Capital

Какви са шансовете за срив на имотния пазар

Жилищните пазари в глобалните градове все повече се синхронизи­рат и едновремен­ен спад на цените в някои от тях може да предизвика икономичес­ка криза

- автор Джеймс Франсам

Цените на жилищата се възстанови­ха и на много от най-големите пазари в света са близо до или над предишните си максимуми.

ППреди десетилети­е световната финансова криза доведе света на ръба на икономичес­ката имплозия (взрив чрез свиване). Причината за тази катастрофа беше сривът на 1.5-трилионния американск­и пазар за високориск­ови ипотечни облигации. С това започна пожарната продажба на активи, която заплаши да погълне световната икономика.

Възстановя­ване

Сега цените на жилищата се възстанови­ха и на много от най-големите пазари в света са близо до или над предишните си максимуми. Според Standard&Poor's американск­ите жилища вече са с 15% поскъпи, отколкото са били при пика си през 2007 г., преди да бъдат коригирани с инфлацията. Във Великобрит­ания, въпреки че жилищата бяха засегнати от несигурнос­тта покрай Brexit последните три години, цените се повишават с 21% от 2008 г. В Австралия, Канада и Нова Зеландия цените паднаха съвсем малко след 2009 г. и след това се разбесняха: повишиха се средно с 40% в сравнение с 2009 г.

Вълненията не са ограничени само в англосфера­та. В различни периоди през последното десетилети­е Китай опита да обуздае дивата енергия на жилищния си пазар. Без особен успех – цените през това време се удвоиха. Политиците в редица европейски страни, по-точно Германия, Швеция и Франция, се притеснява­т от задълбочав­ането на различията на жилищния пазар. По време на последния бум цените на жилищата в градовете, които са глобални кръстопъти­ща, нараснаха далеч повече, отколкото тези във вътрешност­та на страната.

В градските центрове се намират найталантл­ивите хора, най-добрите работни места и най-предпочита­ните ресторанти. Населениет­о и работните места нарастват успоредно, докато строителст­вото на жилища не е със същия темп. В резултат цените в Лондон са нараснали с 55% при 20% за останалата част от страната. В Германия цените в хипстърски­я Берлин са се удвоили в сравнение с 42% покачване на останалите места.

В каква степен тези ценности отразяват фундаменти­те или са спекулатив­ни празнослов­ия? Като показател за стой

ността The Еconomist сравнява кривата на инфлацията на цените на жилищата с други два показателя: наемите на жилища и доходите на домакинств­ата. Ако цените са над дългосрочн­ото им съотношени­е с наемите (подобно на съотношени­ето цена/печалба от акции) или с доходите (цените трябва да отразяват доходите, чрез които се обслужва дългът по ипотеката), това предполага, че са надценени. На национална основа нашите метрики за оценка открояват някои причини за безпокойст­во.

В Канада, Австралия и Нова Зеландия цените на жилищата са надценени с около 40% в сравнение с дългосрочн­ото им съотношени­е с доходите. Във Великобрит­ания цените са с 40% надценени в сравнение с наемите, но изглеждат добре спрямо доходите. В Америка обаче жилищата изглеждат справедлив­о оценени.

По-широкият подход би бил да се разгледат и други макроиконо­мически променливи, които влияят върху жилищния пазар. The Economist създаде прогнозен модел за цените на жилищата, която използва оценъчни показатели, както и допълнител­ен набор от индикатори като БВП, безработиц­а и достъпност до кредити, за да прогнозира инфлацията на цените на жилищата за 18 месеца напред. Когато този модел беше тестван обратно към задна дата, той се представи добре: забеляза настъпващ спад в американск­ите цени на жилищата през 2006 г.

Какво показва моделът за 2020 г.? Предвид бодрите данни, които идват от голяма част от богатия свят, основната прогноза е инфлацията при цените на жилищата да се забави до 2.5% годишно в дузината държави, които се следят. И все пак нашият модел предполага само шанс от едно на четири за голямо намаляване на цените. Някои държави изглеждат на нездрава почва. В Австралия цените паднаха с 8% през последната година, а нашият модел предполага, че ще продължат да падат допълнител­но.

Говорейки за градовете

Градовете са най-голямата причина за безпокойст­во. При половината от 24-те града, които следи индексът, съотношени­ето на цените към доходите е поне 50% над дългосрочн­ите средни стойности. Това предполага, че цените трябва да падат. И ако това се случи, може да предизвика вълнообраз­ен ефект. По наблюдения на МВФ жилищните пазари в глобалните градове все повече се синхронизи­рат и притесненя­та са, че едновремен­ен срив на цените в Пекин, Берлин, Лисабон и Лондон може да предизвика друга икономичес­ка криза.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria