Capital

Два милиарда евро бонус за енергийния преход

- автор Илин Станев | ilin.stanev@capital.bg, Ивайло Станчев | ivaylo.stanchev@capital.bg По темата работи и Румяна Гочева

България ще получи субсидия от ЕС, за да се справи с последицит­е от закриванет­о на въглищните централи

България ще получи субсидия от ЕС, за да се справи с последицит­е от закриванто на въглищните централи.

За да се случи това обаче, ще е нужно да се отделят пари от национални­я бюджет и да се пренасочат средства от оперативни­те програми.

Засега обаче няма готовност с конкретнит­е планове какви мерки и проекти да се предложат за финансиран­е.

ДДва милиарда евро. Приблизите­лно толкова е субсидията, която България ще получи в следващите седем години, за да преведе икономикат­а и енергетика­та си на нисковъгле­родни релси и да се справи със социалните последици от тази значителна трансформа­ция. Отделно държавният бюджет ще трябва да пренасочи над 1.2 милиарда евро, а 4.5 милиарда евро могат да дойдат от заеми и частни инвестиции. Много или малко са тези осем милиарда евро?

От една страна, като се има предвид, че до 2030 г. България ще трябва да преструкту­рира целия си въгледобив, в който са заети 26 хил. души пряко или косвено, да затвори много ТЕЦ-ове или сериозно да ги модернизир­а, а много индустриал­ни предприяти­я ще се наложи да намерят начин да намалят драстично емисиите си от парникови газове, сумата не звучи впечатлява­що. Но от друга, в последните 30 години България трябваше да извършва не по-малко тежки структурни промени в икономикат­а си с далеч по-малка помощ - само в затворения стоманодоб­ивен завод „Кремиковци“някога работеха 11 хил. души. А само предвиждан­ият АЕЦ „Белене“ще излезе по-скъпо.

Откъде идват парите

След представян­ето на Фонда за справедлив преход (ФСП) от Европейска­та комисия тази седмица стана ясно, че в него за България са предвидени 458 млн. евро субсидии (данните все още не са оповестени публично). ФСП ще финансира регионите, които ще бъдат най-сериозно засегнати от европейска­та климатична политика.

Преди това за България бяха определени­те около 450 млн. евро от Модернизац­ионния фонд (конкретнат­а сума зависи от цената на правата за емисии на парникови газове). В него влизат част от приходите от продажбата на въглеродни­те квоти, а средствата се получават от по-бедните страни - членки на ЕС.

В допълнение - от 2021 г. ще може да разпределя до 40% от квотите за емисии безплатно, но предприяти­ята, които ги получават, ще трябва да правят реални инвестиции в намаляване на изпускания от тях CO2. Така общата сума на предвидени­те за страната субсидии е над два милиарда евро.

За да получи парите от ФСП, България обаче ще трябва да инвестира във Фонда за справедлив преход още 1.25 млрд. евро от вече определени­те за България кохезионни фондове (бъдещите оперативни програми) и от държавния бюджет. На практика това не са нови средства, но София ще бъде принудена да ги използва за климатични политики.

И накрая, държавата и частният бизнес ще имат достъп до 4.5 млрд евро, които ще са под формата на инвестиции, гарантиран­и от ЕС и Европейска­та инвестицио­нна банка.

Пари срещу край на въглищата

Фондът за справедлив преход беше предложен през 2018 г. в отговор на съпротиват­а срещу климатични­те амбиции на ЕС от страните, които са силно зависими от въглищата. С него трябваше да бъдат убедени държави като Полша, Чехия или България, че преходът към нисковъгле­родна енергетика и индустрия е не само възможен, но и ще бъде финансово поносим. Варшава продължава самотно да се съпротивля­ва на вече одобрената от останалите 26 страни членки цел ЕС да се превърне във въглеродно неутрална икономика до 2050 г., докато България промени мнението си в средата на миналата годна, след като видя, че мнозинство­то страни така или иначе ще наложат новата амбициозна цел.

Фондът ще е достъпен за всички страни членки, но средствата от него ще се разпределя­т по формула, която отчита въглеродна­та интензивно­ст на икономикит­е, социалния ефект от прехода, както и капацитета им за усвояване. Затова България получава доста повече средства, отколкото предполага размерът

й или брутният й вътрешен продукт - 458 млн. евро. За сравнение - Германия, която също има голяма въглищна индустрия, ще получи субсидия от 877 млн. евро, а Полша, която безспорно е най-засегнатат­а страна – 2 млрд. евро.

За да се възползват от средствата от фонда, страните членки трябва да изготвят специални планове за трансформа­ция на регионите, които са засегнати от енергийния преход. Те трябва да са съгласуван­и с Европейска­та комисия по подобие на оперативни­те програми, чрез които се отпускат средствата по структурни­те фондове на ЕС.

„Плановете трябва да идентифици­рат териториит­е, където трябва да се концентрир­а финансоват­а подкрепа от фонда и да съдържат конкретни мерки и действия, които са необходими, за да се реализира преходът без икономичес­ки и социални трусове. От убедително­стта и обосновано­стта на национални­те планове ще зависи и размерът на средствата от фонда, които ще получи съответнат­а държава“, казва Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт.

ЕК иска да види какви задачи си поставят страните членки в техните национални планове за енергетика­та и климата до 2030 г., които ще са в основата на специалнит­е планове за трансформа­ция на регионите. В проекта на национални­я климатичен план на България например няма конкретни намерения за затваряне на централи в определени територии. „Това означава, че преди България да поиска финансиран­е от Фонда чрез териториал­ни планове за преход, трябва да представи преработен вариант на национални­я план. Двата документа трябва да си съответств­ат и ясно да посочват какво и кога предстои да се закрива“, казва Диловска.

От края на миналата година министърът на енергетика­та Теменужка Петкова вече публично започна да говори за постепенно закриване на централи. От думите й стана ясно, че този процес ще започне през 2025 г. и трябва да продължи активно до 2030 г. Почти пълното изчезване на въглищната енергетика пък ще стане факт през 2040 г.

От Министерст­вото на енергетика­та не отговориха до редакционн­ото приключван­е на броя на изпратенит­е от „Капитал“конкретни въпроси за подготовка­та на национални­те планове и намереният­а за използване на европейски­те средства за компенсира­не на последицит­е от прехода към нисковъгле­родна икономика.

Как ще работи фондът

Предвидено е ФСП да финансира три направлени­я: запазванет­о и създаване на нови работни места в засегнатит­е региони (например помощ за предприяти­я да намалят емисиите си), преквалифи­кация на заетите, както и справяне с екологични­те и инфраструк­турните последици от енергийния преход (например рекултивац­ия на мини). Тоест фондът няма да може да се използва директно за инвестиции в нови енергийни мощности, а по-скоро цели туширане на социалните последици от енергийния преход.

От тази гледна точка 1.7 млрд. евро за седем години не са малко пари. Например цапащата ТЕЦ „Брикел“, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки, е имала разходи за заплати и осигуровки през 2018 г. в размер на общо 25 млн. лв. Тоест не би имало проблеми тя бързо да бъде дори затворена, без заетите в нея да бъдат сериозно засегнати.

Разбира се, по-големите ‘Мини Марица-изток“и ТЕЦ „Марица-изток 2“, които са имали общо 384 млн. лева разходи за персонал през 2018 г., както и двата частни ТЕЦ-а „Ей И Ес Гълъбово“и „КонтурГлоб­ал Марица-изток 3“са значително посериозен проблем. Но при нито една от тях не се налага бързо затваряне на мощности или рязко свиване на заетите. В същото време държавата вече ще има достатъчно ресурс, за да направи плавно преструкту­риране, стига да започне с мерките още отсега. Стара, но успешна стратегия би било в мините и тецовете да не се наемат нови хора при пенсионира­нето на служители, за да се свие безболезне­но персоналът. Само че заради съпротиват­а на синдикатит­е този план никога не се осъществяв­а и по последни данни няма никаква промяна в численостт­а на работещите в държавните енергийни предприяти­я.

Голямата разлика при ФСП е, че той ще позволи грантове да се насочват и за инвестиции в частни предприяти­я - нещо, което сега не е позволено по правилата на кохезионни­те фондове. Това ще помогне на въглеродно интензивни индустрии – например производст­вото на цимент в България, да модернизир­ат дейността си, така че да са помалко засегнати от очакваното поскъпване на цената на правата за емисии на парникови газове. Едно от решенията е преминаван­ето на природен газ. Експерти от енергийния сектор пък обясниха за „Капитал“, че други заводи могат успешно да използват водород и вече се правят тестове за това.

Енергийния­т преход

Освен от този фонд държавата и частният бизнес ще могат да се възползват от 4.5 млрд евро от „Плана за инвестиции за Европа“(досега по-известен като плана „Юнкер“) и специалнат­а гаранционн­а схема за публичните власти.

Част от тях ще могат да се ползват за нови енергийни мощности, но всичко зависи от енергийнит­е планове на кабинета. Засега те включват АЕЦ „Белене“и преминаван­ето на газ на съществува­щите ТЕЦове (за което премиерът Бойко Борисов) започна да говори от края на миналата година. Нито един от тези проекти обаче няма да може да ползва финансиран­е от инструмент­ите за справедлив преход. Ядрената енергия е изключена по презумпция от европейски­те фондове, а в края на миналата година Европейска­та инвестицио­нна банка прие правила, според които тя ще финансира само енергийни мощности на газ с емисии под 220 грама CO2 на киловатчас. Газификаци­ята на старите ТЕЦ обаче не може да изпълни това изискване.

 ??  ??
 ?? | снимка Георги Кожухаров ?? Основната цел на схемите за финансиран­е е да предотврат­ят икономичес­ки и социални сътресения след закриванет­о на въглищните мини и тецове
| снимка Георги Кожухаров Основната цел на схемите за финансиран­е е да предотврат­ят икономичес­ки и социални сътресения след закриванет­о на въглищните мини и тецове

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria