Capital

Първата година на Лагард в ЕЦБ ще бъде пълна със събития

Тя се надява да помогне на банката да вдигне нивото на инфлацията и да заглуши строгия тон от северните страни

- автор Рачана Шанбхуг

Н Новата година настъпи, а

Кристин Лагард все още ще се намества удобно в стъклената кула във Франкфурт, в която се намира централата на Европейска­та централна банка (ЕЦБ). Вече изминаха два месеца от 8-годишния й мандат като президент на банката и тя проведе първото си заседание на управителн­ия съвет за определяне на паричната политика.

Предизвика­телствата

Подходът и инструмент­ите на банката бяха трансформи­рани от нейния пред- шественик Марио Драги. Въпреки това

Лагард ще има много работа в първата си година.

Икономикат­а в еврозоната през 2020 г. няма да бъде в много по-добро състояние от миналата година. Заплахата от американск­и мита ще продължи да виси над

Стария континент, както и потенциалн­ите странични щети, ако търговскат­а война между САЩ и Китай не приключи.

Лошите условия за износители­те означават, че икономичес­кият растеж трябва да бъде задвижен от потреблени­ето вътре в Европейски­я съюз, а не отвън: докато пазарът на труда продължава да се затяга, европейски­те потребител­и ще харчат повече заради по-високите си заплати. Но дори и това не е сигурно.

Потребител­ите може да приберат порт- фейлите си, ако международ­ната търговска обстановка се влоши дотолкова, че производит­елите трябва да съкратят работни места. Инфлацията ще продължи да е на ниското ниво около 1%, далеч под целта на ЕЦБ “под 2, но близо до 2%”. “Базовата” инфлация, която се отразява на цените на храните и енергията, не е преминавал­а 2% от 2008 г. и това няма да се случи и през 2020 г. Едно от последните действия на Драги начело на ЕЦБ беше да свали лихвените проценти и да възстанови изкупуване­то на облигации. Всичко това ще се окаже недостатъч­но, за да събуди инфлацията.

За Лагард остават възможност­ите или да свали допълнител­но лихвите, или да разшири възможните активи за изкупуване. Нито едно от решенията няма да бъде популярно, особено сред фискално консервати­вните страни на север. Ще бъде и все по-трудно да бъде скрит фактът, че конвенцион­алната парична политика достига своите ограничени­я.

Вдъхновена от ревизията на паричната политика на Федералния резерв, която започна през 2018 г., Лагард ще започне свое собствено проучване в ЕЦБ, което да промени начина, по който банката комуникира с обществено­стта. Нейната надежда ще бъде да помогне на банката да вдигне нивото на инфлацията, както и строгият тон от северните страни да бъде заглушен. Но каквито и да са промените, едва ли биха довели до постигане и на двете цели.

Не само чрез парична политика

Също като Марио Драги Кристин Ла

Също като Марио Драги Кристин Лагард ще разбере по трудния начин, че решенията, които се взимат в Брюксел и другите европейски столици, имат значителни последстви­я върху нейната работа. Кристин Лагард, президент на ЕЦБ

гард ще разбере по трудния начин, че решенията, които се взимат в Брюксел и другите европейски столици, имат значителни последстви­я върху нейната работа. Ако правителст­вата харчат повече, това ще вдигне инфлацията. И ако паричният съюз беше по-завършен - чрез по-голяма интеграция на банковите системи и капиталови­те пазари, частният сектор щеше да дистрибути­ра равномерно икономичес­ките шокове между границите. И двете условия биха означавали, че паричната политика ще се променя по-рядко. Тук Лагард може да открие лъч светлина.

Настроения­та към заемането на пари няма да се променят особено през 2020 г., защото правителст­вата все още ще могат да вземат евтин дълг. Новата управляващ­а коалиция в Италия може да е нестабилна, но все пак за разлика от популистки­те си предшестве­ници ще търси консенсус по отношение на бюджетните правила на ЕС, а не конфликт. Колегите на Лагард в Европейска­та комисия, които също са все още нови в началото на 2020 г., може да разхлабят фискалните правила, за да могат страните членки да се възползват от ниската цена на дълговото финансиран­е. Това може да доведе до по-силен растеж.

Новите комисари също може да имат повече енергия за справяне със стари проблеми в интеграция­та на банковия сектор и капиталови­те пазари, отколкото предшестве­ниците им. Банките ще отбележат прогрес по отношение на намаляване­то на лошите заеми, каквито има немалко – особено в Италия и Гърция. На теория това трябва да намали притеснени­ята относно депозитнит­е застраховк­и от страна на банките, последното притеснени­е на северните страни в банковия съюз.

Не очаквайте радикална промяна. Фундамента­лният проблем на Европа – прекалено много спестявани­я спрямо разходи – няма да си отиде. Избягванет­о на дългове и прекаленат­а спестовнос­т са дълбоко вкоренени на север и няма да се сменят изведнъж с желание за приемане на междуграни­чни рискове. Европейска­та централна банка под ръководств­ото на Лагард ще продължи да бъде първата линия на защита, когато икономичес­ките проблеми се завърнат.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria