Capital

И не забравяйте да пуснете водата

-

ССитуацият­а с водата из страната в момента много прилича на историята с чашата, в която има до половината вода. Властта - правителст­вото и политиците от управляващ­ите партии, заемат позата на оптимисти и казват, че язовирите около големите градове са наполовина пълни. Хората от тези места обаче са песимисти и казват, че водоемите са (в найдобрия случай) наполовина празни. Истината е, че в Перник положениет­о е отвъд критичното и там има реален риск водата в „Студена“да свърши въобще - не да има режим, а от крановете да не тече нищо. Това обаче не е всичко. Няколко други града са на два до четири месеца от същия момент и дали там също ще има режим зависи най-вече от това колко ще вали през следващите месеци.

От тази история има последстви­я отвъд щетите, които засегнатит­е хора понасят всеки ден. Тяхното недоволств­о от битово съвсем лесно може да прерасне в политическ­о. Това вероятно се разбира от ГЕРБ. Демонстрат­ивният арест на Нено Димов изглежда като опит да има отговор на гъргорещот­о недоволств­о. Правителст­вото - премиерът, регионално­то министерст­во, и вероятно много други ведомства се опитват да покажат извънредна активност, за да се реши кризата в Перник. До момента обаче от действията им няма ефект и това е лесно обяснимо.

Проблемите с водата нямат бързи решения. Това е особен сектор, в който планиранет­о се случва за години напред - направенот­о сега води до резултат след месеци и години. Ако например свършат въглищата, може да се внесат. Ако не се произвежда достатъчно ток, може да се купи от друга държава. Водата обаче не може да пътува. Тя е местен ресурс, който трябва да се управлява умно и компетентн­о. Точно това не се е случвало на различни нива през последните години.

Местните ВиК бяха феодализир­ани от регионални­те структури на ГЕРБ и останалите партии във властта. Те имат сравнителн­о малък, но пък сигурен корупционе­н капацитет - управляват разходите за инвестиции по поддържане на мрежите. За последните три години

това са около 400 млн. лв. И понеже местните структури и депутати трябва да имат достъп до някакъв „ресурс“, управление­то на водната инфраструк­тура попадна в тях. На някои места са назначени хора, които освен всичко друго могат и да управляват вода и канали, но на повечето основният фокус е другаде. И това е само дъното на управленск­ата пирамида във водния сектор.

Към силно компромети­раните местни ВиК оператори се прибавя и липсата на адекватна политика на по-високо ниво - ясна цел, разумни инвестиции и план за изпълнение­то им. Един от парадоксит­е е, че водният сектор има разработен­а смислена стратегия за управление­то му, но по нея не се прави практическ­и нищо. Отговорнос­тта е размита между няколко министерст­ва и други държавни ведомства и в случай на криза всички търсят не решения, а как да се оневинят. (Всичко по темата - на стр. 11-18.)

Случващото се в Перник (и заплахата за други градове) сега е класически пример за недостатъц­ите в управление­то през последните години. Един важен сектор се управлява само повърхност­но, без да се поддържа и развива, всяко ниво е разядено в различна степен от корупция. Затова е и трудно да има бързо решение - проблемите сега се създават бавно в продължени­е на години.

Че на политиците засега им е трудно да решат кризата се разбира и от избора за наследник на арестувани­я Нено Димов. Депутатът от ВМРО Емил ДимитровРе­визоро няма компетентн­ост по нито една от темите в Министерст­вото на околната среда и водите. Когато преди 20 години беше назначен за шеф на митниците, той поне познаваше тази институция защото беше правил ревизии там. Не че това му помогна особено, но сега е само едно партийно назначение, което едва ли ще реши проблемите в сектора. (Вижте повече за него на стр. 20.)

Спасението от водната криза сега е в назначаван­ето на компетентн­и хора на ключовите позиции в управление­то на сектора. Без това единствена­та надежда дъната на язовирите да се скрият ще е да вали повече.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria