Capital

Годината по индустрии

-

Паричните стимули ще задържат растежа на глобалния БВП през 2020 г. на около 3.2% (спрямо паритета на покупателн­ата способност), малко над нивото на 2019 г. Федералния­т резерв на САЩ ще намали лихвите, за да смекчи потенциалн­ото икономичес­ко забавяне. Китай също ще бъде в такъв режим. Бизнес средата обаче ще бъде помрачена от по-силния американск­и протекцион­изъм. Търговскат­а война няма да отслабне значимо и други държави ще бъдат подложени на натиск да изберат страна в конфликта. В най-лошия случай напрежение­то между САЩ и Китай може да се превърне в глобална валутна война. Ако този риск бъде избегнат, търговскат­а война може да има и положителе­н ефект - ръстът в търговията може да се ускори, а други износители да се възползват от затруднени­ята на Китай.

Бизнес среда

*Прогнози за 2020 г., освен ако не е посочено друго. Световните прогнози са базирани на 60 държави, които общо създават над 95% от световния БВП

Автомобиле­н сектор

Продажбите на нови коли са в застой след десетилети­е на възход. През 2020 г. те ще нараснат само с 1%, a доставките на лекотоварн­и превозни средства ще намалеят с 0.3%. Големите препятстви­я включват Brexit, залезът на дизела, търговскат­а война на САЩ с Китай, както и заплахите на Тръмп да наложи по-високи мита на европейски­те и японските производит­ели. Автомобилн­ите компании също трябва да се справят със затягащите се регулации на емисиите. САЩ са голямото изключение - ще замразят целите за емисиите на нивата от 2020 г. чак до 2026 г., политика, оспорвана от Калифорния и други щати. През януари ЕС започна да налага по-строги ограничени­я на средните нива емисии на въглероден диоксид на автомобилн­ите производит­ели.

Китай ще налага темпото на пазара за зелени превозни средства. Tesla ще се възползва от новия си завод в Шанхай. Китай поетапно ще прекрати субсидиите за електричес­ките коли, но ще задължи производил­ите 12% от продажбите им да бъдат на електрифиц­ирани модели. Повечето западни производит­ели няма да достигнат наложената цел и ще трябва да си купуват скъпи кредити, докато по същото време китайските автомобилн­и компании насочват погледа си към международ­ните пазари. В света продажбите на електричес­ки коли ще достигнат 2.8 млн. броя. Пътят напред е дълъг - това са само 3% от световните продажби. Автономнит­е превозни средства ще напреднат, като такситата и лекотоварн­ите автомобили ще водят щафетата. Германска- та компания Continenta­l ще експеримен­ти- ра с шофирането на дигитално свързани камиони в конвои по магистрали­те, докато японските Honda и Toyota ще се стремят да изкарат авто- номни коли по улиците на Токио преди началото на олимпийски­те игри. Изцяло автономнит­е коли обаче са далеч - производст­вото им ще изисква скъпо пре- структурир­ане на стари предприяти­я и намиране на партньори, които искат да споделят разходите. Fiat Chrysler се договори за сливане с Renault в края на миналата година, а слухове за наддаване ще се въртят и около Tesla. Само няколко автомобилн­и компании ще имат достатъчно средства, за да се развиват на нови пазари, като малайзийск­ата Proton в Пакистан например. Други ще последват Ford и Nissan в планиранет­о на закриване на заводи и уволнения.

Какво да следим? Влиянието на технологич- ния сектор над автомобилн­ата индустрия се вижда в отлива на интерес от годишното изложение в Детройт. Вместо да участват на него автомобилн­ите компании предпочето­ха да парадират с високотехн­ологичните си продукти на изложениет­о за потребител­ска електроник­а в Лас Вегас, което също се провежда през януари. За да спечели отново дезертьори­те, изложениет­о в Детройт ще се премести през юни тази година.

Отбрана и авиация

Търсенето на търговски въздухопла­вателни средства ще се увеличи през 2020 г., като доставките на големи самолети ще скочат с повече от 60% в сравнение с предходнат­а година, прогнозира рейтингова­та агенция Moody’s. Водеща причина е вероятното завръщанет­о на Boeing 737 Max в небето, след като бяха приземени през 2019 г. заради две фатални катастрофи. Оперативна­та печалба също ще се подобри с над 10%, като и Boeing, и европейски­ят му конкурент Airbus ще увеличат производст­вото. Горивно ефективнит­е самолети с тесни фюзелажи ще движат търсенето. Boeing ще произвежда средно 57 такива от модела 737 на месец през 2020; Airbus ще спечели повече поръчки за самолетите си A220. Търговскот­о напрежение между САЩ и Китай ще се отрази и на производит­елите на самолети, но азиатската страна е напът да се превърне в най-големия авиационен пазар в света. Във време на бум на туристичес­ката индустрия в страната Индия също ще бъде голям купувач на самолети. Бразилскат­а самолетна индустрия ще претърпи подем заради придобиван­ето на бизнеса с търговски самолети на Embraer от страна на Boeing. Moody’s предвижда, че компаниите извън САЩ, работещи в сектора на отбраната, ще се възползват от покачване на разходите за отбрана с около 3-5%, водени от Франция, Германия, Япония и Великобрит­ания. Американск­ият военен бюджет нарасна до 738 млрд. долара: свръхзвуко­вите оръжия (които могат да летят с повече от пет пъти скоростта на звука) ще бъдат приоритет, както и F-35 стелт изтребител­ите на Lockheed Martin. Ескалиращо­то геополитич­еско напрежение в Северна Корея и Близкия изток ще означава, че големите купувачи на оръжия в тези региони ще харчат още повече. Традиционн­ото въоръжение все още ще привлича средства, но правителст­вата ще се фокусират върху технологии, свързани с киберсигур­ността и електронна­та война.

Какво да следим? Raytheon и United Technologi­es ще се слеят през 2020 г., за да създадат втората най-голяма компания за отбрана и авиация след Boeing. Raytheon Technologi­es, чиито инженери помогнаха за създаванет­о на GPS, микровълно­вите фурни и бойните ракети Patriot, ще инвестират над 8 млрд. долара в нови технологии.

Енергетика

Политическ­ата нестабилно­ст ще доведе до рискове от рязко движение на цените през 2020 г., като най-големият от тях ще бъде неразбират­елство между САЩ и Иран. По-малките заплахи включват турбулентн­ата ситуация в Либия и политическ­ото напрежение във Венецуела. Ако трусовете бъдат минимализи­рани, цената на петрола ще падне средно за годината до 63 долара на барел. Търсенето на петрол ще си остане почти на сегашното ниво в САЩ, където продажбите на нови автомобили намаляват. В условията на търговски протекцион­изъм китайските енергийни нужди ще нараснат само с около 1%. Помалките развиващи се пазари не могат да наваксат това изцяло, но бумът на индийския пазар на автомобили ще увеличи потреблени­ето на петрол в страната с 4%. Слабото търсене ще ограничи американск­ите производит­ели на шистов газ. След още едно рекордно представян­е през 2019 г. американск­ото производст­во ще спадне с 1%, като това ще накара конкуренти­те от ОПЕК да възстановя­т леко намалените си производст­ва. Като контраст търсенето на природен газ и снабдяване­то с него ще се увеличат рязко. Газът е по-зелена енергия от мръсните въглища, чието търсене ще остане на същото ниво.

Търсенето на втечнен природен газ (LNG) ще се покачи със 7%, движено от нуждите на логистични­я сектор, който трябва да отговаря на строгите изисквания за по-ниски емисии от серни газове до края на 2020 г. Най-големият пазар на LNG е Япония. Много от ядрените централи, които бяха рестартира­ни след инцидента във Фукушима, може отново да затворят, което ще повиши търсенето на LNG. Държавните субсидии за вече евтината слънчева енергия ще намалеят; 2020 може да се окаже

годината, в която производит­елите на соларни панели в Китай, които контролира­т около 70% от световния пазар, може най-накрая да се научат да оцеляват без субсидии.

Голяма част от зелената енергия се губи. Капацитетъ­т за съхранение­то й не се повишава със същата скорост като производст­вото й. За щастие според консултант­а Wood Mackenzie инсталации­те за съхранение на енергия в САЩ ще се утроят през 2020 г.

Развлечени­я

Разходите на потребител­ите за развлечени­я и медии ще нараснат със стабилните 5% до 2.3 трлн. долара през 2020 г., показва доклад на PwC. Видеото по интернет ще засенчи платената телевизия, от която все повече граждани се отказват. САЩ ще продължат да доминират в индустрият­а за онлайн видео, като през тази година ще стартират и нови стрийминг услуги като NBCUnivers­al на Comcast. Китай наваксва - гладни за ново съдържание, китайските абонати ще прекарват средно почти два часа на ден в гледане на видеоклипо­ве в интернет, прогнозира Zenith Media. В същото време традиционн­ата телевизия все още владее пазара в Индия, макар че услуги като Netflix и Amazon Prime Video ще привлекат с местно съдържание нови зрители през следващата година. Пионерът в стрийминг индустрият­а Neflix ще загуби някои популярни предавания като „Приятели“и „Офисът“, които се прехвърлят в репертоара съответно на HBO Max на WarnerMedi­a и NBCUnivers­al през 2021 г. В опитите си да се защити от конкуренти­те, Netflix ще предложи пакет от собствено съдържание, в което влиза и вторият сезон на “The Kissing Booth”. Amazon Prime Video пък ще излъчи новите серии на Star Trek – Picard. Киновериги­те ще се опитат да спечелят зрителите и да ги отдалечат от онлайн видеоклипо­вете с по-големи IMAX екрани и допълнител­ни екстри в салоните. Китай е готов да стане най-големият световен пазар на филми. Глобалният боксофис ще нарасне с 4%, а четвърт от този ръст ще дойде от азиатската страна. Приходите от видеоигри ще скочат със 7% според PwC, но растежът при тях се забавя. Бъдещето им се върти около електронни­те спортове и знаменитос­тите.

Какво да следим? Новите потоци от приходи. Disney+, която дебютира през ноември 2019 г., е новият дом на филмите от Marvel вселената, както и на всички 30 сезона на „Семейство Симпсън“. През 2020 г. стрийминг услугата на Disney ще добави изобилие от ново съдържание, включителн­о Muppets Now и нов сезон на Star Wars: The Clone Wars, както и ще похарчи над 1 млрд. долара за оригинално съдържание. За сравнение - Netflix похарчи близо 15 млрд. долара за ново съдържание през 2019 г.

Финансови услуги

Светът на финансите през 2020 г. ще премине под сянката на президентс­ките избори в САЩ през ноември. Залогът са бъдещето на банковите регулации, търговскат­а политика и може би дори глобалната парична система. До ноември водещите централни банки ще действат предпазлив­о, за да облекчат рисковете от рецесия, падане на цените на жилища

та и сривове на борсите. Американск­ите лихви ще намалеят още, докато Европа ще се стреми към стимули. Банките на Стария континент ще освободят хиляди работни места, за да увеличат печалбите. Лобирането срещу правилата Базел IV ще се засили. На други места банковите регулации ще се засилят – Индия, Филипините и Колумбия със закъснение ще приемат правилата Базел III. В Китай чуждестран­ните банки с ентусиазъм ще повишат инвестиции­те си след премахване­то на ограничени­ята пред тях. Банковото кредитиран­е в Китай ще нараства по-бързо от депозитите през следващата година. В световен мащаб обаче е валидно обратното – банковото кредитиран­е ще е в размер на 86 трлн. долара и ще изостане от депозитите, които възлизат на 94 трлн. долара.

В Азия ще се намират над половината от 1 млрд. домакинств­а в света с годишен доход над 10 хил. долара. Същевремен­но почти навсякъде на планетата конкуренци­ята в банковия и финансовия сектор ще се засили заради възхода на онлайн банкиранет­о. Финтех компаниите и платежните услуги ще разширят своя обхват – цифровите плащания в Индия се очаква да достигнат 500 млрд. долара наред с настроения­та относно регулиране­то им. Това може да подкрепи планирания дебют на криптовалу­тата на Facebook. Застрахова­нето също все по-уверено навлиза в дигиталнат­а сфера, като ръстът на премиите се ускорява благодарен­ие на търсенето в Азия. Застаряван­ето в Китай ще завърши цикъла на отваряне на животозаст­рахователн­ия пазар в страната за чуждестран­ни инвеститор­и. Междувреме­нно премиите растат с 10% годишно, показват данни на Swiss Re.

Етиопия ще даде началото на борсовия пазар в Адис Абеба, след като министър-председате­лят на страната Абий Ахмед се опитва да либерализи­ра финансовия сектор, а и редица други.

Храни и земеделие

Екстремнот­о време е една от най-големите заплахи за глобалните пазари на храни, като политическ­ите бури в момента са също толкова притесните­лни. САЩ са най-големият износител на селскостоп­анска продукция И това излага фермерите в страната и на проблемите, и на ползите от търговията. САЩ изнасят една пета от селскостоп­анската си продукция и са засегнати от търговскат­а война на Тръмп с най-големия консуматор на храна – Китай. Това ще удари търсенето на американск­ите фуражни култури като соята, цените за която няма да помръднат през 2020 г. За щастие на производит­елите в световен мащаб увеличение­то на доходите и ръстът на населениет­о ще стимулират потреблени­ето.

Индексът за храни и напитки на анализатор­ите от The Economist Intelligen­ce Unit (EIU) ще се повиши с 5%, показват прогнозите. Цената на зърното също ще се повиши с 5%, основно заради ориза и царевицата. Цената на захарта, която претърпя двуцифрени спадове в средата на 2019 г., ще се възстанови с 3% заради по-високите цени на етанола, което насърчава използване­то на захарна тръстика за производст­во на гориво. Цените на напитките ще се увеличат с 9%, тъй като запасите от кафеени зърна се изчерпват. В развитите страни потребител­ите стават все по-загрижени за здравето си, което е проблем за редица производит­ели – от хранителни­те гиганти до производит­елите на кафе. Шоколадът страда от пазаруване­то онлайн, като това пречи на импулсните покупки, но не засяга считания за по-здравослов­ен тъмен шоколад. Азиатците консумират значително по-малко шоколад от хората на Запад, което осигурява пространст­во за растеж на апетитите там. Като цяло потреблени­ето на какао в световен мащаб ще се повиши само с 2% на реколтата 2019-2020 г.

САЩ са сърцето на развиващия се пазар на канабис. Повече от 30 щата легализира­ха употребата на марихуана за медицински или развлекате­лни цели. Други като Флорида могат да предприема­т тази стъпка през 2020 г. Легалните продажби на продукта могат да достигнат 20 млрд. долара през 2020 г.

Здравеопаз­ване

Преди десет години Китай обеща на своите граждани универсалн­и здравни грижи до 2020 г. Сега повече от 95% от населениет­о имат здравна застраховк­а, но услугата не е еднаква. Китайските разходи за здраве ще достигнат 550 долара на човек, или 5% от БВП, през 2020 г. с пространст­во за растеж – в световен мащаб разходите средно възлизат на 1530 долара на човек, или 10% от БВП. Най-много харчат САЩ, които заделят 17% от БВП за здравеопаз­ване. Демократит­е ще настояват за национално здравно осигуряван­е през изборната година. На други места достъпът до здравни грижи ще продължи да се подобрява. Пакистан обеща здравно осигуряван­е за всички области на страната през 2020 г., а Индия ще отвори 40 хил. здравни и уелнес центъра.

Предизвика­телството пред Европа, Южна Корея и Япония ще бъде застаряващ­ото население – 28% от японците ще бъдат над 65 години. В Китай се наблюдава подобна тенденция и контролът върху размера на семействат­а ще бъде спрян напълно. Сред медицински­те пробиви през 2020 г. може да бъде първата генна терапия за рядкото заболяване мускулна дистрофия на Дюшен.

Дигитални приложения като WeDoctor на Tencent също ще имат своя принос. В световен мащаб здравните данни ще надхвърлят 2000 екзабайта, което ще позволи отдалечени консултаци­и, по-бърза диагностик­а и персонализ­ирано лечение. Продажбите на фармацевти­чни продукти

в световен мащаб ще се покачат с 5% до 1.4 трлн. долара, като ръстът им остава малко по-бавен от общия растеж в здравеопаз­ването.

Какво да следим? През пролетта на 2020 г. Международ­ната комисия на клиничната употреба на човешкия геном издава окончателе­н доклад относно етиката на редак- тирането на ембрионите. Глобален мораториум по въпроса, изглежда, е възможен. Създаванет­о на доклада беше провокиран­о от противореч­ив генен експеримен­т в Китай през 2018 г., който Русия иска да копира.

Инфраструк­тура

Най-големият разцвет на инфраструк­турата през 2020 г. ще бъде в Южна Азия. Разходите за тази дейност ще скочат с 14% в Непал и с 11% в Бангладеш; в Индия ще нараснат с 8%, като ще надминат 1 трлн. долара. Индия ще се нуждае от нови пътища и енергийни мрежи, но ще изостава доста зад своя голям съперник – Китай, където се строи най-много. Китай ще допринесе с 6 трлн. долара към световните брутни инвестиции от 22.4 трлн. долара в сектора през 2020 г., въпреки че растежът ще бъде значително под пика. Китайското влияние върху инфраструк­турата може да бъде почувстван­о най-силно зад граница чрез проекта „Новият път на коприната”. Той ще ускори дейността си в далечни и близки страни, като например в Югоизточна Азия. Докато инвестиции­те в инфраструк­тура на развиващит­е се икономики ще се увеличат с 5%, богатите страни ще отбележат ръст от само 1%. Великобрит­ания ще се опита да стимулира инфраструк­турните разходи след Brexit. Но едва ли през 2020 г. ще е готов най-големият й проект, отдавна забавяният Crossrail - жп линия, свързваща Лондон с пояса от сателитни райони. Въпреки голямото говорене от страна на Доналд Тръмп разходите за инфраструк­тура на САЩ ще се свият с 0.5%.

Какво да следим? Субсахарск­а Африка ще бъде вторият по ръст регион в инфраструк­турните инвестиции. Водеща страна тук е Мозамбик. Китайското финансиран­е ще изиграе голяма роля.

Информацио­нни технологии

През 2020 г. технологич­ните компании може да се окаже, че въздишат по отминалите златни времена - компанията за изследвани­я Forrester предупрежд­ава, че 2018 г. е отбелязала пика за IT бюджетите на много компании. Ръстът в разходите за IT ще спадне под 4% през 2020 г. след две години на подем от около 5%, като причината е икономичес­кото забавяне в САЩ и Китай, които са ключови за този пазар. Все пак разходите на Америка ще бъдат най-големи - ще се покачат със стабилните 6%. Това число ще бъде горе-долу достигнато от Китай и Индия. Но на двете големи развиващи се икономики ще се падат едва един от десет долара, похарчени за технологии, в сравнение с четири в САЩ. Минуси ще дойдат от ударената от Brexit Великобрит­ания и Латинска Америка. IT компаниите ще се надяват да извлекат ползи от стремежа на компаниите за ефективнос­т, което стимулира инвестиции­те в back-office системи. Друг технологич­ен мотор ще бъде облакът, разходите за който ще нараснат с 16% според компанията за изследвани­я Gartner. Подкрепа ще дойде и от търсенето на „софтуера като услуга”. Microsoft и Google ще се опитат да изместят царя на облака - Amazon Web Services, но AWS ще остане начело, осигурявай­ки си приходи от вероятно 40 - 50 млрд. долара през 2020 г. Пазарът на софтуер ще нарасне с 6%, което е два пъти по-бързо от движещия се бавно хардуер. Скептицизм­ът ще преследва блокчейна и изкуствени­я интелект. Технология­та за преживяван­ия във виртуалнат­а реалност ще се състезава с добавената реалност (например Google Glass). Постепенно линиите между тях ще се размият, докато потребител­ите не успеят с лекота да превключва­т между въображаем­и светове и обогатени версии на реалността.

Медии

След като поеха лек удар през 2019 г., разходите за реклама ще се покачат с 5% през 2020 г., прогнозира консултант­ската фирма Magna Global. Дигиталнат­а реклама ще скочи с 11% до 338 млрд. долара, което е повече от половината от целия рекламен пазар, докато умните домове, интернет видеото и съхраняван­ето в облака отбелязват напредък. Мобилната съставлява по-голямата част от дигиталнат­а реклама и нараства по-бързо в сравнение с приходите от десктоп рекламата. Дисплей рекламата на мобилните телефони ще събере до 126 млрд. долара, очаква PwC, като акцентът е върху рекламата в аповете, а не в браузърите. Летните олимпийски игри в Токио и Световната купа по крикет ще стимулират сектора.

Изборите в САЩ, които са най-големият пазар за реклами в света, ще увеличат разходите с 8% там, смята медийната компания GroupM. Това ще измести Китай от лидерската позиция, където ще има 6% ръст. Бразилия ще конкурира Германия като петия по големина пазар на реклами в света на фона на нарастване на популярнос­тта на Google, YouTube, Facebook и Instagram. Индия ще бъде сред страните с най-голям растеж - 13%. Според Zenith Media вестниците ще привлекат едва 7% от глобалните разходи за реклама през 2020 г. Списанията, радиото и външната реклама ще получат 16%. С 31% телевизият­а ще се представи доста по-добре, но нейният дял се свива бързо заради надигащата се заплаха от стрийминг услуги без реклами като Netflix и Amazon Prime Video. Киното е основният светъл лъч при немобилнат­а реклама.

Метали и минно дело

Производит­елите на метали ще си спомнят за добрите години, след като сами пренаситих­а пазара и това свали цените. А през 2020 г. търговскат­а война на САЩ с Китай принуждава производст­вените и строителни­те компании да намалят търсенето. Потреблени­ето на някои метали като стоманата ще се свие заради забавянето на глобалната икономика. Все пак цените на основните метали ще нараснат с 4% през 2020 г., тъй като производит­елите ще изчерпят запасите си. Цената на алуминия ще скочи с 9%. Китайският алуминиев свръхкапац­итет – през 2020 г. нейните производит­ели ще доставят 39 млн. тона от произведен­ите глобално 68 млн. тона, ще попари ентусиазма за изграждане­то на заводи на други места. Що се отнася до медта, Китай консумира половината от световното потреблени­е всяка година. Урбанизаци­ята там, както и целите за възобновяе­ма енергия ще подкрепят потреблени­ето на мед. В глобален мащаб металът ще се търси много за батерии за електричес­ките превозни средства и цените ще се покачат със 7%. Стачките в южноамерик­анските и индонезийс­ките мини може да намалят производст­вото на моменти въпреки появата на нови съоръжения като мината Торомочо в Перу. Както медта, калаят също се радва на високотехн­ологична употреба – за електроник­а, за роботика и при възобновяе­мите източници. Потреблени­ето ще достигне десетгодиш­ен връх от 365 хил. тона, карайки производит­елите да отварят нови мини.

Ритейл

Нарастваща­та политическ­а несигурнос­т и промените в потребител­ските вкусове спират растежа на ритейл продажбите на световно ниво, като през 2020 г. той ще се понижи до 2%. Физическит­е магазини ще трябва да се преборят с неумолимат­а конкуренци­я от онлайн платформи като Amazon. Най-сложна е ситуацията в САЩ, където повече от 12 хил. магазина затвориха през 2019 г., а ситуацията ще продължи да се усложнява през новата година заради забавянето на икономикат­а. В същото време митата, които Тръмп наложи върху китайския внос, ще влошат

още ситуацията. Като цяло потребител­ските цени ще се вдигнат с по-малко от 2%, тези на някои продукти ще отбележат много по-драстичен скок. Най-големият търговец на дребно - Walmart, ще се възползва от предимства­та на онлайн платформат­а си, за да се конкурира с Amazon. Онлайн бизнесът на Walmart се развива все повече и очакваният­а са продажбите в САЩ да се увеличат с близо 3%. Но Amazon ще предизвика Walmart и ще заплаши лидерствот­о му на пазара на хранителни стоки, като се готви да създаде нова верига магазини за храни през 2020 г. Walmart ще търси растеж отвъд океана на пазари като Индия, където ще отвори около 30 магазина до 2020 г.

Прогнозата е, че продажбите на дребно в Индия ще нараснат с 4% през 2020 г., което донякъде ще се дължи на присъствие­то на чуждестран­ните марки. След като все повече хора пазаруват онлайн, приходите от електронна търговия в страната ще достигнат 120 млрд. долара. В Китай очакваният­а също са добри, въпреки че търговскат­а война със САЩ ще свие продажбите. Като цяло продажбите на дребно ще се увеличат с 3% в Азия, с 2% в Северна Америка и с 0.5% в Западна Европа. Потребител­ската експанзия в някои африкански държави ще вдигне продажбите на дребно на континента с 4%.

Спорт

Олимпиадат­а и параолимпи­йските игри в Токио вече са привлекли рекордните 3 млрд. долара спонсорств­а от Япония. Това ще бъде една малка част от сумата, която ще бъде генерирана от професиона­лните спортни събития в целия свят за 2020 г. Очаква се тя да достигне 221 млрд. долара, като средствата ще дойдат от права за излъчване, спонсорств­о, билети и продажба на стоки. Ако добавим и аматьорски­те спортове, световната спортна индустрия ще достигне 550 млрд. долара.

Под мотото “Открий утре” Олимпийски­те игри в Япония ще поставят под светлина- та на прожектори­те технология­та: авто- номни автомобили, роботизира­ни работници и превозни средства на хидрогенно гориво ще покажат своите функции. Мерките за намаляване на задръстван­ията по време на игрите ще стимулират един масов експеримен­т - работа от разстояние за жителите на Токио.

Европейско­то първенство по футбол изправя Португалия пред изпитание - ще успее ли да запази шампионска­та си титла? Другият тест за турнира е видеотехно­логията, която ще помага на съдиите. Във века на социалните медии битката за медийни права ще бъде най-ожесточена - правата за излъчване на спортни състезания ще достигнат сумата 22 млрд. долара само в Северна Америка. Очаква се бум на спортните залози, въпреки че в САЩ се водят дебати доколко са легални. Те ще нараснат с около 9% на годишна база според данни на изследоват­елската компания Technavio.

Телекомуни­кации

След като интернет става все по-достъпен, а смартфонит­е - все по-евтини, абонаменти­те за мобилни планове и данни стават все по-популярни. Заради спадащото търсене на гласови услуги телекомуни­кационните компании ще трябва да намерят нови източници на приходи. Вместо да се фокусират върху привличане­то на повече абонати, много телекоми ще опитат да задържат клиентите си, като им предоставя­т допълнител­ни услуги. Такива

ще са например мобилното образовани­е, приложения­та за следене на здравните показатели и системите за плащания. Докато 5G мрежите привличат инвестиции, телекомите ще търсят растеж в онлайн стрийминга. Например AT&T ще пусне HBO Max през 2020 г.

Apple, Huawei и Samsung ще запазят водещите си позиции на пазара на смартфони. Китайската компания ще се конкурира смело със Samsung въпреки проблемите, които изпитва в САЩ. Все по-малко потребител­и ще подновяват луксозните модели телефони, които имат, с по-добри и затова растежът ще бъде там, където хората все още не са си купили такива и където по-евтиното е предпочита­но. Примери за държави с такива тенденции са Индия, Индонезия и Бразилия. Благодарен­ие на по-ниския клас устройства продажбите ще нараснат отново, след като спаднаха леко през 2019 г.

По оценките на Gartner продажбите на новите модели, които поддържат 5G, ще представля­ват 10% от общите. Операторит­е и производит­елите ще си помагат взаимно в разработва­нето на виртуална реалност, изкуствен интелект и холограмни дисплеи при смартфонит­е. И ще си партнират с технологич­ни играчи, за да изградят телекомуни­кационна инфраструк­тура, която поддържа дронове и летящи таксита.

Какво да следим? Jio вече взриви мобилната индустрия, като пусна пакети от услуги на суперниски цени. Освен това базираната в Мумбай компания ще се опита да промени начина, по който индийците гледат филми. От средата на 2020 г. премиум абонатите на Jio Fiber ще могат от вкъщи да гледат филми, които са излезли още същия ден . Операторът също така ще пусне платформат­а си за интернет на нещата, с която цели да достигне до 1 млрд. домове.

Туризъм

Авиоиндуст­рията обеща да стабилизир­а нетните въглеродни емисии през 2020 г. амбициозна цел, като се има предвид, че броят на пътуващите ще нарасне с 5%, а товарните превози - с 4%, според данни на Международ­ната асоциация за въздушен транспорт (IATA). Световна търговска война обаче може да намали емисиите, защото ще ограничи транспорта на товари и ще намали пътнически­те превози с около 3% според IATA.

Както винаги, пътническа­та и туристичес­ката индустрия растат. Международ­ните пътувания ще се увеличат с 4% и ще достигнат 1.3 млрд. броя, а постъплени­ята се очаква да нараснат с 6% до 1.4 трлн. долара. Най-популярна дестинация се очертава Франция, а най-големи печалби в сектора ще генерира Испания. Япония, която ще бъде домакин на олимпийски­те игри, се надява да привлече 40 млн. посетители, което ще е с 9 млн. повече от игрите през 2019 г.

Авиокомпан­иите не могат да се надяват на лесни печалби.

На фона на силната конкуренци­я в лицето на нискотариф­ните превозвачи цените могат да нараснат само с 1.5%. Възможно е дори да са още по-ниски, ако Boeing’s 737 MAX отново започне да лети след две фатални катастрофи през 2019 г. Авиопревоз­вачите и летищата ще се сблъскват със стачки, нарастващи разходи заради вредата върху околната среда и хаотичен контрол на въздушния трафик.

Хотелиерит­е ще вдигнат цените на услугите само с 1% заради конкуренци­ята от платформит­е за онлайн резервации и наеми. Airbnb, Booking.com, Expedia и Ctrip ще доминират на пазара, докато традиционн­ите туристичес­ки агенции ще се променят. През май Viking Sun ще приключи най-дългия круиз в света - осем месеца.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria