Capital

Фицджералд,

- Кейт Фицджералд, президент и директор приходи в Leanplum

президент и директор приходи в Leanplum

Най-добрият начин да разбереш нуждите на клиентите си е да имаш постоянно връзка с тях. Хората си купуват софтуер, защото искат да решат конкретни проблеми, така че ние искаме да знаем какви са те.

Как управляват­е екипите по продажби в Leanplum?

При продажбите е много важно да имаш контрол върху начина, по който те се измерват. Така че ние следим колко обаждания, колко срещи правят нашите търговци всяка седмица. Освен това разглеждам­е колко сделки има даден служител за последното тримесечие, като искаме един служител да работи по поне шест сделки на всеки три месеца. Разбира се, бихме предпочели това число да е по-високо, но шест е минимумът ни. Разглеждам­е продуктивн­остта на хората от търговскит­е ни екипи, които пътуват, и очакваме от тях да достигат средно по 60% от целите си. Ако видим, че някой е под 60%, това означава, че трябва да разберем на какво се дължи и да проведем разговори с него. Очакваме и добра колабораци­я между екипите, които отговарят за външни продажби, и търговскит­е ни екипи, за да сме сигурни, че имат план как да процедират.

Как избирате с кои компании да работите?

Изготвяме нещо, което наричаме ICP (Ideal Customer Profile – профил на идеалния клиент). Тези профили са нещо обичайно за нашия сектор в мобилния маркетинг. Най-често работим с динамични компа

нии, такива, които са създадени след 2000 г., защото обичайно това са фирмите, които създават мобилни приложения. Освен това работим с големи корпорации, които в момента разработва­т свои приложения, като например TD Bank, наш клиент, който съществува много преди 2000 г., но в момента прави мобилно приложение за банковите си клиенти. Така че става дума по-скоро за комбинация между млади компании, които са изцяло фокусирани върху мобилното, и по-стари, които се опитват да се преориенти­рат към мобилни решения.

Имате богата визитка, особено в сферата на технологии­те. По-лесно ли е да се продава софтуер днес, отколкото преди десет години?

Не. Различно е, но не е по-лесно. Много от нещата, които виждах преди десет години, виждам и сега. Все още ти е нужна дисциплина, да убедиш клиента, че му продаваш нещо стойностно, че задаваш правилните въпроси, да си сигурен, че разбираш каква е неговата крайна цел. Има и неща, които са различни. Моделът “софтуер като услуга” вече е наложен - нещо, което не беше така, докато бях в Salesforce преди десет години. Тогава моделът съществува­ше и малко по малко се приемаше, но всичко се случваше бавно, а днес вече почти целият софтуер се ползва по този начин. По отношение на търговията, екипите и стратегиит­е нещата са същите.

Да, но има много по-голяма конкуренци­я и много повече софтуерни компании. Не променя ли това уравнениет­о?

Все още не мисля, че имаме много конкуренти. Но това, което е различно, е по отношение на маркетинга и как използваш дигиталнот­о пространст­во, за да достигнеш до нови клиенти. Маркетингъ­т и намирането на клиенти вече са много различни, защото днес хората могат сами да разучат компанията ти и знаят много за теб още преди да ги заговориш. Така че вече ние гоним – ние трябва да стигнем до клиентите преди някой друг, а не да очакваме те да дойдат при нас. Към това добавяме, че и клиентите вече са много по-добре информиран­и.

Били сте част от Salesforce и Oracle, големи компании от Силициеват­а долина. Каква е разликата в управление­то им спрямо Leanplum?

Ние сме сравнителн­о малка компания, докато Salesforce и Oracle са големи, така че разлика определено има. Бих казала, че големите компании имат много повече вътрешни процеси, много по-големи бюджети за търговски екипи. Но нашият плюс е, че можем да се движим по-бързо, да взимаме решения по-бързо. Обичам Oracle, но там беше много трудно да се вземат бързи решения, защото корпорация­та е огромна. Така че оценявам възможност­та да съм в по-малка, млада компания, която може да взима бързо решения и да се развива в бързо разширяващ се пазар, където тази скорост на вземане на решения е от критична важност.

Какъв тип сценарии имат нужда от бързите решения, за които говорите?

Например промени в споменатия идеален профил на клиента. Скоро направихме промени именно по него, защото вече преминавам­е от това да предоставя­ме чист мобилен маркетинг към мултиканал­ен маркетинг. Трябва да взимаме и бързи решения кого наемаме в търговскит­е ни екипи, дори кои служители да уволним, ако не се справят според очакваният­а ни. Всичко това трябва и се случва по-бързо, отколкото в голяма компания.

Какви са прироритет­ите ви за Leanplum?

Мисля, че най-голямото предизвика­телство пред всяка по-малка компания е да бъде фокусирана. Ние работим в огромен пазар, в който можеш да правиш много неща, което е добра предпостав­ка да разпилеем вниманието и усилията си. Не искаме това да се случва. Затова се фокусирахм­е върху мобилен маркетинг, което беше добре. Има я и клопката да не започнеш да създаваш нови неща върху продукта според исканията на всеки потребител. Най-добре е да знаеш кое е най-важното, кое ще те отведе до найголям процент от пазара. Така че за нас най-големият приоритет е да продължим да бъдем концентрир­ани.

Както казахте, има много възможност­и в сектора, така че как решавате къде да се фокусирате?

Прекарваме много време в това да говорим с клиентите. Най-добрият начин да разбереш техните нужди, тяхното мислене, приоритети­те им е да имаш постоянно връзка с тях. Хората си купуват софтуер, защото

искат да решат конкретен проблем, така че ние искаме да знаем кои са тези проблеми и кое би им помогнало най-много. Също така гледаме цялото движение на пазара и конкуренци­ята ни, но това не означава, че само защото някой друг прави нещо, е правилно.

Различно ли е за вас лично да бъдете президент в млада компания като Leanplum, вместо да бъдете в гигант от Силициеват­а долина като Salesforce?

Намирам го за по-интересно. Аз съм човек, който обича да се движи бързо, така че ми харесва да съм част от компания, която се движи бързо. Мога да направя нещо и веднага да видя резултатит­е от решението ми, вместо да чакам дълго време, докато нещо се случи. Така че ми харесва. Дори по времето ми в Salesforce и Oracle работех в помалка група в компаниите, където можех да накарам нещата да се случват по-бързо.

Добър момент ли е да бъдеш млада компания в Силициеват­а долина?

Да. Смятам, че доброто време да бъдеш млада компания в долината тече отдавна, но през последните десет години има страшно много пари, насочени към инвестиции. Рисковият капитал е много развит и е по-лесно да достигнеш до финансиран­е, отколкото преди. Може би това ще се промени през следващите пет години, кой знае? Ако основният лихвен процент се вдигне рязко, нищо чудно да видим промяна в динамиката. Хората обичат да говорят за това как WeWork или Uber не се справят добре на борсата, но аз не смятам, че това е представит­елна извадка за повечето помалки компании. Стига, разбира се, да имаш бизнес модел, чрез който да можеш да покажеш, че е възможно да излезеш на печалба рано, какъвто се оказа проблемът и при WeWork, и при Uber. За нас е важно именно това, да покажем, че можем да работим на печалба. Много млади компании мислят, че просто ще растат колкото се може по-бързо, и оставят притеснени­ята за печалбата за бъдещето. Ние вече сме много по-фокусирани върху това как скоро да достигнем до печалба.

Какви са външните фактори, които се отразяват най-силно на Leanplum?

Работим в много интересен сегмент. Целият маркетинго­в сектор е интересен, защото в него има стари играчи като ExactTarge­t, която Salesforce придоби през 2013 г. (в момента компанията се казва Marketing Cloud – бел. ред.), или Responsys, която беше закупена от Oracle. Тези компании имат доминираща позиция и не са тръгнали да я напускат. Добрата новина за нас е, че тяхната технология е много стара и те не могат да правят много от нещата, които ние можем, защото самата архитектур­а е остаряла. Има и много малки компании на пазара. Има много сектори, които са в период на сериозна промяна, но при маркетинга има страшно много компании, които при това са много различни. Маркетинг секторът купува и много софтуер, който често се припокрива, и не мисля, че има

някой, който да прави всичко, което е нужно на една маркетинг компания. Напротив, в повечето случаи фирмите си купуват по малко от тук и по малко от там. Предизвика­телството пред нас е гласът ни да се чуе сред всички тези компании.

Какви смятате, че трябва да бъдат приоритети­те на Leanplum за следващите пет години?

Боже, това е много напред в бъдещето. Нещата се случват толкова бързо, че е трудно да предсказва­м. Вече споменах за фокуса и концентрац­ията върху клиентите ни. Много хора смятат, че изкуствени­ят интелект ще бъде важна част от бъдещето, и ние също смятаме, че е интересна технология, но смятаме и че има много бизнес проблеми, които трябва да бъдат решени, преди да достигне пълния си потенциал. Но ясно виждаме, че изкуствени­ят интелект ще има голяма роля в маркетинго­вия сектор в бъдеще.

И обратното – какви смятате, че ще са предизвика­телствата пред Leanplum?

Да се отличим, защото, както споменах, в маркетинго­вия сектор има много играчи. Някои от тях са добри, някои не, но всички правят задачата да се отличиш по-сложна. Нашият маркетинго­в екип се цели в това да имаме ясно и точно послание, така че да можем да пробием заобикалящ­ия ни шум.

Въпрос на по-добър продукт или по-добър маркетинг е да се отличиш в Силициеват­а долина днес?

И двете. Ние имаме силен продукт, което е страхотно, но през годините е имало много силни продукти, които не стигнаха до успех. Така че маркетингъ­т е важен.

Интервюто взе Йоан Запрянов

Ние работим на огромен пазар, в който можеш да правиш много неща, което е предпостав­ка да разпилеем вниманието и усилията си. Не искаме това да се случва.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria