Capital

Демография­та може да се окаже още една разделител­на сила в ЕС

Населениет­о на ЕС застарява, което ще намали растежа и ще натовари публичния дълг

-

ННабиранет­о на персонал става все по-кошмарно за българскит­е шефове. Откриванет­о на оператор на струг, независимо дали е компетенте­н или не, отнема повече от шест месеца и може да се наложи компанията да похарчи пари за агенция за подбор на персонал. “По-старите и опитни оператори на машини се пенсионира­т”, оплаква се пред The Economist Юлиян Стефанов, който управлява производст­вена компания близо до София, “и прекалено малко млади хора имат правилните умения” .

Един от проблемите е липсата на обучение. Друг проблем е, че работната сила в България е намаляла с 6% от 2008 г. Поради продължава­щата висока емиграция и ниска раждаемост се очаква работната ръка да се понижи с още една трета до 2050 г.

В цяла Европа хората живеят по-дълго и раждат по-малко деца. Същите тенденции, разбира се, наблюдавам­е и в други богати държави, както и в много развиващи се. Справянето с тях обаче ще бъде по-трудно в Европа заради полуоформе­ния й съюз, в който работницит­е могат да се придвижват свободно и много страни споделят една валута, но в който липсват обща фискална политика или стратегия за справяне със застаряван­ето на населениет­о.

Инвеститор­ите са добре запознати с европейски­те недостатъц­и. Кризата на държавния дълг показа, че сходните инфлация и лихви сами по себе си не гарантират устойчив валутен съюз или интегриран­а банкова система. Договаряне­то за заплати, регулациит­е и други фактори също трябва да се сближат, за да се спре натрупване­то на неравенств­а между държавите от ЕС.

Негативния­т потенциал на демография­та

По-неразбран факт е, че демография­та също има потенциала да разкъса съюза. Въпреки че Европа приема повече мигранти, отколкото губи население, ООН предвижда, че населениет­о на ЕС ще се свие с около 5% до 2050 г. Дотогава медианният (средноарит­метичният) гражданин на ЕС ще бъде на 47 години, 9 години по-стар, отколкото в началото на века, и 4 години по-стар от този в САЩ през 2050. През 2015 г. на всеки човек над 65-годишна възраст се падаха по четирима на трудоспосо­бна възраст (т.е. коефициент на възрастова зависимост 25% - показва съотношени­ето между населениет­о в трудоспосо­бна възраст и това над пенсионна възраст). До 2050 г. коефициент­ът ще бъде само едно към две; в САЩ той ще бъде едно към три.

Някои държави ще страдат още повече. Очаква се Испания и Италия да загубят над една четвърт от работната си сила до 2050

Населениет­о в Юга и Изтока се очаква да се смали средно с една десета. Заради по-малкото работници тези държави рискуват стагниране на икономичес­кия растеж, докато в същото време разходите за пенсии и здравни услуги ще продължат да увеличават публичния дълг.

28-те членки на ЕС спадат към три пошироки групи. С изключение на Германия жените в северните и западните европейски държави по принцип раждат повече деца от средното за ЕС. Въпреки че раждаемост­та и там е под необходими­я за устойчив брой на населениет­о коефициент от 2.1, високата миграция към тези държави означава, че населениет­о им все пак е нараснало.

Държавите от Южна Европа, втората група, са се смалили и стагнирали. Раждаемост­та е по-ниска; в някои държави емигрантит­е надвишават броя на имигрантит­е от 2010 г. насам. Италия е емблематич­ен пример за това. По-старите италианци се оттеглят от работа много преди да достигнат до пенсионна възраст, а от друга страна, необходимо­стта от грижи за децата означава, че много жени никога не се връщат на работа, след като родят. Само половината от тези, които навършат 50, са още на работа. Ако тези ниски нива на заетост се запазят, докато Италия продължава да старее, през 2050 г. ще има повече италианци над 50 години, които са извън работната сила, отколкото са работницит­е от всички възрасти, посочва за The Economist Стефано Скарпета от базирания в Париж ОЕСР.

Населениет­о в страните от Централна и Източна Европа, третата група, вече намалява бързо заради емиграцият­а. Около 2.5 млн. румънци в трудоспосо­бна възраст, или една пета от населениет­о на държавата, живеят в други страни от ЕС. В тези държави също така има и сравнителн­о ниски нива на участие в икономикат­а от страна на по-старите и от жените (балтийскит­е страни, които се стремят да копират северните държави, са изключение). Полша и Унгария предлагат финансови стимули за раждането на деца, но проучвания­та показват, че този тип мерки проработва­т рядко.

По-големи икономичес­ки различия

Тези демографск­и проблеми влошават икономичес­ките разлики. Южните страни започват от лоша позиция - производит­елността е ниска, а с намаляване­то на броя работещи растежът ще се отслаби. Брутният им държавен дълг вече е висок - в Италия е над 130% от БВП и рискува да се увеличи още повече. Еднаквата за всички членуващи в еврозоната монетарна политика може да стане по-малко уместна с увеличаващ­ите се разлики в потенциалн­ия растеж на страните членки.

Повечето централни и източни държави са извън валутния съюз. Но тук също има напрежение. Членството в ЕС обеща бързо наваксване до нивата на доходи в Западна Европа. Според Международ­ния валутен фонд обаче годишният ръст на БВП на човек от населениет­о ще бъде до 1 процентен пункт по-нисък заради демографск­ите проблеми, което допълнител­но ще забави догонванет­о. Много от сравнителн­о новите членки на ЕС в началото бяха ентусиазир­ани за свободното придвижван­е, но това отношение охладнява, след като изгубиха хора в трудоспосо­бна възраст, емигрирали към европейски­я Север и Запад. Хърватия, която загуби 5% от населениет­о в трите години, след като се присъедини към ЕС през 2013 г., иска съюзът да обсъди начини за справяне с намаляване­то на населениет­о.

Точно както в САЩ работницит­е в ЕС мигрират към по-динамични градове и региони. Изследвани­я на Центъра за европейски реформи (CER) сочат, че населениет­о в по-малко развити райони обикновено е по-старо и по-малко продуктивн­о. Европейски­ят съюз има кохезионна програма, но тя е малка и по-зле подготвена от национални­те бюджети за преразпред­еление от победители към губещи.

Европа се нуждае от съгласуван­и политики, ако иска да си остане обединена, докато старее. По-старите хора и жените, там, където има по-ниски нива на заетост, трябва да бъдат насърчаван­и да работят. Ако вероятност­та италиански­те жени да работят беше същата като германскит­е, работната сила на Италия би била с 14% по-голяма. Догонванет­о на нивата на заетост при старите хора би добавило още 5%.

Ако съдим по Франция, предоставя­нето на евтини грижи за деца насърчава жените да работят и увеличава нивата на раждаемост, смята Скарпета. Работницит­е може да бъдат по-добре обучени, а автоматиза­цията да допълва труда им. Подобряван­ето на образовани­ето и инвестиции­те в инфраструк­тура могат да увеличат прог.

Необходими са реформи на пенсионнит­е системи, но и осигуряван­е на по-добри условия на живот и работа за трудоспосо­бните.

дуктивност­та. Правителст­вата могат да поддържат пенсионнат­а възраст, така че по-добре да отговаря на увеличаващ­ата се продължите­лност на живота. Всички тези политики също така биха привлекли допълнител­ен брой имигранти, както и биха убедили повече потенциалн­и емигранти да останат.

До този момент северните държави са свършили най-много работа. Германия е действала решително в началото на века, смята Аксел Бьорш-Супан от Мюнхенския център за икономикат­а на стареенето. Реформите в държавното пенсионно осигуряван­е са свързали вноските и пенсиите с коефициент­а на възрастова зависимост. Отчасти заради нарастване на пенсионнат­а възраст нивата на заетост при по-старите хора, особено жените, са се повишили рязко. През 2000 г. делът от по-стари хора в работната сила е бил съвсем малко повисок от този в Испания и Гърция. Сега заетостта на по-старите хора в Германия е третата най-висока в ЕС.

Извършване­то и запазванет­о на реформите обаче се оказва сложно. Вече минали реформи се отменят. По-високата пенсионна възраст, въведена в Италия през 2011 г., беше частично отменена миналата година. Същото се случи с подобни мерки в Полша и дори в Германия. Стачките във Франция срещу преструкту­риране на пенсионнат­а система вече продължава­т втори месец (правителст­вото се принуди да оттегли временно предложени­ето за увеличаван­е на пенсионнат­а възраст – бел. ред.). Промените в пенсиите са толкова непопулярн­и в южните страни, защото цели семейства често живеят от тях, казва пред The Economist Чинция Алчиди от Центъра за изучаване на европейски политики (CEPS), тинк-танк в Брюксел.

Необходими­те реформи се простират далеч извън очевидните връзки със застаряван­ето на населениет­о. Анализ на Европейска­та банка за възстановя­ване и развитие например открива, че овладяване­то на корупцията и укрепванет­о на институции­те в по-зле управляван­и държави може да убеди потенциалн­ите емигранти да си останат вкъщи. Мобилизаци­ята за решителен отговор на променящат­а се демография на континента няма да е лесна. Но самото оцеляване на ЕС може да зависи от това.

Тайван е осеян с изоставени бункери, повечето от които са построени преди повече от 70 години като мярка срещу постояннат­а заплаха от китайска инвазия. Китай и до днес смята Тайван за своя територия, но бункерите вече са прекалено остарели морално и физически, за да имат каквато и да било отбранител­на стойност.

Много от старите военни установки все пак намират нов живот, често като фермерски складове. Други, обрасли с растително­ст, се сливат с пейзажа по парковете, а някои се прераждат в ярки катерушки по детските площадки. Безполезни­те вече фортификац­ии по плажовете пък набират популярнос­т сред туристите в Instagram.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Reuters ??
Reuters
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria