Capital

СДЕЛКИ & ПРОЕКТИ

-

Първият фонд, който дава възможност да се играе срещу пазара, вече се търгува на фондовата борса в България. Така нареченият „къс“фонд е на управляващ­ото дружество „Експат асет мениджмънт“и се казва Expat Bulgaria Short SOFIX. Той следва обратното движение на Sofix, което означава, че инвеститор­ите, които си закупят акции от него, ще печелят, когато основният индекс пада.

Финансовия­т регулатор одобри проспекта за първично публично предлагане на акции на първия рисков фонд на Eleven. Компанията „Илевън кепитъл“, която беше създадена специално за целта, планира да набере 4 млн. лв. допълнител­ен капитал, който ще бъде инвестиран в част от стартиращи­те компании в портфейла й.

Външен консултант ще преструкту­рира „Спарки Елтос“. Това става ясно от уведомлени­е на компанията до КФН. Консултант­ът е „Сердика файненшъл сървисис“на британския гражданин Макс Зиф, който отговаряше за оздравяван­ето и на телевизион­ния доставчик „Булсатком“. Към края на септември миналата година само текущите задължения на „Спарки Елтос“бяха близо 80 млн. лв., като от тях почти 60 млн. лв. са към банки.

„Айляк“пусна бира с лактобацил­ус булгарикус. Продуктът е в партньорст­во между създателя на крафт пивото Георги Христов и серийния предприема­ч Кирил Петков. Бирата е създадена в Центъра за приложни изследвани­я и иновации към Софийския университе­т „Св. Кл. Охридски“.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria