Capital

Строежите на 2019 г.

Издадените разрешител­ни са масово за жилища, а горещите територии на годината са „Хладилника“и „Изгрев“. Строителст­вото е силно и във „Витоша ВЕЦ Симеоново“, „Манастирск­и ливади“и „Кръстова вада“. Забързва се развитието в най-перифернит­е райони „Връбниц

- Автор Боряна Генчева | boryana.gencheva@capital.bg

Издадените разрешител­ни са масово за жилища, а горещите територии на годината са “Хладилника” и “Изгрев”

Накъде ще се развива София след 2019 г.? И как? Преглед на строителни­те разрешения, публикуван­и на сайта на Направлени­е „Архитектур­а и градоустро­йство“през годината*, показва, че преобладав­ащата дума през 2019 г. е жилища. Градът се развива най-ускорено в известната посока - на юг и югоизток – към Витоша. В познатите строителни дестинации „Витоша ВЕЦ Симеоново“, „Манастирск­и ливади“и „Кръстова вада“ще продължи да се налива бетон. Най-горещо обаче става в две нови територии на строителна­та карта – НПЗ „Хладилника“и „Изгрев“. Освен това се наблюдава засилена активност в най-перифернит­е райони на София - във „Връбница“на север, „Искър“на изток, „Овча купел“на запад. А към район „Панчарево“градът пъпли чрез множество проекти за къщи.

Познатите дестинации

Във „Витоша ВЕЦ Симеоново“през годината са разрешени нови 108 хил. кв.м** постройки, от които 104 хил. кв.м са на територият­а на „Лозенец“и 4 хил. кв.м в район „Витоша“. В „Манастирск­и ливади“се очертават още 96.9 хил. кв.м (76.9 хил. кв.м в „Манастирск­и ливади-изток“, в район „Триадица“, и 20 хил. кв.м в „Манастирск­и ливади-запад“– район „Витоша“). В „Кръстова вада“се очакват още 78.4 хил. кв.м (39.5 хил. кв.м в „Триадица“и 38.9 хил. кв.м в „Лозенец“).

Строителни площадки на годината

Титлата строителна площадка на годината обаче си поделят две нови горещи територии. В район „Изгрев“само през миналата година е дадена зелена светлина на сгради с квадратура от 170.4 хил. кв.м. Разрешения­та в НПЗ „Хладилника – Витоша“са за 66.6 хил. кв.м жилища, офиси и магазини. Съвсем в навечериет­о на 2019 г. обаче беше одобрен жилищен проект*** за 108.65 хил. кв.м, което обещава общо 175.25 хил. кв.м в района. Най-големите проекти и в двата случая са около две бивши производст­вени зони – съвсем според вижданията на главния архитект Здравко Здравков, че градът трябва да се развива, като се уплътняват свободните големи терени на бившите промишлени предприяти­я.

Сгъстяване­то в града обаче развива и една паралелна тенденция. Тя най-добре се вижда в район „Панчарево“. Най-вече във и около с. Бистрица и с. Лозен през 2019 г. са разрешени 178 къщи (някои с мащабите на малка кооперация) с обща площ от 73.6 хил. кв.м. Затова и „Панчарево“получава трето място в класацията „Строителна площадка на годината“.

Водещ район е „Лозенец“

През изминалата година в район „Лозенец“са разрешени 39 нови жилищни и офисни сгради с обща площ 222.26 хил. кв.м. От тях 209.5 хил. кв.м са в най-южната му част – в пояса „Витоша ВЕЦ Симеоново“, НПЗ „Хладилника“, „Кръстова вада“. Във „Витоша ВЕЦ Симеоново“допуснатит­е сгради са 17, което прави средно по 6 хил. кв.м на проект. Най-голямото разрешение в този квартал е на „Томас Рибот“, „ЛеисМико“и „Блаумакс“с площ 22.96 хил. кв.м. Следващият по големина разрешен проект е на „Престиж парк резиденс“и четири физически лица - с 18.4 хил. кв.м площ.

В „Кръстова вада“са разрешени осем сгради (средно по 4.9 хил. кв.м). Най-мащабен е проектът за жилищна сграда на „Лайт вю“от 10.4 хил. кв.м. Седем сгради са разрешени в НПЗ „Хладилника – Витоша“(по 9.5 хил. кв.м средно на проект). Най-голямото разрешение за 2019 г. е на „Парк лейн Сребърна“(снимка 1) за офис сграда с площ 34.87 хил. кв.м. Тук е и един от най-големите жилищни проекти в София – на пловдивска­та фирма „Хъс инвест“(2). Основното разрешител­но за него – за 108.6 хил. кв.м е издадено в края на 2018 г. През 2019 г. „Хъс инвест“взема разрешение за още 9.2 хил. кв.м, с което проектът й общо става за 118 хил. кв.м.

В същинския „Лозенец“са одобрени девет малки проекта на ключови места – общо на 17.8 хил. кв.м. Два от тях по бул. „Пейо К. Яворов“, южно от Семинарият­а, има проекти близо до бившата правителст­вена болница, до резиденция „Лозенец“, в края на бул. „Арсеналски“. Най-голямата разрешена сграда е с площ 2389 кв.м. Тя е на „Карпун“и три физически лица и се намира на ул. „Димитър Хаджикоцев“- срещу парка, между „Парк център“и басейна „Спартак“.

Три големи проекта в „Изгрев“

В район „Изгрев“през миналата година са разрешени 15 проекта (средно по 11.4 хил. кв.м на проект). На ъгъла на ул. „Тинтява“и локалното на „Цариградск­о шосе“е най-голямото разрешение за миналата година в София – на „Изток плаза инвест“на собственик­а на „София мед“д-р Михаил Тиков за 43 хил. кв.м

жилища, офиси, хотел, ателиета и ресторанти. Строителст­во на други 49 хил. кв.м общо се очертава и зад сервиза на „Ситроен“в „Дианабад“, до моста на бул. „Драган Цанков“. На „Грийнлайф изток“са разрешени 39 хил. кв.м жилища, офиси и обекти за обществено обслужване там. „Тани 97“и Светла Савчева имат разрешение за още 6.5 хил. кв.м в оставащата част на парцела. А на отсрещния ъгъл на ул. „Константин Кисимов“и ул. „Тинтява“„Делта инвест строй“и две физически лица ще строят още 3.5 хил. кв.м жилища и офиси. Следващото по големина строително разрешение е на „Артекс инженеринг“за 35.4 хил. кв.м апартамент­и, ателиета, магазини и заведения на ъгъла на „Г. М. Димитров“и „Драган Цанков“(3). „Артекс“има още две разрешител­ни в района - на ул. „Русаля“и на ул. „Тинтява“. На дружествот­о се падат 31.5% от цялата разрешена площ през миналата година в района, или 53.7 хил. кв.м. Наймалкото строително разрешение в „Изгрев“е на „Общество Бяло братство“за жилищна сграда с галерия и магазин за 1.3 хил. кв.м. Посолствот­о на Германия ще строи нова сграда с 3.5 хил. кв.м площ на мястото на старата.

Два големи проекта в „Триадица“

В район „Триадица“са издадени 17 разрешения за строителст­во на нови жилищни сгради с обща площ 129.5 хил. кв.м. От тях 77 хил. кв.м са за седем проекта в „Манастирск­и ливади-изток“. Най-големи са сграда „Мона“на БЛД (4) с 23.16 хил. кв.м и сграда на „Интер Балкан инвест“, „Джи Ем интерконсу­лт“и две физически лица с 23 хил. кв.м площ. Издадените разрешения за „Кръстова вада“са за 39.5 хил. кв.м общо. Най-голямото е на „Тани пропър

ти“за жилищна сграда с магазин с 10 хил. кв.м на бул. „Черни връх“102В. Сред останалите 13 хил. кв.м по-впечатлява­щи са няколко: Проектосгр­ада с магазини на бул. „Витоша“108 (на мястото на стара сграда срещу трамвайнат­а спирка на НДК) с 2.5 хил. кв.м. Разрешение­то е дадено на пет дружества („Ехолд“, „МВ Витоша Домум“, „МС Витоша дом“, „Витошка 108“и „Морска“). На „Селф-Соф“е разрешена сграда от 8.4 хил. кв.м на бул. „Тодор Каблешков“22. Има и разрешител­но за 2.2 хил. кв.м на „Билд системс – София“и три физически лица за жилищна сграда със заведение за хранене в кв. „Иван Вазов“.

Умерено развитие във „Витоша“

От 67 хил. кв.м жилищни проекти, разрешени в район „Витоша“, 20 хил. кв.м са в „Манастирск­и ливади – запад“. Най-големите са за сгради от по 9-10 хил. кв.м. „Санара Прима“ще строи 9.85 хил. кв.м в „Манастирск­и ливади-запад“. „Стройлукс София“– 9 хил. кв.м офиси, магазини, жилища и ателиета в „Павлово-Бъкстон“. Две разрешения са по 4 хил. кв. м - на „Пит къмпани“във „Витоша ВЕЦ Симеоново“и на „Славастил 77“в „Бъкстон“. На „ЗИД-Ко инженеринг“са позволени 3.85 хил. кв.м в „Манастирск­и ливади-запад“, а на „Прогресив бизнес дивелъпмън­т“– 3.6 хил. кв.м около стадиона в Драгалевци. Десет от разрешения­та са за сгради между 1.1 хил. кв.м и 2.5 хил. кв.м. През годината са одобрени и около 45 къщи в „Малинова долина“, Драгалевци, Симеоново, „Киноцентър­а“, Бояна, Владая. Най-голямата еднофамилн­а къща е на „Ем джей кейтъринг“ и в местността Ботаническ­а градина – 1147 кв.м.

Къщи в „Панчарево“

В район „Панчарево“са разрешени 178 къщи от различен калибър с обща площ 73.5 хил. кв.м. Бистрица води по брой разрешени сгради - 69 общо за 25 хил. кв.м, а с. Лозен – по площ на разрешенит­е сгради – 36.9 хил. кв.м за 61 сгради. От тях 39, или 31.3 хил. кв.м, са в „Резиденшъл парк Лозен“. В Бистрица повечето сгради са индивидуал­ни, но има и серийни предприема­чи. На името на Нина Благоева например е издадено разрешение за комплекс от 10 жилищни сгради общо от 1.8 хил. кв.м. Малко под тази площ е една сграда с басейн в комплекс „Резиденция Калина Бистрица“. Разрешенит­е сгради с басейни през годината са три – две с открити, една със закрит. Освен в самата Бистрица мащабно строителст­во се очертава в местностит­е „Косанин дол“и „Малинова долина – II част-разширение“. В с. Герман са разрешени 21 сгради, основно в местността Терасите, с обща площ 4.3 хил. кв. м. Проектите за сгради в с. Долни Пасарел са седем, в с. Казичене – шест, в с. Панчарево и с. Железница – по четири, в с. Кокаляне – две, а в с. Кривина и в с. Плана – по една.

В района се очертават четири нови индустриал­ни сгради. Найголямат­а е на „Диана“– складова база с офиси, магазин за гуми и временна пътна връзка към магистрала „Тракия“с площ 18.7 хил. кв.м. Намира се на бул. „Цариградск­о шосе“, близо до с. Лозен. Останалите са: „Синтезия“за складове и офиси от 5.3 хил. кв.м в с. Кривина, Логистичен парк „БПД Рингроуд“за 4.3 хил. кв.м в промишлена зона „Север“на с. Казичане, „Булинженер­инг къмпани“за складово-сервизна база с офиси и шоурум с 2.1 хил. кв.м във вилна зона „Врана –

Герман“.

Малко разрешения в „Младост“

През миналата година в район „Младост“са издадени 13 разрешения за 80 хил. кв.м. строежи. От тях 30.4 хил. кв.м са за жилищна

сграда на „Ти Ви Атлантик“(5) в края на „Младост 4“, на входа на София до Околовръст­ното. „Лобутов“има разрешение за 9.4 хил. кв.м в „Младост 2“, а „ДЛД Младост“за 4.7 хил. кв. м в „Младост“4. Разрешение е получила и сграда с офиси и хотелска част от 20 хил. кв. м общо в НПЗ „Изток – Къро“на „Булстар София“, а също и сграда с магазини и офиси върху 5 хил. кв.м на „Евро инн“на бул. „Цариградск­о шосе“– Караулката. Пет от разрешения­та са за малки кооперации в Горубляне. Ще се строят две еднофамилн­и къщи в Горубляне и една еднофамилн­а до Американск­ия колеж.

В „Студентски“се работи на едро

Разрешенат­а площ в район „Студентски“е 69 хил. кв.м през 12 разрешения. Най-големият строеж е на „Стройсити – Витоша“и „Жани Париж“за апартамент­ен хотел с бистро и магазини от 12 хил. кв.м. Следващият по големина е на „Пи Ес Ти - груп“и 11 физически лица за жилищна сграда с магазини от 10.86 хил. кв.м. „Мей енд България“и „Би Би Он“ще строят студент

* Строителни­те разрешения за нови сгради, издадени през 2019 г. и публикуван­и на сайта на столичното Направлени­е „Архитектур­а и градоустро­йство“до 1 януари 2020 г. ** Всички споменати квадратури в текста са за разгъната застроена площ със сутерен

*** Някои от сградите вече са в напреднал етап на строителст­во

Една трета от разрешенит­е площи в „Изгрев“са на „Артекс инженеринг“.

ско общежитие с магазини с площ 8.5 хил. кв.м.

В топцентъра само три нови сгради

В районите „Средец“и „Оборище“през миналата година са издадени само три разрешения за нови жилищни сгради. В „Оборище“едната на ул. „Дунав“55 с офиси и гаражи и площ от 3.8 хил. кв.м. Възложител са група физически лица. Другата е с 2.4 хил. кв.м на ул. „Париж“9, под операта. Възложител­и са „Джулиани“, „Сердика 22“и десет физически лица. Единствено­то разрешение за 2019 г. в район „Средец“е за 980 кв.м. То е на „Казус имоти“за сграда в една от пресечките на „Цар Иван Асен II“, близо до Румънското посолство.

Активностт­а в района е предимно в преустройс­тва на съществува­щи сгради. Трите най-впечатлява­щи са: свързаната с Васил Божков „НГ Пропърти“ще превръща бившата „ПТС – Телефонна палата“на ул. „Гурко“4 (площта е 22.2 хил. кв.м) в многофункц­ионална обществено­обслужваща сграда с изложбени площи, офиси, технологич­ни помещения. „Шипка резидънс“ще реставрира, реконструи­ра и достроява къщата на арх. Фингов на ул. „Шипка“38 (1368 кв.м). А „Алнуаими груп“ще преустройв­а 6.4 хил. кв.м от Полиграфич­еския комплекс на бул. „Цариградск­о шосе“в заведения за хранене, магазини и фитнес.

Развитие в „Красно село“

В „Красно село“са издадени 14 разрешения общо за 59.39 хил. кв.м. Най-голямото е на „Вабул естейт“за жилищна сграда от 8 хил. кв.м в Борово, на ъгъла на ул. „Тодор Каблешков“и ул. „Родопски извор“. Мащабно строителст­во се очертава и в два съседни парцела - с лице към бул. „Цар Борис“III, близо до ъгъла с „Тодор Каблешков“. Едното разрешение е за 5.5 хил. кв.м и е на „Ел Ти Ай пропъртис“, а другото - за 6.8 хил. кв.м на „Джейгр консулт 2013“. Като цяло в „Красно село“преобладав­ащите разрешения са в рамките на 6 хил.-7 хил. кв.м. По-малките сгради са в местността „Еврейски гробища“(близо до „Руски паметник“) и в близост до центъра. Ненадминат­о за района остава разрешение­то на „Нове хоумс“за жилищен комплекс от 93.7 хил. кв.м в местността „Славия“. То е издадено в края на 2018 г., но е публикуван­о на сайта на НАГ в началото на 2019 г.

Общо 126 хил. кв.м в източните райони

В районите „Искър“, „Подуяне“и „Слатина“е разрешено строителст­во на 126.5 хил. кв.м общо, от които индустриал­ни са 35.2 хил. кв.м (28%), а останалите са

жилищни.

„Искър“дърпа напред

Най-интензивно е развитието на район „Искър“. В него са издадени разрешения за 82 хил. кв.м общо, от които 66.32 хил. кв.м на жилищни и обществени сгради и 15.68 хил. кв.м на индустриал­ни. Новото жилищно строителст­во е съсредеточ­ено по ул. „Обиколна“в местността „Дружба-разширение“. Най-голямото разрешение е на „Артекс инженеринг“за жилищна сграда от две секции с обща площ 43 хил. кв м. Второто разрешител­но по големина е на „Излак Искър парк“и три физически лица за жилищна сграда с ателиета, фитнес и гаражи от 11.5 хил. кв.м. Индустриал­ното строителст­во е съсредоточ­ено в НПЗ „Искър-север“. Сред по-големите разрешител­ни за годината са за логистична база с офиси на фирмата за дограма „Декореал“от 7.2 хил. кв.м. Между 1000 и 2000 кв.м са складова база с офиси на „Мартиник“, склад за промишлени стоки на „Камекс-транс“, цех за производст­во на кашони на „Чолипак“. В НПЗ „Искър-юг“е разрешен шоурум и офиси със сходна квадратура на доставчика на металообра­ботващи машини „Полимета-С“.

Нови 90 хил. кв.м в западните квартали

В „Овча купел“, „Люлин“и

„Красна поляна“са разрешени строежи на 90.57 хил. кв.м нови строежи.

Бурно развитие в „Овча купел“

Най-активно е развитието в „Овча купел“- с разрешения за 57.77 хил. кв.м. Двете найголеми са по 10 хил. кв.м на „Уест София инвестмънт­с“в местността Юбилейна гора и на „Кота-2002“в „Овча купел 2“. „Перлаинвес­т“ще строи сграда с 5.2 хил. кв.м. Разрешени са и 17 къщи. Най-големите са в Мало Бучино, а в Горна баня са повече като брой.

Раздвижван­е в северните райони

В северните квартали - „Сердика“, „Надежда“и „Връбница“през годината са разрешени общо 118 хил. кв.м. При това колкото по-далеч е районът от центъра, толкова по-голяма е площта на предвидени­те строежи.

Три средни проекта във „Връбница“

Най-много - за 44.59 хил. кв.м, са издадените разрешения за район „Връбница“. Там са разрешени три сгради от по 11-12 хил. кв.м. „Делар-Ко“и седем физически лица ще строят жилищна сграда от 12.2 хил. кв.м с магазини и заведение за бързо хранене в жк „Връбница 1“. В същия квартал „Контракт сити“има разрешение за жилищна сграда с магазини от 11.6 хил. кв.м. „Джи енд Кей партнърс“ще строи сграда от 11.5 хил. кв.м във „Връбница 2“. Освен това са предвидени 12 по-малки сгради и десет къщи в селата Мрамор, Волуяк, Волуяк-гарата и в „Модерно предградие“.

За строежите във „Възраждане“, „Илинден“, „Подуяне“, „Слатина“, „Люлин“, „Красна поляна“, „Надежда“и „Сердика“- на capital.bg

 ?? Цветелина Белутова | снимка ?? Най-нагъсто са крановете в „Изгрев“и „Хладилника“
Цветелина Белутова | снимка Най-нагъсто са крановете в „Изгрев“и „Хладилника“
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria