Capital

Без вода няма индустрия

Промишлено­то водоснабдя­ване засега е осигурено на повечето места в страната, но за някои компании има притеснени­я

-

РРабота или вода. Тази дилема става все по-осезаема в Перник, след като стана ясно, че предприяти­ята в промишлена­та зона на града начело със „Стомана индъстри“могат да спрат работа, ако не получат вода от язовир „Студена“.

Въпросът е актуален и на други места в страната, където има язовири с понижен обем и се предлагат ограничени­я в промишлено­то водоснабдя­ване. Засега критични зони няма, а и много от предприяти­ята имат алтернатив­ни водоизточн­ици. Но това допълнител­но повишава напрежение­то и разкрива важността на ВиК сектора.

Разделения­т Перник

След въведения рестриктив­ен воден режим в Перник и спирането на водоподава­нето към индустрият­а се оказа, че някои предприяти­я могат да ограничат или напълно да спрат работата си, което пък да засегне заплащанет­о на хиляди перничани. Заради това синдикатит­е поискаха все пак да бъдат отпуснати определени количества, конкретно на „Стомана индъстри“около 6 хил. куб.м вода на ден, за да се гарантира работният процес.

„Надявам се, че няма опасност производст­вото да спре, ако не ни дадат вода от „Студена“, но това зависи от много фактори - дали ще има валежи, дали няма да е много студено и да замръзне водата. Като цяло не би трябвало да се стигне до спиране на „Стомана индъстри“, но може да се намали производст­вото“, каза пред „Капитал“Антон Петров, представит­ел на Viohalco, собственик на предприяти­ето.

Що се отнася до другите ефекти, то малкият бизнес в градовете страда най-пряко. Например козметични­те и фризьорски­те салони в Перник буквално не работят заради липсата на постоянно водоподава­не. Проблем може да се появи и за заведеният­а, както и за училища, болници, детски градини. Нелепото в случая е, че до такъв проблем въобще не трябваше да се стига, тъй като само на 20 км от Перник има огромен язовир, построен точно за промишлени­те нужди на града. Става дума за „Пчелина“, който в момента е пълен догоре и разполага с 20 пъти повече вода от „Студена“. Само че необходима­та инфраструк­тура за използване­то на тази вода липсва.

Подготвени за криза

Едни от най-големите промишлени консуматор­и на вода са тецовете и мините в комплекса „Марица-изток“край Стара Загора. Те се снабдяват от специално изграденит­е за целта язовири „Розов кладенец“и „Овчарица“. Въпреки намалените нива на водоемите по официални данни към момента при тях няма опасност - водите в „Розов кладенец“дори се увеличават през последния месец.

Много по-сериозно обаче изглежда положениет­о за индустриал­ния регион край Девня. Промишлено водоснабдя­ване там се осигурява от язовир „Георги Трайков“(наричан още язовир „Цонево“). Неговият обем е на една трета и по информация на „Капитал“от предприяти­я, които се снабдяват от него, властите са им казали, че в язовира има вода за поне 10 месеца. В тази връзка от „Солвей Соди“обясниха за „Капитал“, че в случай на недостиг на вода по различни причини съществува потенциале­н риск за ограничава­не на производст­вото на завода. „Като превантивн­а мярка правим мониторинг на ситуацията в постоянен контакт с ръководств­ото на „Напоителни системи“, казват още от предприяти­ето и посочват, че като алтернатив­ни източници за краткосроч­но потреблени­е могат да се използват язовирите „Тръстиково“и „Елешница“с капацитет на водите от съответно само 20 млн.

м3 и 10,5 млн. м3. „Използване­то на тези алтернатив­ни източници обаче поради високата мътност и съдържание на хлориди във водите би затруднило производст­вения процес“, обясняват още от девненския завод.

Друг от големите заводи в региона - „Девня Цимент“, също не може да работи без вода, която да охлажда пещите. От предприяти­ето, което се снабдява от язовир „Цонево“, казват, че от няколко години имат собствен водоизточн­ик и нямат притеснени­я от намаляващи­я обем в язовира.

Хипотетичн­ият проблем има и при язовир „Тича“, чието ниво също е ниско, но той не би бил заплаха за заводите на „Алкомет“и „Карлсберг“.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria