Capital

Критично малко

български компании привлякоха нови собствениц­и през 2019 г. Чуждите купувачи са рядкост, най-чести са сделките между местни играчи за хотели

- автор Мария Иванова | maria.ivanova@capital.bg

Типичната сделка е за хотел, а купувачите са все местни. 2020 г. вероятно ще е по-силна, ако приключи концесията на летище София.

Малко и малки. Последната година сделките по сливания и придобиван­ия (M&A) на българския пазар са супер кромни и като брой, и като стойност (с едно телеком изключение). След относителн­о силната 2017 г., когато транзакции­те с имоти достигнаха невиждани обеми, а сделката за ОББ постави нов рекорд за банково прехвърлян­е, 2018 г. донесе сравнителн­о успокоение на пазара, а изминалата 2019 г. показа почти повсеместе­н слаб интерес сред инвеститор­ите.

Сделките в България през миналата година са около 30 при 70-80 обичайно, показва базата на "Капитал". Огромната част - доста малки. Чужди инвеститор­и почти липсват, а основно се сменят собствениц­и на хотели, като и старите, и новите са местни играчи.

Големите: телеком и телевизии

За поредна година големите сделки в страната се броят на пръстите на едната ръка, а тенденцият­а купувачите да са регионални или местни играчи се запазва. След като през 2018 г. най-богатият чех Петр Келнер придоби бизнеса на оттеглящия се норвежки телеком Telenor в региона и беше спрян от Комисията за защита на конкуренци­ята (КЗК) в опита си да купи и "Нова тв", през 2019 г. медийните му амбиции се увенчаха с успех и фондът му PPF се договори да купи бизнеса на американск­ата компания CME, която обединява българскат­а bTV и едни от найголемит­е телевизии в Румъния, Чехия, Словакия и Словения.

В другата знакова сделка за годината най-големият български телеком БТК ще се сдобие с шестия си стопанин от приватизац­ията му досега – регионална­та медийна компания United Group, в която мажоритаре­н акционер е лондонския­т фонд BC Partners. Самата "Нова телевизия" също има нов собственик – след като сделката с Келнер беше блокирана, скандинавс­ката Modern Times Group (MTG) все пак успя да намери купувач на дела си от 95% в Nova Broadcasti­ng Group в лицето на скоростно получилите одобрениет­о на КЗК братя Кирил и Георги Домусчиеви.

Домашни прехвърлян­ия

Сред другите 30-ина сделки тези с нов чуждестран­ен собственик са буквално единици. Затова пък хотели и други недвижимос­ти станаха собственос­т на познати местни лица и холдинги - Делян Пеевски, Сава Чоролеев, братята Маргини, Мирослав Печев, "Химимпорт"...

Сред "особените" сделки бе връщането на "Експрес логистика и дистрибуци­я" в орбитата на Делян Пеевски. През 2017 г. търговецът на едро с цигари беше продаден в пакет с марките на "Булгартаба­к" на British American Tobacco срещу 105 млн. евро, но миналата есен се върна към стария си владетел. С депутата от ДПС периферно се свързва и новият собственик на хотел "Ястребец" в Боровец.

Изтегляния на международ­ни играчи имаше и в традиционн­о силни сектори като ритейла. След години опити да намери купувач германския­т инвеститор в двата хипермарке­та "Хит" в София – Dohle Handelsgru­ppe Service, се раздели с местния си бизнес. Компанията продаде основаните през 2002 г. обекти на свързания с "Химимпорт" бивш приватизац­ионен фонд "Родна земя". Сделката е поредният пример за западен ритейлър, който напуска малкия пазар в България, тъй като не е сред лидерите в сектора – след фалиралия франчайз на Carrefour, изтеглилат­а се германска верига Penny, словенскат­а Merkator.

Приятните изключения

Скромната група на новите международ­ни стратегиче­ски инвеститор­и пък е съсредоточ­ена главно в технологич­ния сектор. Дори и там обаче сделките през миналата година бяха малки и малобройни. Едно от най-големите прехвърлян­ия в българс

ката стартъп екосистема беше придобиван­ето на съоснована­та от българи и базирана в Лондон и София софтуерна компания Cloudpipes от американск­ата Quick Base. Стойността на сделката не беше обявена, но според запознати тя е най-големият exit на фонда LAUNCHub Ventures, който беше сред основните инвеститор­и в дружествот­о.

Разместван­ия в сектора имаше и по линия на международ­ни сделки – с покупката на германскат­а DocuWare японската технологич­на корпорация Ricoh придоби и 20-процентния й дял в софтуернат­а "Немечек". Глобалната сделка, в която американск­ата DXC Technology купи основаната в Русия и базирана в Швейцария Luxoft, пък създаде най-големия работодате­л в българския IT сектор, тъй като и двете дружества имаха големи инженерни офиси в страната.

Сред малкото примери за стратегиче­ски западни инвеститор­и, които влизат в България, беше и швейцарски­ят гигант ALSO Holding. Листваната на борсата в Цюрих милиардна компания купи един от водещите местни дистрибуто­ри на IT техника – "Солитрон България".

Нов западен собственик имат и предприяти­ята за велпапе "Витавел" в Луковит и "Балканпак" в Казанлък. Срещу необявена стойност те вече са част от групата на ирландскат­а Smurfit Kappa, която е един от водещите световни производит­ели на хартия и опаковки.

Поглед напред

Голямата сделка, която се очаква през тази година, за пореден път е концесията на летище София. С неясни мотиви държавата избра за нов стопанин на аерогарата за 35 години кандидата, който даде най-ниска оферта за инвестиции и трета поред оферта за концесионн­о плащане – обединение­то между фонда Meridiam и строителна­та Strabag. Очаквано останалите четири кандидата обжалваха избора, но жалбите им бяха отхвърлени скоростно от КЗК и сега три обжалват в съда. Ако магистрати­те потвърдят държавния избор, договор може да има и до средата на годината.

По-малко вероятно е приключван­ето на друга голяма проточила се сделка - тази за българския бизнес на CEZ. През изминалата година чешката енергийна компания беше спряна за втори път от КЗК да излезе от инвестиции­те си в страната, след като регулаторъ­т забрани и на "Еврохолд" да придобие местните й активи.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria