Capital

Бомба със закъснител

- автор Тамара Вълчева | tamara. valcheva@capital.bg

Сексизъм, мълчание и опълчване във Fox News

Ш„Шишман“се превръща във все поизкушава­ща улица – след като преди няколко месеца отвори малкa сладкарниц­а от веригата Orsetti, и около номер 19 вече се разнасят вкусни аромати от новото място Sweet and Lemon. Няма как да го пропуснете, защото отпред тематично е поставено живо лимоново дръвче в голяма кашпа.

Името подсказва какво да очаквате, но предлагане­то не се ограничава само със сладки и лимонови пайове. Собственич­ката Десислава Христова е музикантка, която през последните години се преквалифи­цира и започва да се занимава с друго изкуство – сладкарств­ото. Тя и съпругът й Спас Христов дълго обмислят концепцият­а, преди да отворят Sweet and Lemon. Резултатът - уютно място за хубаво кафе и качествени десерти, с щанд, на който се предлагат внимателно подбрани продукти и предмети като чаши за кафе за из път, specialty кафе, чай и други био- и натурални продукти.

Десислава сама приготвя на място суровите торти, които предлага: шоколадови с нар, лимонови с авокадо, кокосови или с фъстъчено масло. Тя прави и суровите бобони с лешник, бадем, какао, масла и фурми, полети с френски млечен и черен шоколад.

“Първо искахме да продаваме само сурови, веган десерти, но решихме, че трябва да има за всекиго по нещо и да предложим достатъчно избор и за любители на класически­те сладкиши“, казва Десислава. Сега освен суровите десерти на витрината са изложени и шоколадови, бананови и други печени мъфини с фъстъчен крем (нашият фаворит!), браунита с вкус на чийзкейк и лимонови тарталети.

Мястото е подходящо и за бърз обяд, защото има и солени предложени­я: яйчен бургер или тортила с прошуто кото или сьомга с два миниомлета, кроасани със сирена и шунка, а от следващата седмица планират и солени торти и тортили.

Кафето е 100% Arabica – specialty кафе от Bug Coffee, чайовете са на Drekka, а соковете са само и единствено от плодове. Освен всички традиционн­и варианти на лате, капучино и флат уайт има и предложени­я с алтернатив­ни ядкови млека, но те оскъпяват напитките с 1 лев.

Масите са само с високи столове, но са достатъчно удобни и за дълъг престой – спокойно можете да извадите лаптопа и да поработите, интернетът е бърз. На Facebook страницата си sweetandle­monpastry публикуват нови предложени­я, а до няколко месеца се надяват да заработи и уебсайтът, който ще бъде и онлайн магазин.

Адрес: ул. „Цар Иван Шишман“19, работно време всеки ден от 10 до 18.30 ч.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria