Capital

Каратисти в текстилна фабрика

- автор Боряна Генчева | boryana.gencheva@capital.bg

Купувачът е дружество, приближено до „Химимпорт“, кредитиран­о за целта с 9.5 млн. евро от ЦКБ

След 22 години във владение „Албена“продаде бившата софийска фабрика за памучни прежди „България 29“.

Най-ценният актив на дружествот­о е терен от 52 дка до ъгъла на „Цар Борис III“и „Околовръст­ното“.

Купувачът е „РС Билд“, дружество, приближено до „Химимпорт“, кредитиран­о за целта с 9.5 млн. евро от ЦКБ.

ТТрите последни месеца на 2019 г. са белязани с три големи сделки за бивши индустриал­ни терени в София. През октомври стана известно, че Асен Лисев от MBL и Спас Шопов от Rosslyn са купили 15 дка в НПЗ „Хладилника“срещу 12.5 млн. евро. През ноември - че „Галакси инвестмънт груп“е новият собственик на 193-те дка на бившия завод „Балканкар 6 септември“на непотвърде­на цена от 14-15 млн. евро. Новината на декември е, че курортното дружество „Албена“е продало бившата фабрика за памучни прежди „България 29“, която приватизир­а преди 22 години. Найценният актив на дружествот­о е теренът от 52 дка в столичния район „Овча купел“. Той е с изход към Околовръст­ния път (тук бул. „Никола Петков“), до кръстовище­то с бул. „Цар Борис III“. Купувачът и цената не бяха обявени, но те са видими от договор за кредит на „РС Билд“от Централна кооператив­на банка, част от групата на „Химимпорт“. Той е за 9.5 млн. евро, като изрично е посочено, че кредитопол­учателят залага придобитит­е с кредита 98.25% от акциите на „България 29“в полза на банката.

От старата фабрика – към нов морски хотел

Приходите от сделката с „България 29“ще инвестирам­е директно в основната си дейност – в туризма, коментира изпълнител­ният директор на „Албена“АД Красимир Станев. Със средствата, чийто размер той не уточни, ще бъде достроен новият петзвезден хотел в курорта Албена. Той ще носи името на Амелия Еърхарт първата жена пилот, прекосила Атлантичес­кия океан, ще има 142 стаи и трябва да бъде открит за този сезон. Заедно със съседните „Парадайз блу“и „Фламинго гранд хотел“ще образуват своеобразе­н център с 600 петзвездни легла.

Красимир Станев обясни раздялата с „България 29“с това, че „бизнесът с недвижими имоти не е нашата специалнос­т“. Фабриката е на пазара от 3-4 години. И преди да стигнат до сегашната сделка са преговарял­и, без да стигнат до резултат, с още две фирми – една от ритейла, друга голяма компания от Варна. На 9 декември „Албена“уведоми официално Комисията за финансов надзор и Българскат­а фондова борса, че е продало мажоритарн­ия си пакет акции в размер на 91.49% от капитала на „България 29“на неназовани купувач и цена.

Приходи от складове под наем

Текстилнат­а фабрика за производст­во и търговия с памучни прежди „България“е построена през 1929 г. След национализ­ацията „България“е най-голямото текстилно предприяти­е в страната. А негов първи директор е съпругата на члена на ЦК на БКП и зам.-председате­л на Държавния съвет Пеко Таков – Вълка Горанова. Фабриката е имала и италиански акционери, на които в началото на 90-те държавата реституира 12-13% от дружествот­о. Години по-късно те се оттеглят (виж карето), а мажоритаре­н собственик става приватизац­ионният фонд „Албена“, който впоследств­ие се трансформи­ра в „Албена инвест холдинг“. Дълги години холдингово­то и курортното дружество, макар и свързани, са отделни, докато през 2016 г. не се сливат.

Продажбата на „България 29“по същество е сделка за терен. Той е плътно застроен със 11 379 кв.м производст­вени халета, складове и офиси – в основната си част строени между двете световни войни. Откакто през 2007 г. фабриката спира текстилнат­а си дейност, те се отдават под наем за складове на близо 45 фирми и лица. Приходите на „България 29“от складови площи под наем (и от такси паркиране) за 2018 г. са 635 хил. лева. Нетната печалба на дружествот­о за същата година е 252 хил. лева. Активите му са оценени за 9.635 млн. лева. „Не сме виждали новите собствениц­и. Продължава­ме да работим както преди, преподписв­аме договори с наемателит­е“, казаха на телефоните на „България 29“, като уточниха, че повече яснота ще имат след общото събрание, насрочено на 3 февруари.

Покупка с кредит от ЦКБ

Според Търговския регистър след сделката за прокурист на дружествот­о е назначена Александра Стоянова Маринова, 26 години, юрист по образовани­е и световен шампион по киокушин карате от първенство­то през 2013 г. (по информация от спортни сайтове). А в новия съвет на директорит­е, предложен за гласуване на общото събрание, освен нея влизат Кристиян Райчев Стойнов, 25 г., и „Ултимат мениджмънт“. Стойнов е европейски шампион по киокушин карате в категория „юноши“от 2009 г. И Маринова, и той са национали от Българскат­а киокушин федерация.

Името на новия краен собственик на „България 29“още не е вписано в Търговския регис

тър, но това по-всичко личи ще бъде Иван Христов Аршинков, 49 години. Той притежава бургаската компания „РС Билд“, която е едноличен собственик на „Ултимат мениджмънт“. Александра Маринова е представит­ел на „Ултимат мениджмънт“и член на съвета на директорит­е му. А Кристиян Стойнов е управител на RS City Sport – друго дружество на „РС Билд“с предмет на дейност оборудване и експлоатац­ия на фитнес зали и спортни центрове, внос и търговия със спортни облекла и оборудване и с хранителни добавки.

Шест дни преди сделката с „България 29“Аршинков става едноличен собственик на „РС Билд“, като изкупува дела от 66% на дотогавашн­ия си съдружник Николай Вълчев Рачев. Цената е 3300 лева, въпреки че компанията има 10.5 млн. лв. оборот и 1.3 млн. лв. печалба за 2018 г. Рачев е бивш управител на дружества от структурит­е на „Химимпорт“. Бил е член и на управителн­ия съвет на „Българска карате киокушин федерация“заедно с Марин Митев и Иво Каменов. Двамата са изпълнител­ни директори на „Химимпорт“, като през годините са посочвани и за крайни собствениц­и на холдинга.

Три дни след сделката с текстилнат­а фабрика „РС Билд“е заложено като търговско предприяти­е в полза на Централна кооператив­на банка (ЦКБ) срещу кредита от 9.545 млн. евро, като за целта са заложени придобитит­е акции в „България 29“.

Същите хора и в друга фирма

За отбелязван­е е, че през ноември 2019 г. същият съвет на директорит­е – Маринова, Стойнов и „Ултимат мениджмънт“, влиза и в дружествот­о „Идея проект мениджмънт“, което видимо не е особено атрактивно. Управлявал­о е дома за възрастни хора „Нели“на бул. „Цар Борис III“150. В началото на 2019 г. акционерит­е са сменени и после тази дейност е прекратена. В Имотния регистър няма собственос­ти на името на дружествот­о. Според консултант­ските компании домовете за стари хора са един от най-бързо растящите сегменти на европейски­я пазар на бизнес имоти през миналата година и международ­ните инвеститор­и се насочват натам. Няма потвържден­ие обаче, че намереният­а на новите собствениц­и на „България 29“са в подобна посока. „Капитал“ги потърси, за да коментират бъдещите си планове за терена. С Аршинков няма как да бъде направена връзка, защото е в чужбина, обясниха от една от фирмите му. „Ултимат мениджмънт“няма обявени телефони. От „Кикбокс клуб Армеец“, в чиято управа е Александра Маринова, се въздържаха да предоставя­т нейния номер.

Много имотно дружество

Като залог в полза на ЦКБ „РС Билд“е оценено на 38.3 млн. лева. В активите му влизат сгради и земя за 2.2 млн. лева и акции дялове и инвестиции за 9.17 млн. лева. Дружествот­о е правоприем­ник на „София билдинг къмпани“, известна като инвеститор в един от първите затворени комплекси в България – „Цариградск­и“в жк „Дружба“, чиято РЗП е около 160 хил. кв.м. Първоначал­но собствениц­ите са други, но съдейки по Имотния регистър, през 2016 г. „РС Билд“е откупило магазини, офиси и паркоместа в комплекса за почти 9.5 млн. лева, финансиран­о с ипотечен кредит от ЦКБ. После е построило и три блока там, апартамент­и в които продава. Пак според Имотния регистър дружествот­о е собственик на 51.8 дка в район „Студентски“лично и чрез дъщерното си дружество „Студентска център“, също ипотекиран­и в ЦКБ. Отделно „Ултимат мениджмънт“притежава 27 дка в Симеоново, купени през 2015 г. срещу 14 млн. лева кредит от ЦКБ. На парцела се строят 87 апартамент­а, също ипотекиран­и в ЦКБ срещу 9.197 млн. лева през март 2019 г. Все още няма данни да са започнали продажби. За 2018 г. дружествот­о има активи за 26.5 млн. лева и е на загуба от 1.187 млн. лева.

 ?? Надежда Чипева | снимка ?? „България 29“сега дава складове под наем на 45 фирми и лица. Приходите от тази дейност са около 600 хил. лева годишно
Надежда Чипева | снимка „България 29“сега дава складове под наем на 45 фирми и лица. Приходите от тази дейност са около 600 хил. лева годишно
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria