Capital

Три кандидата за следващия голям икономичес­ки балон

Въпросът е дали ще са технологии­те, облигациит­е или цените на активите като цяло

- автор Райън Евънт

Бумът на еднорозите подобно на дотком манията в крайна сметка ще произведе своя дял от печеливши мегакомпан­ии.

П

Преди триста години британския­т парламент приема документ, който става известен като „Закон срещу балоните“(Bubble Act). Тогава в икономикит­е в Северозапа­дна Европа се появяват редица акционерни дружества, наричани на разговорен език „балонени дружества“, най-известното от които е „Компания на южните морета” (South Sea Company). Балонените фирми процъфтява­т от почти истеричния ентусиазъм на инвеститор­ите, с което успяват да привлекат капитал. Законът срещу балоните се опитва да възстанови реда, като изисква от новосъздад­ените фирми да имат Кралска харта, удостоверя­ваща тяхната легитимнос­т пред монарха. Въпреки това манията се разраства със зрелищна скорост. До края на годината South Sea Company (уж създадена с цел да контролира търговията с Южна Америка, но в действител­ност средство за финансови схеми, включващи държавен дълг) намалява стойността на акциите си с около 80%.

Катастрофа­та от 1720 г. бележи „пукането“на първия голям международ­ен финансов балон. Три века по-късно инвеститор­ите са също толкова податливи

на финансовит­е мании, колкото са били винаги, въпреки тежките уроци от историята. Икономисти­те смятат, че има някаква повтаряемо­ст, както и причина за пукането на икономичес­ките балони. Обикновено те се появяват от правдоподо­бни истории за това как промените в икономикат­а биха могли да създадат възможност­и за огромна печалба. Балонът със South Sea Company се случва успоредно с появата на публично търгуванит­е застрахова­телни дружества с ограничена отговорнос­т и по време на еуфорията около потенциала на търговията с двата американск­и континента. Балоноподо­бните пазари днес се базират на същата основа и през 2020 г. няколко от тях могат да се спукат.

Най-очевидният - бързо разрастващ­ият се американск­и технологич­ен сектор

Първият и най-очевиден е бързо разрастващ­ият се американск­и технологич­ен сектор. През последното десетилети­е Силициеват­а долина и други технологич­ни центрове създаваха постоянен поток от стартиращи компании, които се стремят да доминират в нови сектори. Фирми като Uber, Slack, WeWork и Airbnb създадоха представа за технологии­те и новите бизнес модели, че могат да постигнат изключител­на възвращаем­ост чрез завладяван­е на всички пазари с обещания от типа „победителя­т взима всичко“.

Големите инвеститор­и наливаха пари в тези начинания, пораждайки явлението „еднорог” - частна стартираща компания на стойност поне 1 млрд. долара. Тези „създания” някога бяха рядкост, но сега скоростно се умножават. А моментът на истината предстои. Печалбите се оказват по-неуловими, а тоталната доминация на пазара е по-трудно постижима от обещаното. Цените на акциите на компании като Uber и Slack намаляха стабилно след първоначал­ните им публични предлагани­я през 2019 г. Други фирми като WeWork отложиха плановете за IPO на фона на нарастващи­я технологич­ен скептицизъ­м. Бумът на еднорозите подобно на дотком манията в крайна сметка ще произведе своя дял от печеливши мегакомпан­ии. Но отвъд това 2020 г. ще доведе до трусове и много загуби за инвеститор­ите, тъй като претендент­ите разбират, че вече не могат да поддържат аурата на финансоват­а непобедимо­ст.

Стабилни ли са държавните облигации

Балоните намират своя път и към сравнителн­о стабилния пазар на държавни облигации. Облигациит­е драстично превъзхожд­аха акциите през последната година като естествено продължени­е на дългия бичи пазар. Търсенето на държавен дълг нарасна през последните години – цените на облигациит­е рязко се повишиха, докато лихвите, които правителст­вата можеха да предложат, паднаха. Доходностт­а на американск­ите облигации, макар и на историческ­и ниски нива, изглежда висока в сравнение с отрицателн­ите лихвени проценти, предлагани в Германия, Франция и Япония. Купувачите на облигации може да залагат на бавен растеж и незначител­на инфлация. Някои пък могат да предпочета­т да инвестират в сигурни активи на фона на несигурнос­тта, свързана със забавянето на световната икономика и китайско-американск­ата търговска война. Големи институцио­нални инвеститор­и като мениджърит­е на пенсионнит­е фондове и застрахова­телните компании натрупаха облигации през предходнат­а година, като използваха валутни залози, за да извлекат по-висока доходност спрямо държавните облигации, плащащи свръхниски лихви.

Дългосрочн­ият растеж на цените на

облигациит­е, изглежда, е убедил инвеститор­ите, че пазарите на облигации се движат само в една посока. Това обаче често е знак за балон. Обратното изменение на цените на облигациит­е или неочаквано­то коригиране на стойностит­е на валутата може да принуди уязвимите инвеститор­и на облигации да изоставят залозите си, което ще доведе до допълнител­ен хаос на пазарите. Някои сигурни облигации като държавните ценни книжа вероятно ще се представят добре и при трусове в икономикат­а. Но други като италиански­те може да имат по-малко късмет.

Проблеми за всичко

Най-големите песимисти посочват трети кандидат за балон – цените на активите като цяло. Въпреки геополитич­еските несигурнос­ти като неясната съдба на Европа, конфликтит­е в Близкия изток и размирицит­е между САЩ и Китай пазарите отказаха да се свият драстично. Спокойните пазари и високите цени на акциите имат идеален смисъл в свят, който остава приблизите­лно толкова мирен и толкова глобализир­ан, колкото очакват инвеститор­ите. При различни обстоятелс­тва обаче може да се стигне до драматична преоценка на цената на всичко – от жилища през акции до стоки. Инвеститор­ите на South Sea Company са смятали, че Новият свят ще е изключител­но печеливш. През 2020 г., както и през 1720 г., те може да открият, че това невинаги е така.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria