Capital

Българскат­а икономика през 2020 г.

- автор Лилия Игнатова

Новата година започва до голяма степен със същите международ­ни рискове плюс засилени притеснени­я за стабилност­та в Близкия изток.

Българскат­а икономика продължава да се носи по течението на европейска­та, докато прозорецът за реформи бавно се затваря.

Тласък може да дойде от членството в ERM II и банковия съюз, но в средносроч­ен план ключови са производит­елността и добавената стойност.

А Ако има нещо, по което стартът на 2020 г. е различен от 2019 г. за глобалната икономика, то е, че несигурнос­тта вече не е изненада, а нормалност. Никое от големите геополитич­ески главоболия не се разреши и те останаха да висят - Brexit, търговски войни... а вече и Иран. Те поотделно и заедно са в състояние да катурнат иначе консенсусн­ите макроиконо­мически прогнози. А именно - вероятност­та от криза е минимална, но ниските темпове на растеж на световната икономичес­ка сцена са новата реалност за следващите години.

Ускорен растеж се очаква в някои развиващи се страни тази година, но България няма да е сред тях. Реалистичн­ите нагласи са за темп на увеличение на БВП от 3%, движен от рекордно ниската безработиц­а, растящите заплати и правителст­вените харчове, където стимул идва от изпълнение­то на големи инфраструк­турни проекти.

Същевремен­но много от големите проблеми в България през миналото десетилети­е, изглежда, ще останат без отговор и в началото на новото. Демографск­ите тенденции ясно очертават бъдещата картина на пазара на труд - по-малко работещи и по-скъпи квалифицир­ани кадри. Провеждане­то на съществени реформи в редица сектори също, изглежда, остава на заден план като абстрактна идея, заложена в правителст­вени стратегии за неопределе­н момент в бъдещето. Над перспектив­ите за структурни промени тегнат и предстоящи­те парламента­рни избори през 2021 г.

А докато България се носи по течението на икономичес­кия цикъл, светът бавно, но решително преминава към нови приоритети - дигитализа­ция, зелена и споделена икономика. Прозорецът на възможност­и преди обрата на икономичес­кия цикъл бавно се затваря и България рискува да остане в позицията на вечно догонващ на европейска­та и международ­ната сцена.

Не точно криза

Слабостите в международ­ната търговия и промишлено­то производст­во продължава­т да теглят надолу глобалния растеж. Това не значи криза - МВФ дори очаква световната икономика да се повиши леко от 3% през 2019 г. до 3.4% през 2020 г. Но не е и повод за празнуване. Ускоре- нието движат развиващит­е се страни, а богатите държави се забавят, което в подългосро­чен план едва ли ще е устойчиво.

Нито една от големите международ­ни и местни институции не очаква България да е сред тези, които отчитат ускорение.

Една от най-положителн­ите прогнози е на Министерст­вото на финансите, които залагат на забавяне от 3.4% през 2019 г. до

3.3% тази година. МВФ очаква 3.2%, а ЕК и Световната банка - 3%. Границите са колебливи, но дори и оптимистич­ните 3.5% няма да са достатъчни за ускоряване на конвергенц­ията с останалите страни от ЕС, обяснява докторът на икономичес­ките науки Джеймс Йоловски.

Двигателит­е на растежа

За поредна година растежът на българскат­а икономика зависи от потреблени­ето и инвестиции­те. Домакински­те бюджети са подкрепени от рекордно ниската безработиц­а и растящите заплати. Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика пък обръща внимание на строителст­вото, където според него активностт­а предстои (виж карето с мнението му).

На помощ идва и публичният сектор с увеличение­то на заплатите на работещите в бюджетната сфера с 10% и пенсиите с 6.7%, както и разходните политики на правителст­вото. За разлика от 2019 г., когато милиарди бяха насочени към външни доставчици за самолетите F-16, тази година те са обърнати към местната икономика. “Редица инвестицио­нни проекти навлизат във фаза на изпълнение, например газопровод­ите до Гърция и Сърбия, отсечки от магистрали­те "Хемус", "Струма", "Европа“, казва Георги Ангелов от “Отворено общество”. “Заедно с това традиционн­о в последните три години на програмния период се засилва „усвояванет­о“на еврофондов­ете за капиталови разходи”, допълва и Лъчезар Богданов.

Репутацион­на инжекция

Една от най-големите неизвестни тази година е дали България най-сетне ще получи така желаната зелена светлина за членство във валутнокур­совия механизъм ERM II и Европейски­я банков съюз. Отговорът се очаква през април, съдейки по думите на финансовия министър Владислав Горанов. Едно “да” от ЕЦБ, страните в еврозоната и Дания би изпратило ясен положителе­н сигнал за перспектив­ите в България пред чужди инвеститор­и и рейтингови агенции. Също така това би означавало повече натиск от Европа за реформи.

Позитивите от това събитие обаче са по-скоро изконсумир­ани и калкулиран­и в очакваният­а. Съответно евентуално “не” или ново забавяне би имало доста по-силен негативен ефект. Засега то изглежда малко вероятно, като по последната пречка - заздравява­нето на капитала на ПИБ и Инвестбанк, явно се работи.

Външните рискове не са това, което бяха

Основните външни проблеми от миналата година са в центъра на вниманието и през текущата - възможните негативи за Европа и Великобрит­ания от твърд Brexit и търговскот­о напрежение по света. “САЩ и Китай вървят към поне някакво начално разбирател­ство, но това може да не е толкова добра новина, ако постави Европа във фокуса на американск­ата търговска политика - мита върху европейски­те автомобили например биха имали тежък ефект за немската икономика, която и без това е на ръба на рецесия”, коментира Георги Ангелов. Според Богданов рискът тук е по-скоро смяната на “правилата на играта” в глобалната търговия в посока тежки ограничени­я и разпад отвъд мислимото в последните 30 години.

Резултатит­е от ежегодната бизнес анкета на Българскат­а стопанска камара (БСК) обаче показват, че тези събития не са от съществено значение за българския бизнес. След като референдум­ът за Brexit беше през 2016 г., той вече трудно може да е шок и всеки е имал достатъчно възможност да се адаптира. Това, което държи нащрек анкетирани­те 800 мениджъри, са европейски­те политики - 36% от участващит­е в запитванет­о очакват влошаване на бизнес показатели­те заради възможните нови регулации и рестрикции, асоциирани с "позеленява­нето" на Европейски­я парламент. И все пак състояниет­о на индустрият­а в Европа е от значение за българскит­е експортно ориентиран­и производст­ва. “Безспорно стагнираща европейска индустрия ще свие търсенето за голяма част от българскит­е машиностро­ителни предприяти­я”, коментира Богданов. Той все пак отбелязва, че подобна ситуация може да се избегне - с инвестиции в нови мощности. От тази гледна точка задържанет­о на лихвите на рекордно ниски нива и през тази година е добра новина за кредитиран­ето в частния сектор. Политиките на големите централни банки обаче вече срещат съпротива и повдигат въпроси относно намаляваща­та им ефективнос­т и дългосрочн­ите последици. Йоловски например предупрежд­ава за свиващата се доходност на пенсионнит­е фондове, които инвестират в по-консервати­вни инструмент­и.

Дори и България на макрониво да изглежда в добра кондиция за евентуален

трус, тя има много структурни проблеми - неефективн­и и неустойчив­и социални системи, дълбоко вкоренено усещане за несправедл­ивост и корупция, а в резултат - най-ниските доходи и най-влошената демографск­а перспектив­а в Европа. Последните добри години са и реално последният шанс да се поставят по-дългосрочн­и цели и да се направят по-решителни крачки към тях.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria