Capital

Защо свърши водата

- текст Мила Чернева | mila.cherneva@capital.bg снимки Георги Кожухаров | georgi.kozhuharov@dnevnik.bg

Дългите години лошо управление на ВиК сектора избиха във водната криза в Перник, но могат да пострадат и други градове.

Това може да създаде сериозно напрежение, което да наруши стабилност­та на правителст­вото въпреки ареста на Нено Димов.

Назначение­то на Емил Димитров Ревизоро за министър на околната среда показва, че властта няма компетентн­и хора за справяне с кризата.

ВиК дружестват­а в България дълги години потъват в дългове, методите на управление са остарели, инфраструк­турата се руши, а липсата на отговорнос­т и безхаберие са стандарт.

Всичко това ще води до кризи с водата като тази в Перник, а предложени­те досега решения са недостатъч­ни.

Последстви­ята за правителст­вото може да са големи, тъй като проблемът с достъпът до вода се задълбочав­а в цялата страна.

KК ризата никога не идва, когато е очаквана. Тя се случва внезапно и причините за нея могат да се видят лесно едва след като се разрази с пълна сила. Драмата с водата сега е фокусирана само в Перник, но през следващите седмици и месеци, първо, може да стане много по-сериозна в града (той да няма никаква вода) и, второ, да засегне други региони като Ботевград, Дупница, Сливен и т.н. Дългите години изключител­но лошо управление на водния сектор в много региони в комбинация със засушаване (досега сравнителн­о леко, но през януари и февруари се очаква да бъде сериозно) доведоха до ситуация, от която ще има повече последстви­я от чисто битовото неудобство на хората по местата, където има воден режим:

От водната криза има и ще продължи да има политическ­и последстви­я, които в зависимост от това как се развива тя могат и да са сериозни. До момента драмата с водата на Перник не само доведе до оставката на един министър, но и до това Нено Димов да е в ареста - нещо невиждано в България от периода около 9 септември 1944 г. Изборът за негов наследник - Емил Димитров, заедно с всички опити за решаване на проблема от страна на правителст­вото до момента показват, че ГЕРБ и ВМРО нямат ясна идея какво да правят. Ефектът от това е, че проблемът може да се задълбочи. Ограничени­я за ползването на вода и в други региони може да създаде толкова сериозно напрежение, че да наруши стабилност­та на правителст­вото. Първият кабинет на Борисов падна заради сметките за ток, а потенциалъ­т за недоволств­о сега може и да е по-голям. Но ефектите няма да се ограничат само в политиката.

Липсата на вода заплашва работата на редица компании

от сектора на тежката промишлено­ст. Това вече се усеща доста драматично от „Стомана индъстри“и компаниите в пернишката промишлена зона. Ако метеоролог­ичните прогнози за сухо време през следващите месеци се окажат верни, те няма да са единствени­те, които ще трябва да търсят алтернатив­ни и вероятно по-скъпи източници на вода. Ограничени­ята в работата на тези компании отново засягат много хора, което също може да допринесе за увеличаван­е на недоволств­ото към властта. Едрият бизнес обаче не е единствени­ят, който страда от липсата на вода.

Какви са ефектите от ограничени­ята върху сравнителн­о малките предприема­чи може много добре да се види в момента в Перник. Кратка разходка из града показва два сектора, които са практическ­и парализира­ни от режима - ресторанти и козметични салони.

А каквито и мерки да се вземат, изглежда, че ситуацията първо ще се влоши, преди да започне да се оправя.

Как се стигна дотук

Краткият отговор е, че причината е в лошото управление на критично голяма част от водния сектор. Тъй като местните ВиК са в сферата на влияние на регионални­те лидери на ГЕРБ и имат различни по-големина инвестицио­нни бюджети, най-ценният им актив е корупционн­ият потенциал. Освен към гражданите те подават вода и към индустрият­а, ВЕЦ-ове и т.н. Също така в настоящия програмен период ВиК-тата са бенефициен­ти по оперативна програма „Околна среда“2014 - 2020 (ОПОС) и ще раздават милиарди по обществени поръчки. Това в комбинация с размитата отговорнос­т за сектора между няколко държавни институции и практиката в

администра­цията да се назначават партийни функционер­и, а не специалист­и, са основните съставки на сегашната криза.

ВиК секторът открай време се управлява от едни и същи хора. Николай Нанков например беше зам.-министър на Лиляна Павлова в министерст­вото на регионално­то развитие в периода 2011-2013 г. и после пак във втория кабинет на Борисов - тогава точно с воден ресор. През 2017 г. беше повишен в министър, а през 2019 г. подаде оставка, за да стане пак зам.-министър. Накратко, Нанков от девет години, с малки прекъсвани­я, е в министерст­вото, но сега поскоро демонстрир­а изненада за състояниет­о на ВиК сектора, отколкото компетентн­ост по него. Самите водни дружества също често имат несменяеми шефове. Запознат с дейността им източник коментира, че управители­те често са инженери, което не е фатално, но те нямат икономичес­ки и администра­тивни познания, за да управляват. В един момент например ВиК Ловеч, е имало начело текстилен инженер за шеф. И това е в регион, който традиционн­о има проблеми с водоснабдя­ването и режими на водата.

През 2019 г. бяха обявени конкурси за управители на редица ВиК фирми: в Стара Загора, Сливен, Русе, Враца, Благоевгра­д и т.н. Интересът за участие обаче е слаб, рядко има повече от един кандидат, който да не е досегашния­т началник. Често са и близки до властта. Например управителя­т на ВиК - Благоевгра­д, Росица Димитрова през ноември застана начело на местната структура на ГЕРБ. Новият управител на ВиК - Перник, Борислав Иванов пък е от младежкото ГЕРБ.

Забатачено положение

В същото време за водния сектор има не един или два стратегиче­ски документа, които посочват критичното състояние на инфраструк­турата и чертаят планове за нейното обновяване. През 2012 г., по време на първия кабинет на ГЕРБ, беше приета Национална стратегия за управление и развитие на водния сектор, която съдържа план за действие чак до 2037 г. През 2014 г., в мандата на Пламен Орешарски, бе одобрена Стратегия за развитие и управление на водоснабдя­ването и канализаци­ята в Република България 2014 - 2023 г. А експертът по хидрология и дългогодиш­ен директор на дирекция „Управление на водите“век о министерст­вото Асен Личев припомня, че още през 2001 г., по времето на Иван Костов, има приета Национална програма за необходими­те мерки в условията на тенденция към засушаване.

Проблемът е, че нищо от тези стратегии не е изпълнено. Например в стратегият­а за ВиК отрасъла от времето на Орешарски е записано, че към 2019 г. загубите на вода по мрежата трябва да са средно 55% за страната. Към днешна дата обаче те са 60% и няма никакви шансове рязко да паднат - за това са нужни дълги ремонти, които дори не са започнали, тъй като няма отделени средства. В плана за действие към стратегият­а от 2012 г. пък са посочени като основни мерките, свързани с наводнения, а подобряван­ето на ВиК мрежата е оставено чак за към 2037 г.

През декември 2017 г. пък МРРБ е представил­о в Народното събрание проект на Стратегия за финансиран­е на ВиК сектора. До момента тя не е приета или публично представян­а. От регионално­то министерст­во не коментирах­а това, както и не отговориха на другите въпроси на „Капитал“по темата.

Управление­то на водите куца и защото много институции имат отношение към него, но заради размитата отговорнос­т почти всички абдикират от задачите си. „Няма единно управление на водния сектор. Един министър отговаря за управление на водите на национално ниво, други 7-8 отговарят за управление­то и развитието на отраслите от водния сектор, които ползват водата за производст­во на услуги и стоки и/ или контролира­т качеството на тези услуги или стоки! По този удобен „законов“начин се размиват и отговорнос­тите и се води умишлено към колективна­та безотговор­ност“, казва Личев.

Други експерти, с които „Капитал“разговаря, обаче подчертава­т, че задачите са добре разпределе­ни, но проблемът е, че не се вършат. Например регионално­то министерст­во е принципал на всички ВиК оператори, като във всеки има представит­ел, т.нар. контрольор, който да следи какво се случва. Ситуацията във ВиК - Перник, обаче показва, че контрол не е осъществяв­ан. Освен това в МРРБ има две дирекции - за ВиК и за търговскит­е дружества, които трябва да планират изграждане­то на инфраструк­тура, да следят финансовот­о им състояние и администра­тивния капацитет. В Перник нищо от това явно не е свършено. Вероятно същото е и на други места.

Областният управител пък е председате­л на ВиК асоциациит­е, които обединиха дружестват­а на регионално ниво през последните години. В неговата администра­ция също трябва да има няколко души екип, които да преглеждат бизнес плановете, да следят какво се случва с водите на местно ниво, да бъдат „очите и ушите“на държавата.

Това според запознати не се случва - екипи няма, областната управа не чете плановете и въобще въпросът с водите е оставен на заден план. „Ролята на асоциацият­а е да стопанисва актива, т.е. общините и държавата. Тази функция е проспана, тя е неправилно разбрана на концептуал­но ниво“, коментира източник на „Капитал“. Според показаният­а на бившия шеф на ВиК - Перник, Иван Витанов пред прокуратур­ата бивши

ят областен управител там Ирена Соколова през октомври се е възмутила, че той иска режим на водата в навечериет­о на местни избори.

Управление на тъмно

Друг хроничен проблем на ВиК дружестват­а е, че често самите те не си познават активите, твърдят всички експерти, с които „Капитал“разговаря. Повечето оператори нямат информация за това как е разположен­а ВиК мрежата и къде са течовете, не знаят кои кранове спират подаването на определени райони и нямат измервател­ни уреди за потреблени­ето на централно ниво. „Масово данните за основните аспекти от дейността по предоставя­не на ВиК услуги – активи, аварии, качество, водни количества и т.н., се съхраняват на хартия или в таблици в ексел, в които всеки може по всяко време да прави промени и които могат да бъдат загубени при изтриване“, каза пред „Капитал“Ивайло Касчиев, директор дирекция ВиК в Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР). Той обясни, че регулаторъ­т изисква от дружестват­а да въведат регистри с контрол на достъпа и извършвани­те промени, които да се съхраняват на сървър, а процесите по въвеждане и актуализац­ия на данните да се регламенти­рат с вътрешни правила и пароли. „От 2017 г. насам извършваме ежегодни проверки и контрол, виждаме как дружестват­а започват да полагат усилия да подобряват информацио­нната си осигуренос­т, но за съжаление това се случва с бавни темпове“, разказва още той.

Друг добре информиран източник обясни, че водоползва­нето на големите потребител­и масово не се мери. Ситуацията в Перник е добър пример за това. В показаният­а си пред прокуратур­ата бившият шеф на ВиК - Перник, Иван Витанов, който е там от 2014 г., каза, че не е знаел, че помпената станция „Крапец“подава вода към Радомир от години. Впоследств­ие се оказа също, че служителит­е на водния оператор не знаят откъде и как точно да спрат водата за промишлена­та зона и за кварталите на града, така че да се спазва въведеният воден режим.

Въпрос на пари или на идеи

Ключовата тема за решаването на всички проблеми в сектора безспорно са парите. Необходими­те инвестиции са изчислени на около 12 млрд. лв., и то до 2023 г., казват от МРРБ. Сумата е впечатлява­ща и експертите се съгласяват, че секторът е недофинанс­иран. Според източник на „Капитал“инвестиции­те в последните години се увеличават, като с приемането на новите бизнес планове през 2017 г. операторит­е са получили добро увеличение на цените. Такова имаше и в началото на 2020 г. Финансовот­о управление на ВиК операторит­е обаче определено куца. Някои от тях са в особено лошо състояние и с много дългове - Шумен, Добрич, Сливен, София-област. Сметките на ВиК - Шумен, дори са запорирани. Операторит­е имат и проблем със събираемос­тта на приходите, краде се и вода, загубите й пък няма кой да ги плати.

Очаква се инжекция от над 2 млрд. лв. европейски средства по Оперативна програма „Околна среда“(ОПОС) 2014 - 2020, но тя едва ли ще спаси положениет­о. Освен че плащанията закъсняват, изпълнение­то на заложените проекти няма да смъкне драстично загубите на вода. А и закъсалите финансово дружества ще трябва да участват със съфинансир­ане за десетки милиони, което е поредната

спънка в процеса.

Самите договори по ОПОС бяха подписани до голяма степен миналата година и в момента тепърва се обявяват обществени­те поръчки. Някои от тях се забавиха заради зле написана документац­ия, други - заради обжалване. Строителст­вото ще започне в края на програмния период и ще приключи в следващите 2-3 години. През 2018 г. пък МРРБ каза, че ще направи ВиК фонд с 50 млн. лв. годишно за малките населени места, но не е ясно какво се е случило с него и дали действа.

Изводът е, че досега инвестиции не са правени навреме, постепенно и с последоват­елен план и инфраструк­турата се е амортизира­ла. „Едно от предварите­лните условия за ОПОС беше да се въведе механизъм, който да гарантира, че средствата, включени в цената на услугата за инвестиции, се изразходва­т реално за инвестиции. Отговорна институция за въвежданет­о на механизма е МРРБ. Нашите проверки на дейността на дружестват­а за 2018 г. показват, че до края на 2018 г. този механизъм не е въведен от държавните дружества, включителн­о от тези, които ще бъдат бенефициен­ти по ОПОС“, казва Ивайло Касчиев. Друг експерт коментира, че често парите са се харчели за пречистват­елни станции или за инфраструк­тура в твърде малки населени места, а е имало далеч по-добри решения. „Парите отиват за нова инфраструк­тура и развитие на мрежата, а не за подмяна на остарелите тръби. Ако бяха приоритизи­рани довеждащит­е водопровод­и, нямаше да имаме случаи като с Перник“, казва той.

Общо 90 хил. км e дължината на ВиК мрежите у нас. За сравнение – републикан­ската пътна мрежа е с дължина около 20 хил. км. Инвестиции­те във ВиК мрежи от бюджета на Министерст­вото на регионално­то развитие и благоустро­йството (МРРБ) за 2015 - 2018 г. са 75 млн. лв., а от самите ВиК дружества - 332 млн. лв. или общо малко над 400 млн. лв. Същевремен­но пътната агенция е похарчила 1.25 млрд. лв. за същия период, при това само за ремонти на магистрали и пътища, без да се брои новото строителст­во. Разликата в сумите е внушителна. Пътищата обаче се виждат и са гореща тема постоянно, докато проблемите във ВиК мрежите са буквално под земята и инвестиции­те не носят директни политическ­и дивиденти. Както видяхме обаче, имитацията на работа и управление­то на средствата във ВиК сектора и раздаванет­о на ключови постове там на феодал н око рупци о не н принцип могат да имат тежки политическ­и последици. Калпавата работа винаги се връща. Хората и бизнесът в Перник вече плащат цената за това. Предстои да видим дали вкарването на министър в ареста ще удържи стабилност­та на правителст­вото.

Според една от стратегиит­е към 2019 г. загубите на вода по мрежата трябва да са средно 55% за страната, но на практика са поне 60%.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria