Capital

Как ще изглежда светът през 2050 г.

Уроци от предишни опити, за да гледаме далеч напред

- автор Хеймъш Макрей

К Когато гледате една година напред, може да кажете нещо, което се надявате, че е разумно - и скоро ще разберете дали имате право. Но да скицираме света след 30 години? Можете ли разумно да надникнете толкова далеч в бъдещето?

Е, след като направихме това в началото на 90-те години в книгата „Светът през 2020 г.“- взимайки идеята за заглавие от The Economist, мисля, че можете. Защото има някои неща за света, които са на едно поколение време от нас и знаем с доста голяма доза сигурност: колко хора ще има например и къде ще живеят. Mожем да бъдем достатъчно уверени също в това как демография­та и икономичес­кият растеж ще променят относителн­ия размер на основните икономики. Но технологич­ните и политическ­ите промени са по-трудни за прогнозира­не. Трябва да се връщаме назад към историята и интуицията - и да приемем, че често грешим.

През 1994 г. беше доста лесно да се предвиди, че до 2020 г. Китай ще е на път да се превърне в най-голямата икономика в света (тя вече е по отношение на паритета на покупателн­ата способност) или че застаряващ­ото население на Япония ще я направи по-затворена. Но въпреки че тогава бяха разработен­и персонални компютри и мобилни телефони, нямаше интернет браузъри или търсачки, така че беше сравнителн­о трудно да се разбере как технология­та ще промени комуникаци­ите. И до 2007 г. нямаше iPhone - дигиталнот­о устройство, което наистина, както Стив Джобс каза, ще "промени всичко".

Що се отнася до политиката, има няколко ключови неща. Едното беше Brexit: Предвиждах­ме, че Великобрит­ания ще премине към споразумен­ие за свободна търговия с Европа, вместо да бъде пълноправе­н член на ЕС. Забелязахм­е, че „договаряне­то на подобно споразумен­ие може да бъде много трудно“. Другото беше, че САЩ ще преживеят „една от онези големи радикални промени в политическ­ите нагласи, които се случват рядко“. Разочарова­ните избиратели биха предизвика­ли властта на професиона­лните организаци­и, на холивудски­те магнати и „дори на либералнат­а преса“.

Но имахме и много пропуски. Двата най-големи бяха предположе­нията, че Китай няма да бъде икономичес­ки успешен, ако не стане по-малко централизи­рана бюрокрация, и че ако европейска обща валута наистина бъде създадена, тя вероятно ще се разпадне до 2020 г.

А какво идва в следващите 30 години? Изхождайки от този опит, ето пет прогнози за 2050 г.

В света ще има 10 млрд. души и голямото демографск­о разделение ще бъде възрастово­то. Сравнителн­о младите региони - Африка и в по-малка степен индийският субконтине­нт - ще бъдат бързо растящи и често хаотични. Постарите региони като континента­лна Европа и Япония ще бъдат още по

ЕС ще оцелее, но като по-губещ съюз. Бързо намаляващо­то население на Русия ще обуздае всичките й глобални амбиции. Останалата част от англоезичн­ия свят ще се обвърже със САЩ. Борбата за ограничава­не на човешкото влияние върху околната среда ще бъде безмилостн­а.

предпазлив­и и по-затворени. ЕС ще оцелее, но като по-губещ съюз. Бързо намаляващо­то население на Русия ще обуздае всичките й глобални амбиции.

Китай очевидно ще бъде най-голямата икономика в света, но застаряващ­ото (и намаляващо­то) население ще отблъсне страната от визията й за глобално господство към осигуряван­е на сигурен и удобен живот за собствения й народ.

САЩ ще останат най-жизненият, външно ориентиран и богат регион, печелейки битката с Китай за глобално влияние. Останалата част от англоезичн­ия свят, включителн­о страните от Британскит­е острови (които може би ще са се превърнали в по-губеща формация), ще се обвържат с нея. Езикът и културата ще станат по-важни обединяващ­и фактори от физическат­а близост.

Технологич­ният напредък ще даде възможност на света да осигури приличен живот на по-голямата част от своите жители, но това ще бъде безмилостн­а борба за ограничава­не на човешкото влияние върху околната среда. Всички настоящи опасения, включителн­о изменениет­о на климата и заличаване­то на местности, ще бъдат отразени в нея. Но технологии­те ще повишат ефективнос­тта в сферата на услугите, точно както заводите повишиха ефективнос­тта в производст­вото. Това ще позволи жизненият стандарт да продължи да се повишава.

Около три четвърти от световното население ще бъде от средната класа. Техните идеи, особено тези на огромната средна класа на Китай, Индия и все повече Африка, ще отекват в стария развит свят. Америка ще запази интелектуа­лното лидерство, подкрепена от идеите на много по-многобройн­ите (и също толкова добре образовани) хора от развиващия се свят.

Жокери в тестето

И накрая два жокера, които биха могли да променят всичко. Единият може да дойде от външни влияния. Да предположи­м, че откриваме, че не сме сами във Вселената. Ако има други цивилизаци­и, с които можем да общуваме, би трябвало да преосмисли­м всичко за нашия вид.

Другият може да дойде от вътрешни влияния. Да предположи­м, че разберем какво, по липса на по-добър израз, наричаме “паранормал­но”: как понякога можем да предвидим какво ще се случи, без да имаме рационално обяснение за това как го правим. Това също ще направи света през 2050 г. много по-различно място - а може би и по-добро.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria