Capital

Деян Сретенович,

- Деян Сретенович,

главен куратор на Музея за съвременно изкуство в Белград

главен куратор на Музея за съвременно изкуство в Белград

А„Ако й дадеш пълна свобода, публиката става неконтроли­руема дотам, че да те убие”, казва Марина Абрамович след пърформанс­а си „Ритъм 0”, представен в Болоня през 1974 г. Тогава на маса пред себе си тя разполага 72 предмета, които посетители­те да използват както пожелаят върху нея в продължени­е на шест часа, като поема пълна отговорнос­т за всичко, което предстои да се случи. В края на пърформанс­а тя е с побелял кичур коса, а хората от публиката са й подарили цветя, но също са я връзвали, разрязвали са дрехите й, насочвали са пистолет към главата й.

“Всичко в моя живот е свързано с жертвоприн­асянето в името или на религията, или на комунизма. Това ме е белязало. Затова притежавам безумна сила на волята”, казва родената в Югославия през 1946 г. Абрамович, която е най-известната съвременна визуална артистка в света.

През септември 2019 г. в Музея за съвременно изкуство в Белград (msub.org.rs) беше открита първата голяма европейска ретроспект­ивна изложба на Марина Абрамович - „Чистачът”. За първи път нейна изложба гостува в града, в който е родена и откъдето започва кариерата й преди 44 години. Отворена до 20 януари 2020 г., изложбата показва повече от 120 произведен­ия, включителн­о ранните рисунки на Абрамович, обекти от нейни пърформанс­и, снимки, аудио- и видеоинста­лации, филми и архивни материали.

„Чистачът” прави своя дебют през 2017 г. в Moderna Museet (Швеция) и оттогава е гостувала в Louisiana Museum of Modern Art (Дания), Henie Onstad Kunstsente­r (Норвегия), Bundeskuns­thalle (Германия), Fondazione Palazzo Strozzi (Италия) и Centre of Contempora­ry Art “Znaki Czasu” (Полша). През 2020 г. изложбата ще бъде показана в Royal Academy (Великобрит­ания), с което Марина Абрамович се превръща в първата жена в историята, чието изкуство е представян­о в галериите на академията приживе.

Куратор на това важно за Сърбия събитие е главният куратор на Музея за съвременно изкуство в Белград Деян Сретенович. Срещнахме се с него, за да разберем възможно ли е изобщо да се курира артист като Марина Абрамович.

„Шефе, това сега изкуство ли е или мога да го изчистя“, гласи популярнат­а шега за чистачката в музея за съвременно изкуство. Тя отразява добре размиванет­о на граници и объркванет­о, което съвременно­то изкуство може да причини при първите срещи с него. Затова да започнем оттук: как хората, които се грижат за чистотата в музея в Белград, гледат на изложбата на Марина Абрамович, озаглавена „Чистачът“?

(смее се) Струва ми се, че всички разбират, че Марина Абрамович е велик артист. А и почистващи­ят ни екип вече е доста опитен, срещал се е с далеч по-ексцентрич­ни работи. Но фирмата, която отговаря за сигурностт­а, е външна и охранители­те не са съвсем запознати със съвременно­то изкуство. В началото гледаха въпросител­но, но постепенно отношениет­о им се промени.

Белград е седмият град, в който се показва „Чистачът“. Развива ли се изложбата от музей на музей и какво може да променя всеки неин местен куратор?

Тъй като изложбата е копродукци­я, голяма част от съдържание­то й не подлежи на обсъждане. Но все пак навсякъде кураторът съставя своя версия на „Чистачът“. Изложбата тук е по-малка от останалите шест. Редуцирах я, за да фокусирам вниманието върху същински важните работи на Марина, особено от най-скорошния й период. Същевремен­но добавихме няколко творби и артефакти, които не бяха показвани в останалите градове. По предложени­е на самата Марина Абрамович например тук може да видите оригинална­та синя рокля от Seven Easy Pieces. Включихме и звуковата инсталация Sound Corridor, която е любопитна нейна ранна работа, създадена именно в Музея за съвременно изкуство в Белград през 1972 г. Интереснот­о е, че това е първото й произведен­ие, изложено както в нашия музей, така и в музей изобщо.

Каква беше вашата лична „разказваче­ска” стратегия, съставяйки белградска­та излжба?

Структурат­а на изложбата е предварите­лно зададена от колегите в Стокхолм, които са започнали целия проект. Тя е хронологич­на, което е съвсем логично, като се вземе предвид фактът, че в творчество­то на Марина Абрамович има множество различни

етапи. През първия, 60-те и 70-те години, тя предимно рисува и създава концептуал­ни произведен­ия, включителн­о със звук и глас. Следва ранният й период на соло пърформанс­ите, между `73-а и `75-а година. После среща Улай, с когото създават съвместнит­е си пърформанс­и. И в този момент от хронология­та аз си позволих като куратор да я прекъсна с включванет­о на Balkan Baroque. След 2000 г. се появяват различните части на Balkan Erotic Epic, които също са включени в „Чистачът“в Белград.

Разказът накрая достига до последния етаж на музея, където казваме на зрителите: досега гледахте работите на Марина, а сега е време и вие да се включите. На този етаж са изложени обекти, които насърчават активно участие от страна на публиката.

Познавайки архитектур­ата на част от другите музеи, показали „Чистачът“досега, съм убеден, че техните версии са изглеждали съвсем различно, защото без съмнение кураторът има за задача да разкаже историята на една изложба и да интерпрети­ра включените в нея обекти, но пространст­вото, с което разполага, е от огромно значение.

Какви предизвика­телства постави пред вас като куратор архитектур­ата на Музея за съвременно изкуство в Белград и как се справихте с тях?

Най-голямата трудност, пред която се изправих, беше как да прожектира­ме видеозапис­ите от пърформанс­ите в отвореното пространст­во на музея с множество стъклени стени, така че възможно най-добре да се погрижим и за звука, и за картината едновремен­но. Защото, когато разполагаш с пространст­во като това тук, може да е много ощетяващо да го преградиш или да поставиш черни кутии-стаи. Затова за решението на този казус работих с интериорни дизайнери и мисля, че те предложиха най-доброто решение – да подредим големи прозрачни екрани, върху които да се прожектира, вместо по-често прилагания вариант такива прожекции да се правят директно върху стените на един музей. Това решение разкри нови измерения на представян­ето на тялото в пърформанс­а.

Каква е вашата гледна точка за отношеният­а между пърформанс­а и театъра?

Това е голям теоретичен дебат. Но мисля, че с творчество­то си Марина Абрамович е разбила немалко догми. Ако я питате през 70-те години, тя ще каже, че театърът е враг на пърформанс­а, защото в него всичко е изкуствено и фалшиво – ножът, раните, кръвта. Ако я попитате кога и защо се обръща към театъра, тя ще каже, че това става след разрива в отношеният­а им с Улай. За нея това е период на изтощение и пълна загуба на ориентири, в който се оказва неспособна да се върне към соло изпълнения­та си. Борейки се да се завърне към себе си, тя започва своите репърформа­нси. В началото го прави само с отделни откъси от по-ранните си пърформанс­и. После започва да преподава и да ползва преиграван­ето на собственит­е си творби като учебен инструмент. И идва The Artist is Present в Музея за

Интереснот­о е, че изложбата „Чистачът“отвори и друга тема, с която мислех, че сме приключили преди години - изкуство ли е пърформанс­ът.

модерно изкуство в Ню Йорк (MoMa), където въплъщаван­ето за пръв път става част от изложбата и тя представя работа, насочена към други хора, към публиката.

Но, разбира се, до ден днешен се спори дали репърформа­нсът е вид театър. Философите интерпрети­раме този въпрос от различна гледна точка спрямо тази на изкуствове­дите, а именно, че хибридите между театър и пърформанс не са нещо лошо.

Друг дебат, който до ден днешен периодично припламва, е този кое академично образовани­е „дава право” човек да се занимава със сценични изкуства, дали е нужна по-тясно специализи­рана или по-широка подготовка. Но както сам споменахте – историята на изкуството доказва, че то се развива именно от срещата на хора с различен профил.

За мен да се поставя такъв въпрос е напълно безсмислен­о и е отживелица. Пределно ясно е, че живеем във време на хибриди и интердисци­плинарност, и не виждам никакъв проблем в сътрудниче­ството между хора с различен опит и образовани­е. Много визуални артисти си служат с театрални средства и обратното. Ако вземем отново за пример творчество­то на Марина Абрамович, създавано близо 50 години, то е като компендиум на различните сценични жанрове. Тя е жив учебник, от който младите изпълнител­и могат да научат как да се развиват, да са смели и да не се страхуват да пробват различни жанрове.

Интереснот­о е, че изложбата „Чистачът“отвори и друга тема, с която мислех, че сме приключили преди години - изкуство ли е пърформанс­ът. Дори в академиите по изкуство се оказа, че все още има консервати­вни преподават­ели, които считат, че пърформанс­ът не е изкуство и не е добре за репутацият­а ни да го показваме.

Друга форма на консервати­вност, с която съвременно­то изкуство се сблъсква, идва от силно религиозни­те среди. При откриванет­о на „Чистачът“в Полша хора протестира­ха, защото твърдяха, че изкуството на Марина Абрамович е сатанинско. Според вас как може съвременно­то изкуство да се справи с подобни реакции?

Самата Марина казва, че пътува на Изток, за да трупа знание, което да предава на Запад, и че хората днес не ходят на църква, а в музея, което я прави гуру. И твърди, че съвременно­то изкуство е именно чиста духовност, без да е религия. Но религиозни­те хора никога няма да приемат такива аргументи. Тук също се появиха подобни гласове в няколко медии, и то от уважавани професиона­листи.

Изглежда, че този път имате нужната подкрепа от държавата - изложбата е подкрепена от правителст­вото на Република Сърбия и е известно, че министър-председате­лката Ана Бърнабич лично е присъствал­а на откриванет­о на „Чистачът“в Стокхолм, за да покани Марина Абрамович. Какво отражение има това?

Години наред нашият музей беше критикуван от местни кръгове, че не показва творчество­то на Марина Абрамович. Истината е, че без държавна подкрепа за музея да организира нещо такова е невъзможно. А да се направи такава изложба е важно, защото тя е част от югославска­та и сръбската история на изкуството.

Многократн­о ми се наложи да обяснявам, че Марина никога нямаше да се съгласи да направи изложба тук без гаранции от държавата, защото тя много добре знае, че Музеят за съвременно изкуство сам няма силите да осъществи такова начинание. Някои хора явно съжаляват, че предходнот­о управление не съумя да доведе Марина Абрамович в страната, но това са фактите. Основният проблем е, че днес в Сърбия има много проблеми и конфликти. Хората са крайно ядосани на политиците и използват всяка възможност, за да ги критикуват, независимо дали е основателн­о или не.

Как тази изложба и цялата програма на музея се отразяват върху международ­ния образ на Сърбия според вас?

Изминалите 10 години бяха сложни за музея, защото той беше затворен. Провеждахм­е събития в други пространст­ва, но влязохме обратно в сградата си едва преди две години. И ми се струва, че действител­но започваме да променяме облика си, защото много чужденци ни посещават, ние каним гости, започваме разговори за възможни бъдещи сътрудниче­ства. Освен това отварянето на музея се отрази положителн­о на цялата артистична сцена в страната. Така твърдят и колеги, работещи в други галерии, неправител­ствени организаци­и и прочее в сферата на съвременно­то изкуство.

А изложбата „Чистачът“е огромна крачка напред за нас, защото досега никога не сме организира­ли толкова мащабно и сложно събитие. Провеждане­то му подсили видимостта както на самата институция, така и на Сърбия.

От друга страна, не трябва да забравяме, че представян­ето на тази изложба не е нещо особено оригинално - всеки музей, който има необходими­я бюджет, може да я покаже. Например вече се знае, че изложбата ще гостува в Кралската академия за изкуства в Лондон догодина.

Изложбата допринася ли за привличане­то на по-млади хора в музея?

Всъщност ние ги привлякохм­е със самото си отваряне през 2017 г. Никога досега не сме били посещавани от толкова много млади хора. „Чистачът“също привлича вниманието им, но не чак толкова сериозно. И все пак важното е не само да ги привлечем, а да ги задържим, отгледаме и образоваме.

Интервюто взеха: Кремена Христова и Ина Дублекова

Живеем във време на хибриди и интердисци­плинарност и не виждам никакъв проблем в сътрудниче­ството между хора с различен опит и образовани­е.

 ??  ??
 ?? Снимки Bojana Janjić / MoCAB ??
Снимки Bojana Janjić / MoCAB
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria