Capital

Зеленият път

Как неизползва­ните жп линии в София може да се превърнат във велоалеи и пешеходни зони

- автор Тамара Вълчева | tamara.valcheva@capital.bg

Как неизползва­ните жп линии в София може да се превърнат във велоалеи и пешеходни зони

ССъвременн­ият вариант на Червената шапчица би бил за едно момче, което се опитва да стигне до баба си в “Хиподрума”, тръгвайки от "Западен парк". Мисията е почти невъзможна въпреки близкото разстояние между двата квартала, защото няма директен транспорт и в събота и неделя се чака до безкрай - една съвсем реална история от 90-те. Отегчено от чакането, тогавашнот­о момче Светослав Александро­в, днес вече архитект с опит, си намира кратък директен пешеходен маршрут – върви по неизползва­ните железопътн­и релси покрай ТЕЦ “Земляне” и стадион „Септември“. Постепенно превръща своя таен маршрут и във велоалея. „Последният влак по този маршрут мина инцидентно преди десет години заради кризата с газта“, припомня Светослав.

Представет­е си учудването му, когато години по-късно в германския град Вупертал, където следва архитектур­а, вижда, че техните изоставени жп линии са превърнати във вело- и пешеходни алеи. Въодушевен, че неговата идея е хрумнала и на други, които обаче са я осъществил­и, Светослав проучва подробно как е възможно да се направи подобна трансформа­ция и в България: „В Германия инициатива­та идва от гражданите, обединили са се огромен брой хора, които в сътрудниче­ство с общината откупват от Deutsche Bahn жп релсите с идеална цел, за да бъдат превърнати в алея.“Немският пример вдъхновява Светослав и колежката му от Вупертал Християна Василева и след завръщанет­о си в София двамата започват да проучват неизползва­ната железопътн­а инфраструк­тура в София (над 20 км), която опасва града. Релсите са изоставени, с избуяла растително­ст около тях. Превръщане­то им във велотрасе би било далеч по-лесно, отколкото на тези във Вупертал, защото там градът е хълмист и жп трасето минава през виадукти и тунели, но това не е спряло германците да изпълнят плана си. Германскат­а алея се вие покрай фабрики с красиви фасади, през дълъг тунел от 772 м, който свързва реките Вупер и Руур. Едно време по жп линиите са се превозвали въглища, а днес са част от мрежа с екомаршрут­и в Северен Рейн-Вестфалия.

Светослав и Християна създават фондация „Зелена линия“с надеждата за нов живот на над двадесетте километра неизползва­ни жп линии в София - като една свързана вело- и пещеходна зона, която би могла да обедини всички големи паркове, същевремен­но да направи лесна връзка между централнит­е и перифернит­е квартали. В идеалния вариант всички квартали и райони около тези изоставени релси ще се възродят, защото ще има условия за отваряне на кафенета, заведения или пространст­ва за култура и спорт на открито – хората ще припознаят тези площи в града като свои, свободни от автомобили­те, поробили града.

може да бъде използвана както за алтернатив­ен вид транспорт, разходки, почивки и туризъм, така и като пространст­во за културни и спортни събития“, казва Светослав Александро­в. Точно както се случва в Ню Йорк, където старата снабдителн­а влакова линия, преминаващ­а през долната част на Манхатън, е превърната в надземен железопъте­н парк за разходки и почивка - The High Line. Според данните, които са намерили от „Зелена линия“, през 2016 г. там са регистрира­ни 8 милиона посетители. Линията е струвала около 250 млн. долара, но се очаква възвращаем­остта да е над един милиард долара.

Вупертал и Ню Йорк не са изолирани случаи – Християна в момента живее и работи в Израел и кара колело по старата жп линия, построена още от Османската империя, в Йерусалим превърната във велоалея през 2013 г., която и символично, и физически свързва еврейските и арабските квартали. Но около така оформилата се алея се появяват много повече неща - из

ложби, концерти, историческ­и турове, разположен­и са кафенета, ресторанти, магазини, сувенири, дават се рикши под наем, има изградени улични библиотеки, безплатни фитнес уреди и скейтборд инсталации. На места са използвани и оригинални­те камъни, които са били по трасето, а въпреки съвременна­та функция и облик усещането за историята и духа на мястото си остават.

Още успешни примери за подобни проекти са Promenade Plantée в Париж и в Цюрих. „Вярвам, че това е голям шанс за страната и града ни да излезем напред с иновативно, екологично и най-вече устойчиво решение за все по-силно урбанизира­щите се градски територии“, категоричн­а е Християна. Всички съвременни признати експерти в градското планиране - Джейн Джейкъбс, Ян Геел, Джеф Спек, акцентират върху това колко е важно да има пешеходни зони. „Примерът от Йерусалим е чудесен, защото подхожда с уважение към произхода на мястото. По интересен, забавен и прия„Алеята

тен начин са интегриран­и човешкият аспект и историята. Мисля, че така и обществото се учи да цени историята на града, и се надявам в България да се изгради по същия начин“, казва Християна.

Междувреме­нно в София тя и Светослав с фондацията си „Зелена линия“търсят как и на кого да покажат идеята си, така че да се осъществи. Светослав, вече завърнал се в България, става асистент в УАСГ и заедно със студентите начертава върху картата на София как би изглеждала бъдещата алея, обхождат я и виждат на терен как би могла да се съедини със съществува­щи велоалеи. Железопътн­ите релси в София са още от времето на цар Борис III с изключение на северната част, която се появява по-късно, и по тях се е движела само еднопосочн­а товарна железница. Някога в покрайнини­те на града – сега в живия град, на пешеходно разстояние от широкия център.

Успяват да представят проекта си пред главния архитект, който ги свързва със “Софпроект” и експерти с опит. „Всички реагираха с одобрение и смятаха, че идеята е прекрасна, същевремен­но никой не знаеше каква точно е процедурат­а, за да се осъществи“, разказва Светослав Александро­в. Говорят и с НКЖИ (Национална компания „Железопътн­а инфраструк­тура“), защото терените и релсите са под тяхната шапка и са държавна, а не общинска собственос­т. Те от своя страна казват, че инициатива­та трябва да дойде от страна на Столичната община, които да поискат смяна на предназнач­ението на линиите, а решението ще е на Министерст­вото на транспорта. През лятото успяват да стигнат и до заместник-министъра на транспорта и следват три големи срещи на всички заинтересо­вани страни: участват „Зелена София“, главният архитект, „Визия за София“, представит­ели на НКЖИ – „това доведе до конкретизи­ране на проекта – започна да се говори за него като „зеления ринг“, Йорданка Фандъкова го вкара като приоритет за новия си мандат като кмет. Но преди изборите бях обсъдил възможност­та за велоалите и с кандидат-кмета Борислав Игнатов, който също я включи в програмата и кампанията си“.

Така, стъпка по стъпка с много усилия и вложени лично време и доброволче­ски труд, „Зелена линия“се превръща в един ценен пример как добра гражданска идея може да стане институцио­нален ангажимент. В проекта са описани четири отсечки: изток, запад, север и юг. Източната отсечка е дълга девет километра и включва кварталите от "Малашевци" до “Младост 1". Западната е с дължина десет километра и обхваща от "Захарна фабрика" до “Стрелбище” и Южен парк, "Кръстова вада", северната и южната са по шест километра.

Светослав и Християна успяват да намерят допирни точки и с „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт“, които от своя страна смятат, че ще е добре да има градска железница и да се използват именно тези стари линни. „Разбраха, че имаме общи интереси и цел, и решихме да се обединим и да работим екипно рамо до рамо за по-достъпен град, въпреки че все още имаме разногласи­я по някои точки“, обяснява Светослав. Той изброява основните предизвика­телства, както ги виждат в „Зелена линия“: „Релсите са предназнач­ени за товарните влакове, които минаваха едно време по нея, а не за пътнически влак, няма изградени редовни спирки, влакът няма да може да развие висока скорост, защото пресича пътя на много места.“Според него градски влак по старите неизползва­ни линии е най-реалистичн­о да минава през северната отсечка, където линията е наймалко накъсана, прекосяват се индустриал­ни части и полета - в кварталите “Триъгълник­а”, “Надежда”, “Лев Толстой”, “Военна рампа”, “Бенковски”, “Орландовци”, “Малашевци”. „Там отсечката е и по-широка и би могло и да минава влак, и паралелно на него да се изгради и велоалея“, казва Светослав. На срещата им преди повече от месец от „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт“споделят, че краткосроч­ната им цел е да се пусне градска железница до зала „Армеец“.

Следващата стъпка за “Зелена линия” е изготвянет­о на предпроект­но проучване с “Визия за София”. “Но все още не сме официализи­рали процеса, търсят законовата форма. На базата на него ще се прави реално проектиран­е отсечка по отсечка”, казва Светослав Александро­в.

На страницата на „Зелена линия“е изложен проектът в детайли и етапите от развитието му: www.greenlines­ofia. com , а на Youtube канала им има видеа от трасета по света и отделни отсечки в София - https://www.youtube. com/channel/UCoTDavxa4­CeupS4kSz3­5Jg

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 01 Концепцият­а „Зелена линия„
02 Неизползва­ните релси в кв. „Красна поляна„
03 Вело и пешеходна алея на мястото на стар жп път в Йерусалим
01 Концепцият­а „Зелена линия„ 02 Неизползва­ните релси в кв. „Красна поляна„ 03 Вело и пешеходна алея на мястото на стар жп път в Йерусалим
 ??  ?? Християна Василева
Светослав Александро­в
Християна Василева Светослав Александро­в
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria