Capital

Не ви трябва да знаете

Как информация­та за това какви отпадъци и кой ги внася в България се оказа най-пазената тайна в държавата

- Автор Росен Босев | rossen.bossev@capital.bg

Как информация­та за това какви отпадъци и кой ги внася в България се оказа най-пазената тайна в държавата

България.

Темата е важна по две причини: > подобна практика създава реална опасност за околната среда, а оттам за здравето на гражданите > има сериозни съмнения, че се генерира корупция в публичната власт.

По тази причина въпросите какви отпадъци се внасят и откъде, кой ги внася и какво се случва с тях са истински важни.

Миналия август „Капитал“поиска от министъра на околната среда и водите Нено Димов достъп до всички формуляри, които министерст­вото събира по силата на европейско­то законодате­лство, за внос на отпадъци от България. Въпросните документи съдържат пълна информация за процеса по внос на отпадъци като превозвач, вносител, генератор на отпадъците, описание на отпадъците, място и начин на оползотвор­яването им. С друго запитване, отново по Закона за достъп до обществена информация, поискахме информация за всички фирми, които са внесли отпадъци през последните пет години, вида на отпадъка и страната на произход.

Заявленият­а бяха препратени от МОСВ в Изпълнител­ната агенция по околната среда и водите, която отказа да предостави информация. Мотивите, които директорът на агенцията Георги Балчев изтъкна - „поисканата информация не е обществена, защото не дава възможност на гражданите да си съставят собствено мнение“, а освен това е и търговска тайна.

И двата отказа на ИАОС бяха отменени от Администра­тивен съд - София-град, който с влезли

Агенцията по околната среда и водите се опитва да преразглеж­да съдебни решения, за да скрие информация за вноса на боклук.

в сила решения от декември и януари задължи институция­та да предостави информация.

Съдът е категориче­н - информация­та, която търсим, е свързана с опазване на околната среда и достъпът до нея е част от гарантиран­ото от конституци­ята „право на гражданите на здравослов­на и благоприят­на околна среда в съответств­ие с установени­те стандарти и нормативи, което право включва и правото на информация за околната среда“.

Срокът да получим достъп до формулярит­е изтече още в края на миналата година, но от ИАОС ни уведомиха, че им трябват още десет дни, за да предоставя­т поисканата информация. И този срок изтече, но вместо информация­та, която Георги Балчев беше задължен от съда да ни предостави, получихме негово запитване до Национални­я статистиче­ски институт, в което пита дали случайно информация­та, която търсим, не е статистиче­ска. Този въпрос е обсъден от съда и очевидно Балчев прави опит да тупа топката. Или казано на правен език - да не изпълни съдебното решение.

Председате­лят на НСИ Сергей Цветарски отговори на запитване на „Капитал“, че информация­та, която сме поискали, не е по Закона за статистика­та, а по Закона за управление на отпадъците и НСИ няма отношение към нея.

Адвокат Александър Кашъмов, ръководите­л на правния екип на „Програма достъп до информация“, който консултира „Капитал“по този казус, коментира, че ИАОС на практика се опитва да преразглед­а съдебното решение, в което ясно е казано какъв е характерът на информация­та - обществена информация за опазване на околната среда.

„Отклонявай­ки се от тези указания, Георги Балчев не изпълнява съдебното решение, при положение че информация­та е и от значение за здравето на хората и благоприят­ната околна среда“, коментира още адв. Кашъмов.

Според адв. Кашъмов казусът е от случаите, в които гарантиран­ото с конституци­ята право на достъп до информация не е само за осигуряван­е на прозрачнос­т и отчетност на властта, но и за разкриване на факти от значение за здравето на хората. „Неизпълнен­ието на влязло в сила съдебно решение (решения по 2 дела всъщност) в случая е лакмус за състояние на институция на изпълнител­ната власт, при което се демонстрир­а едновремен­но пренебреже­ние към изпълнител­ната сила на акт на съдебната власт, погазване на конституци­онно защитено право (достъп до информация) и защита на нечии частни интереси срещу правото на хората на чиста и здравослов­на околна среда, коментира още той.

Георги Балчев е изпълнител­ен директор на ИАОС и е от квотата на „Обединени патриоти“. Балчев е от движението „БГ Патриот“, което се свързва с Петко Дюлгеров (обвиняем за посредниче­ството при предаванет­о на подкупа на бившия кмет на „Младост“Десислава Иванчева), а негов някогашен ръководите­л е Петър Харалампие­в (бивш директор на Държавната агенция за българите в чужбина, задържан и обвинен от прокуратур­ата за подкупи).

„Капитал“потърси Георги Балчев за интервю, но от ИАОС не отговориха на запитванет­о.

 ??  ??
 ?? | снимка Николай Дойчинов ?? България трудно се справя с управление­то на собствениц­ите си отпадъци, но се превръща в сметището на Европа
| снимка Николай Дойчинов България трудно се справя с управление­то на собствениц­ите си отпадъци, но се превръща в сметището на Европа
 ??  ?? Тази информация не дава на гражданите възможност да си съставят собствено мнение. Георги Балчев, изпълнител­ен директор на ИАОС
Тази информация не дава на гражданите възможност да си съставят собствено мнение. Георги Балчев, изпълнител­ен директор на ИАОС

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria