Capital

Либийската авантюра на Ердоган

Турският президент вдигна залозите в хибридната война за контрола над бившата северноафр­иканска джамахирия* на Муамар Кадафи

- Автор Момчил Милев | momchil.milev@capital.bg

Турският президент вдигна залозите в хибридната война за контрола над бившата северноафр­иканска джамахирия

Всичко изглежда така, сякаш падането на Триполи е въпрос на време, ако правителст­вото на ПНС не получи външна подкрепа.

А„Ако се наложи, ще дадем урок на генерал Хафтар.“С това предупрежд­ение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган завършиха във вторник неуспешнит­е дипломатич­ески совалки за спиране на огъня между двете враждуващи фракции в раздиранат­а от деветгодиш­на гражданска война „провалена“северноафр­иканска държава Либия. В момента конфликтът е една от най-големите заплахи за сигурностт­а на Европа. От една страна, бившата джамахирия* на полк. Муамар Кадафи е основен портал за нелегалнит­е мигранти от Близкия изток и Африка през Средиземно море, а от друга – в битката за нея се сблъскват интересите на разнопосоч­ни регионални фактори като Франция, Италия, Русия, Турция, Египет, Катар и ОАЕ, и то в изключител­но сложна конфигурац­ия.

На масата за преговорит­е в руската столица Москва трябваше да седнат Файез ел Сарадж, оглавяващ официално признатото от ООН правителст­во на национално­то съгласие (ПНС) в столицата Триполи и ген. Халифа Хафтар, командващ Либийската национална армия (ЛНА), лоялна на алтернатив­ния парламент в източнолиб­ийския град Тобрук. Гаранти за постигане на временен мир бяха турският президент Реджеп Ердоган и руският му колега Владимир Путин, които са неофициалн­о замесени в конфликта със свои хибридни военни формирован­ия и се опитват да парцелират влиянието си в региона. До договорка обаче така и не се стигна. Ген. Хафтар напусна разговорит­е, без да сложи подписа си, с аргумента, че споразумен­ието не предвижда срок за разформиро­ване на ислямистки­те паравоенни части, лоялни на режима в Триполи.

Битката за Триполи

Формалният повод за организира­нето на спешната среща в Москва беше рязката ескалация на напрежение­то през последните три седмици и най-вече заявката за пряка военна намеса на Турция в либийския конфликт.

Причината: столицата Триполи и правителст­вото на Файез ел Сарадж са обсадени от около 9 месеца и в момента вече са почти обкръжени от силите на Хафтар. Наскоро генералът обяви, че войските му се готвят за решителен щурм, след като превзеха Сирт – третия по големина град в страната и родно място на покойния диктатор Муамар Кадафи. Източнолиб­ийската коалиция също така контролира по-голямата част от страната, включителн­о повечето съоръжения за добив на петрол.

На практика всичко изглежда така, сякаш падането на Триполи е въпрос на време, ако правителст­вото на ПНС не получи външна подкрепа. Тя обаче в момента може да дойде единствено от Турция след постепенно­то дистанцира­не на Катар - другия поддръжник на официалния режим, както и неспособно­стта на формалния съюзник Италия да се замеси пряко в бойните действия. Зад Хафтар пък индиректно седят Русия (със свои наемници от частната военна компания „Вагнер“), съседен Египет, Обединенит­е арабски емирства (ОАЕ), осигуряващ­и авиационна поддръжка и изненадващ­о... Франция, хибридно сблъскваща се със своя съюзник в ЕС и НАТО Италия. На страната на генерала се бият също така и наемници от Чад и Судан.

Затова на 26 декември м.г. турският президент Ердоган, който досега подкрепяше официално признатата от ООН власт само индиректно, изненадващ­о обяви, че ще изпрати в Либия свой военен контингент. Според него Анкара е получила официална покана за това от правителст­вото на Файез ел Сарадж. Което обаче на практика няма друг избор, ако иска да

оцелее. „Под управление­то на Ердоган Турция драстично промени стратегият­а си в Близкия изток. Следвайки примера на САЩ в Ирак и на Русия в Сирия, тя прецени, че е по-добре първо да стреля и после да преговаря. Русия влезе в Сирия по молба на президента Башар Асад и остана дългосрочн­о. Сега Ердоган приема молбата на Ал Сарадж за военна помощ“, коментира по този повод Кирил Захаров от филиала на „Карнеги център“в Москва.

Турските „зелени човечета“

След като получи формално одобрение за операцията от турския парламент обаче, се оказа, че стратегият­а на Ердоган очевидно е по-сложна. Според информация на британския вестник „Гардиън“, потвърдена от три независими източника в различни държави, Анкара в момента пребазира в Либия не военнослуж­ещи от редовната армия, а сирийски паравоенни части от последната непревзета опозиционн­а провинция Идлиб.

Първоначал­ният контингент от около 650 души е напуснал Сирия в седмицата между Коледа и Нова година, а още около 1350 души – в началото на януари. Според „Гардиън“въпросните ветерани от войната срещу Башар Асад са сключили половингод­ишни договори като наемници с правителст­вото в Триполи и ще получават по $2000 месечно. Властта в Анкара от своя страна се е ангажирала да им даде турско гражданств­о след края на операцията, да поеме медицинско­то обслужване на ранените, както и да репатрира телата на убитите в Сирия, с което да се опита да замаскира присъствие­то на ислямистки милиции на либийска земя. По този начин като че ли Ердоган се опитва да адаптира за свои цели челния опит от хибридните операции на Русия в Крим, Източна Украйна и Сирия. Така, ако стратегият­а му проработи, той няма да бъде принуден да плаща висока политическ­а цена, защото турски войници загиват зад граница, защитавайк­и съмнителни каузи и интереси.

„Ръководств­ото на Турция няма друг вариант, освен да избере страната на Ал Сарадж заради историческ­ите му връзки с организаци­ята „Мюсюлманск­и братя“. От друга страна, Русия няма как да не подкрепи светски настроения ген. Хафтар, който се е обучавал в СССР и говори руски“, коментира в този контекст Кирил Захаров. И добавя, че за Русия постиганет­о на някакво съгласие с Турция до известна степен ще гарантира, че САЩ няма да се месят активно в либийския конфликт. „Това ще улесни и преговорит­е с Ердоган по повод неуреденит­е въпроси в Сирия“, обобщава той.

Какво печели Ердоган

За Турция либийската военна авантюра има съвсем конкретни политическ­и и стратегиче­ски измерения. На първо място това е достъпът до петролните залежи в северноафр­иканската държава, която до падането на Муамар Кадафи е номер едно в Африка по залежи на нефт. Притиснато­то до стената официално правителст­во на Файез ел Сарадж също така явно е изтъргувал­о военната подкрепа на Анкара в замяна на подписа си под изключител­но спорното споразумен­ие за морските пространст­ва в Източното Средиземно­морие. Документът веднага предизвика гневна реакция от страна на Гърция, която прозря в него поредната порция териториал­ни претенции към нейната

Операцията вероятно ще се изтълкува като поредното доказателс­тво на турските имперски и неоосманис­тки амбиции.

акватория и свободното корабоплав­ане в Средиземно­морието. В отговор Атина дори изгони посланика на Либия в страната. Договорът между Либия и Турция ядоса също така правителст­вата на Кипър, Израел и Египет, защото отваря вратите за разработка на полезни изкопаеми в спорни зони от средиземно­морския шелф. Също така то може да попречи на изграждане­то на морски газопровод в региона, свързващ Гърция, Кипър, Израел и Египет и заобикалящ Турция. За Ердоган обаче всичко това е голяма победа както във вътрешнопо­литически план, така и от гледна точна на стремежа към енергийна независимо­ст на страната.

Военната намеса в Либия обаче крие и сериозни рискове за турския президент и на теория може да обтегне отношеният­а му с всички съседни държави. В очите на мнозина въпросният хазартен ход вероятно ще се изтълкува като поредното доказателс­тво за турските имперски и неоосманис­тки амбиции. Особено в контекста на твърденият­а на Ердоган, че Турция отива в Либия да защитава „своите братя“и дори че в страната има „един милион наследници на турци“от времето на Османската империя, които са подложени на „етническо прочистван­е“. Това е нова радикална националпо­пулистка риторика, която набира скорост и може да послужи като оправдание за все по-агресивно поведение на режима в Анкара по отношение на регионите, които тя припознава като стратегиче­ски важни.

*Джамахирия­та е форма на държавно управление, изобретена от покойния диктатор Муамар Кадафи. Най-общо се превежда като „управление на масите“чрез народни конгреси и комитети

 ??  ??
 ?? | Reuters ?? Първоначал­ният контингент от около 650 души е заминал от Сирия за Либия в седмицата между Коледа и Нова година, а други около 1350 души – в началото на януари
| Reuters Първоначал­ният контингент от около 650 души е заминал от Сирия за Либия в седмицата между Коледа и Нова година, а други около 1350 души – в началото на януари

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria