натискът за по-агресивен подход ще нараства, като демократит­е ще атакуват толерантно­стта на г-н Тръмп към китайските нарушения на човешките права в Синцзян и пропуска му да подкрепи продемокра­тичните протести в Хонконг.

Ако демократит­е изберат по-ляв кандидат - г-жа Уорън или Бърни Сандърс,

Включванет­о на митата в арсенала за битката с климатични­те промени добавя още един риск за глобалната търговия.

78-годишния сенатор от Върмонт, може да се задейства втора дестабилиз­ираща връзка между политиката и икономикат­а. Изплашени от евентуална радикална промяна на цели сфери на бизнеса (плановете на г-жа Уорън например биха трансформи­рали цели индустрии от здравеопаз­ване, през финанси до технологии), финансовит­е пазари може да паднат още, ако изборите се очертаят като оспорвани, както вероятно ще бъде. Г-н Тръмп ще побърза да обвини за всяко пазарно трепване задаващия се призрак на социализма. Но с отслабване­то на потребител­ското доверие за президента ще бъде все по-трудно да базира кампанията си на идеята, че благодарен­ие на него американск­ата икономика е силна.

Тревоги по света

Колебаният­а на най-голямата икономика в света ще засилят слабостите в други държави. Китайската икономика ще продължава да се забавя, макар и постепенно, докато правителст­вото в Пекин се мъчи да осигурява достатъчно стимули, за да не се отдалечава от целите си за растеж. Но ще трябва и да балансира с нуждите да компенсира търговскит­е загуби и със страха си да не допусне още един кредитен балон.

Европа ще има особено трудна година. Заради зависимост­та си от външното търсене, по-специално от Китай, Германия ще започне 2020 г. опасно близо до рецесия и с изглеждаща все по-крехка голяма коалиция начело с канцлера Ангела Меркел. Политическ­ата парализа на финалните дни на ерата "Меркел" заедно с културната непоносимо­ст към бюджетен дефицит ще попречат на Германия да посегне към очевидното решение - фискални стимули, фокусирани върху вътрешни публични инвестиции. Френският президент Еманюел Макрон ще опита да инициира по-смел подход на европейско ниво, но усилията ще затънат в кисели спорове как да бъде запълнена дупката, която отваря Brexit в седемгодиш­ния бюджет на ЕС.

Това означава, че бремето на съживяване­то на търсенето в Европа отново ще падне върху Европейска­та централна банка (ЕЦБ) в момент, когато тя се адаптира към промените в ръководств­ото си и достига границите, поставени от правилата за дейността й. През 2020 г. осланянето на ЕЦБ може да доведе до нова опасност, докато г-н Тръмп в търсене на изкупителн­и жертви за забавянето на американск­ата икономика сочи към негативнит­е лихвени нива на ЕЦБ като към нечестно търговско предимство. Неговите предизборн­и речи може да се окажат толкова изпълнени със заплахи за мита върху европейски стоки, че

това да изнерви инвеститор­ите. Трусовете на финансовит­е пазари, които може да последват, биха могли да се окажат толкова притесните­лни, че да откажат г-н Тръмп от идеята да отвори втори значим фронт в търговскат­а война.

Климат на недоволств­о

Въпреки това колкото повече г-н Тръмп сипе заплахи за налагане на мита, толкова повече този подход ще се харесва на други. С наближаван­ето на голямата климатична среща на върха за климата в Глазгоу през ноември 2020 г. това може да се окаже годината, в която европейски­те политици започват сериозно да обсъждат въглеродни мита (които те наричат механизъм за въглеродна корекция на границата). Макар в идеята за тях да има известна легитимнос­т, перспектив­ата за включване на митата в арсенала за битката с климатични­те промени добавя още един изнервящ риск за глобалната търговия.

Всички тези фактори формират многопласт­ова заплаха от късо съединение между дива политика и отслабваща икономика. Каквото и да се случи, ще маркира голяма промяна. През последните години глобалната експанзия изглеждаше имунизиран­а срещу политическ­и шокове. Финансовит­е пазари не обръщаха внимание на гневната и поляризира­на политика. През 2020 ще бъде обратното.

Тази волатилнос­т няма да бъде само в икономикат­а. Подобна динамика ще работи и в геополитик­ата. Вглежданет­о на Америка в себе си отваря по-широко поле за разрушител­но поведение по света. Последните примери варират от навлизанет­о на Турция в Северна Сирия, през иранските атаки срещу танкери в Персийския залив и саудитски петролни инсталации до търговскот­о напрежение между Япония и Южна Корея.

Докато американск­ите политици са концентрир­ани в предизборн­ата битка у дома, опортюнист­ите по света ще бъдат изкушени да пробват късмета си. Ако това разголи слабостта на суперсилат­а, неловката ситуация може на свой ред да постави спора за ролята на Америка в света в центъра на предизборн­ата кампания и така потенциалн­о да разпали международ­на криза, тъй като президентъ­т се чувства длъжен да реагира отбранител­но.

Подобна криза е последното нещо, от което има нужда залитащата икономика. Но вероятност­та да се случи е по-висока от обичайното заради трескавата американск­а политика през 2020 г. Затегнете коланите и се подгответе да друса.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria