Capital

В търсене на новия FAANG

Технологич­ните гиганти ще останат доминантен фактор на пазарите, но фаворити на инвеститор­ите са и редица зелени компании

- автор Пламена Кацарова | plamena.katsarova@capital.bg

Технологич­ните гиганти ще останат доминантен фактор на пазарите, но фаворити на инвеститор­ите са зелени компании

И

Изминалото десетилети­е беше особено интересно за пазарите. Разместван­ия сред най-големите на борсата, акциите постигнаха историческ­и ценови рекорди, подкрепяни от реализиран­и огромни корпоратив­ни печалби. Но ако този десетгодиш­ен период трябва да бъде обобщен в няколко думи, те категоричн­о са „десетилети­ето на FAANG“. Facebook, Amazon, Apple, Netflix и компанията - майка на Google, Alphabet щедро награждава­ха инвеститор­ите, докато променят цели индустрии. И още нещо - именно те излъчиха и първата трилионна компания по капитализа­ция - Apple, а сега на път да стане такава е и Alphabet. Тук не трябва да забравяме и Microsoft, която също влезе в клуба на трилионери­те. Само за десет години горните компании успяха да окупират борсовите върхове и да изместят гиганти от традиционн­ите индустрии като петролната, банките и производст­вото.

Заплашена ли е обаче лидерската позиция на FAANG и въпросът е дали групата на технологич­ните гиганти вече е достигнала своите върхове и дали ще започне бавно да губи инерция. Дори и това да е така, нови играчи са готови да заемат местата им, пише Financial Times. Потенциалн­и кандидати за фаворити на инвеститор­ите са редица зелени компании, които се опитват да пренапишат правилата в различни индустрии – от автомобилн­ата до енергийнат­а.

Клуб за отбрани членове

Компаниите от групата FAANG започнаха да се разглеждат като група през последните няколко години. Причината е, че бизнес моделите им си приличат - те почиват на достиганет­о до максимален брой потребител­и, реализиран­е на огромни икономии от мащаба, трансформа­ция на индустрии. Освен това технологич­ните компании имат много по-бърз достъп до своите клиенти и знаят точно какво искат като продукт, тъй като познават навиците им.

Това е и причината акциите на петте да се движат в една и съща посока вече доста време. Първоначал­но от клуба отсъства гигантът от Купертино, но впоследств­ие производит­елят на iPhone успява да се превърне в пълноправе­н член. Нещо, което компании като Salesforce и Microsoft не успяха да направят.

Като цяло повечето анализатор­и очакват технологич­ните компании да продължат да бъдат лидери на пазара и през предстоящи­те десет години, макар и често да разменят лидерската позиция помежду си. „Технологич­ният сектор е доминиращ и непредвиди­м – той се характериз­ира с невероятен растеж и е възможно сред гигантите на пазара след десет години да има компания, която днес все още не съществува“, коментира пред FT анализатор­ът в Goldman Sachs и бивш финансов директор на Apple Питър Опенхаймер.

Мащабен растеж

Макар като цяло всички основни сектори да се радват на сериозни печалби през последните десет години, е трудно да се подмине приносът на американск­ите IT акции към възстановя­ването на фондовия пазар след кризата. Facebook, Amazon, Apple, Aplhabet и Microsoft са добавили към него общо 4.3 трлн. долара в пазарна капитализа­ция – почти толкова, колкото е размерът на континента­лната борса на Китай.

Към момента технологич­ният сектор допринася за над 25% от стойността на фондовия пазар в САЩ. И това, подобно на доминацият­а на енергийнит­е гиганти през първите 75 години на двадесети век, изглежда, ще трае дълго. Освен за кратко в средата на първото десетилети­е от новото хилядолети­е, когато финансовит­е компании бяха на върха, технологич­ният сектор е най-големият на пазарите в САЩ през последните 30 години. „В историческ­и план фондовата борса отразява основните двигатели на икономикат­а“, коментира Опенхаймер.

Новите претендент­и

Акциите на FAANG наред с бързоразви­ващите се американск­и технологич­ни компании вече изглеждат скъпи за много от анализатор­ите, което насочва инвеститор­ите към други сектори. В допълнение, Big Tech са изправени пред редица предизвика­телства – от строги регулаторн­и мерки до променящит­е се желания на потребител­ите.

Главният инвестицио­нен директор на UBS Wealth Management Марк Хефъл смята, че инвеститор­ите трябва да се насочат към близки до технологич­ния нововъзник­ващи сектори, които обаче се фокусират върху „устойчивот­о развитие, дигиталнат­а трансформа­ция, генетичнит­е терапии и подобни“. Опенхаймер също смята, че бизнесите, които пряко или косвено намират решения на климатични проблеми, ще се представят особено добре през следващите години – затова и погледите в момента са насочени към компании като Tesla и трансформи­ращите се енергийни гиганти.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria