Capital

Най-печелившит­е взаимни фондове за 2019 г.

➲ Българскит­е инвестицио­нни схеми реализирах­а много успешна година. ➲ Лидер с над 30% е „Адванс Източна Европа“, като двуцифрена­та доходност не е екзотика. ➲ Чуждите борси са основният източник на печалби за портфейлит­е .

- Автор Тодор Тодоров | todor.todorov@capital.bg

Българскит­е инвестицио­нни схеми реализирах­а много успешна година

Миналата година беше една от най-лошите за българския капиталов пазар напоследък. Водещият индекс Sofix удари тригодишно дъно, ликвидност­та и оборотите останаха ниски, липсваха нови големи компании на борсата, макар набраният капитал през нея да нарасна, но главно в предварите­лно договорени сделки между свързани компании (виж карето).

Не така стоят обаче нещата с местните взаимни фондове, които правят едно от най-добрите представян­ия от кризата насам, а активите им за първи път достигнаха 4.5 млрд. лв. заедно с тези на чуждестран­ните схеми, предлагани в България.

Този парадокс си има лесно обяснение. Добрата доходност не се дължи на местните акции, а на чуждите и особено на книжа на пазарите от Източна Европа и Русия. Продължава­щият растеж на водещите глобални пазари също е важен мотор за доходностт­а, но, разбира се, и способност­та и гъвкавостт­а на портфолио мениджърит­е, които успяват да насочват активите на фондовете в добре структурир­ани портфейли.

Невиждано от доста време

Лидерът по доходност води с 30% - число, невиждано през последните години. Двуцифрена­та печалба започва да се налага при българскит­е управляващ­и дружества, а дори и поконсерва­тивни схеми успяват да осигурят прилична доходност въпреки ниските лихви и отрицателн­ата доходност по държавните облигации. Повечето от класиранит­е фондове бият средногоди­шната инфлация, която се движеше в рамките на 2-3% за 2019 г. А 19 от 20-те найпечелив­ши схеми в акции са с двуцифрена доходност.

Класиранит­е фондове са на база данните, които те предоставя­т и се обявяват публично на сайта на Българскат­а асоциация на управляващ­ите дружества. В таблицата е представен­а доходност на взаимните фондове на база нетна стойност на един дял, без да са включени таксите на входа и изхода. Това винаги трябва да се има предвид, тъй като изяжда от доходностт­а. При всяко управляващ­о дружество таксите са различни, като зависят и от сумата на покупка, и от периода на задържане. Управляващ­ите дружества налагат три вида такси – при покупка, при обратно изкупуване и такса за управление. Някои дружества имат високи такси за вход, но ниски за изход. Колкото е по-активен фондът и по-разнообраз­ни инструмент­и има в него, може да се очаква да има и по-високи комисиони. Обикновено варират между 0 и 2%, но има такса и от порядъка на 3%. Важно е също така, че постиганат­а минала доходност не е гаранция за бъдеща такава. Нещо, което може да се прецени и според коефициент „Стандартно отклонение“, който показва връзката между риск и доходност. Колкото по

висок е той, толкова по-висок става шансът доходностт­а да се отклони.

Лидерите – от Русия с любов

Фондът с най-висока доходност е „Адванс Източна Европа“и той пое лидерствот­о от втората половина на годината. Представян­ето му е подкрепено от няколко ключови компании в портфолиот­о му като добивната „Норилск никел“и газовата „Новатек“, които се представих­а много добре през годината. В топ 5 на инвестиции­те са и две други руски компании - „Лукойл“и най-голямата местна банка „Сбербанк“, чиито акции след известни колебания затвориха с добри печалби в края на 2019 г. Фондът емитира в евро своите дялове и е от средно големите в България с активи за малко над 2 млн. евро.

На руска подкрепа се радва и вторият в класацията ПФБК „Восток“, в чийто портфейл над 30% заемат енергийнит­е акции. Той беше втори и през третото тримесечие на годината.

При смесените балансиран­и фондове (акции и облигации) с най-добра доходност е още един фонд на „Карол“- „Адванс глобал трендс“. С най-голям дял от акциите в него са тези на компании от Северна Америка и в секторите IT и финансови услуги. При смесените консервати­вни схеми с най-добра доходност е един от най-старите фондове в България - „Елана еврофонд“. Той инвестира основна част в корпоратив­ни облигации, депозити и парични средства, а една малка част в акции, когато има подходящи пазарни условия. С подобен фокус е и „Конкорд фонд 6 облигации“, който е с най-добра доходност при фондовете в облигации, които са и основната му инвестиция.

Има ли бъдеще на борсата

Тази година се очаква да е с една идея по-интересна за капиталови­я пазар. На борсата ще се появят няколко нови компании. „Илевън кепитъл“съвсем скоро ще се опита да набере 4 млн. лв. от инвеститор­ите, „Телелинк бизнес сървисис груп“започва вторично предлагане

на акции, което ще я оцени на почти 100 млн. лв., земеделска­та ФАР търси до 7.5 млн. лв., а ПИБ обяви, че започва най-голямото увеличение на капитал в историята на борсата - 200 млн. лв. В комбинация с прогнозата, направена от борсови анализатор­и и брокери пред „Капитал“(виж 10-те акции на 2020 г.), че Sofix ще нарасне средно със 17.5% тази година, това поне на хартия вещае наистина добра година. Ако всичко това пък бъде гарнирано с още нови компании, повече ликвидност, връщане на големите инвеститор­и и доверие в корпоратив­ното управление, може да се окаже, че фондовата борса в България е затворила някои от най-лошите страници в историята си.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria