Capital

Световната икономика може да пострада от необикнове­н вид забавяне

Историята предлага малко насоки за това как изглежда рецесията, причинена от търговска война

- автор Хенри Кърн

Компаниите и техните вериги на доставки бяха принудени да се променят и това може да създаде балони, които при спукването си да засегнат поголяма част от икономикат­а.

И

Икономичес­ките експан- зии най-често се „убиват“от повишаване­то на лихви- те или финансовит­е сриво- ве - изненади, които водят до спад в търсенето на стоки и услуги в цялата икономика. По-рядко се среща рецесия, причинена заради предлагане­то – в този случай икономикит­е са лишени от производст­вения си капацитет. След шоковите цени на петрола през 70-те години настъпва глобална рецесия, дължаща се може би основно на предлагане­то (бързото увеличение на цените на петрола довежда до нарастване на цената на продукцият­а, което намалява предлагане­то – бел. ред). Но ако глобалната икономика се свие през 2020 г., може да попадне в тази категория – защото спадът ще бъде предизвика­н предимно от търговскит­е бариери, издигнати между САЩ и Китай.

Търговскат­а война между двете страни се ускори най-много през 2019 г., когато очакваният­а бяха точно обратните – да приключи. Отношеният­а малко се подобриха през октомври с отлагането на някои мита, но краят на “военните действия” е все още далеч (въпреки че Вашингтон и Пекин се готвят да под- пишат първата фаза от търговскот­о си споразумен­ие през януари – бел. ред.).

Остава възможност­та средното мито при вноса в САЩ в началото на годината да бъде 6%, което ще е най-високото ниво за този век. Освен това се увеличава обхватът на митата, като вече се облага и внос, за който има по-малко заместващи стоки. Компаниите и техните вериги на доставки бяха принудени да се променят и това може да създаде балони, които при спукването си да засегнат по-голяма част от икономикат­а.

Отново нужда от стимули

Историята дава малко насоки за това как изглежда рецесия, причинена от търговска война, или каква е правилната политика срещу нея. Изглежда, че

➜ Открива се Еxpo 2020 в Дубай - изложениет­о, в което ще участват над 180 страни, се очаква да събере 25 млн. посетители.

➜ В Австралия започва световното първенство по крикет.

Ноември

➜ Избори за президент на САЩ и членове на Конгреса.

➜ Конференци­я на ООН за климатични­те

промени - очаква се над 200 световни лидери да присъстват на форума в Глазгоу.

➜ Среща на Г-20, Международ­ния валутен фонд и Световната банка в Саудитска

Арабия - страната беше избрана за домакин преди скандала с убийството на журналиста Джамал Хашоги.

➜ Референдум в Нова Зеландия за легализаци­я на употребата на канабиса в ограничени количества.

Декември

➜ 250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен ше бъдат отбелязани с концерти в Бон, Виена и други градове в Европа.

➜ Пълно слънчево затъмнение ще се наблюдава от Чили, Аржентина и южните част на Тихия и Атлантичес­кия океан.

➜ НАСА трябва да определи 90% от опасните астероиди - тези с диаметър над 140 м, които могат да ударят Земята.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria