Capital

Шампанско и сълзи в съблекалня­та

Как тенис победата на Сърбия предизвика куп емоции на Балканите

- Автор Рафаел Надал

ППобедата на Сърбия на изключител­но конкурентн­ия отборен тенис турнир ATP Cup в Австралия несъмнено е отлично спортно постижение, но типично по балкански доведе и до куп различни емоции. Сърбите, водени от Новак Джокович, отпразнува­ха подобаващо успеха си в съблекалня­та с шампанско и сълзи, т.е. чалга хита от 1999 г. на българскат­а попфолк певица Камелия „Луда по тебе“. На изтеклото видео в един момент по време на песента Джокович извиква: „Всички, всички, българи, идемо!“и „България, България“, както и „Поздрав за нашите български братя“.

Видеото предизвика широко отразяване в България, примесено с гордост в някои медии. „Как песента на Камелия плени Сърбия и Джокович“, написа facti.bg. „Джокович поздрави цяла България с песен на Камелия“, обяви и „Марица“. Популярнос­тта на „Луда по тебе“в Сърбия се дължи на филма „Южен вятър“, в който тя звучи, но в изпълнение на етническат­а българка Габриела Пейчев, родена в сръбския Димитровгр­ад. Типично по балкански, корените на хита са още по-стари от 1999 г. - преди това има сръбски оригинал на Лепа Брена - Luda za tobom от 1996 г. „Откъде започва историята на мелодията е трудно да се каже, но едно е ясно - границите на Балканите често са само фиктивни, ако говорим за доброто прекарване и веселие след победа!“, обяви и „bTV новините“. Щастлива от сръбската победа беше и самата Камелия, която поздрави отбора на сръбски във Facebook със „Srec´na pobeda, momci!“и тагна Новак Джокович.

Добросъсед­ската дружба щеше да бъде пълна, ако сърбите бяха минали само с една песен. Но заедно с „Луда по тебе“звучаха и „Марш на Дрина“и „Видовдан“, в която се пее: „Където и да отида, винаги се връщам. Никой не може да откъсне Косово от душата ми.“Което пък обиди посланика на Косово в България Eдон Цана и го накара да пусне гневен пост в Twitter. „След военен марш продължиха с Косово. Може да си победител на ATP, но дълбоко в себе си пак да си останеш примитивен, назадничав, обикновен балкански шовинист. Неслучайно Новак Джокович е най-малко харесвания­т и обичан тенис шампион в историята“, обяви дипломатът. Което пък от своя страна доведе до реакция от бащата на Джокович Сърджан, който в сръбска телевизия заяви, че както той, така и Новак, и много сърби са националис­ти: „Винаги Косово ще бъде в сърцето на Сърбия.“Самият Новак, чиято майка има хърватско потекло, беше крикитуван преди време в Сърбия заради подкрепата си за Хърватия по време на световното първенство по футбол в Русия.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria