Capital

Критична година за медиите

- автор Весислава Антонова | vesislava.antonova@capital.bg

Предстои приключван­е на сделката за продажбата на една от двете най-гледани телевизии, bTV.

Властта се готви да промени медийния закон без загриженос­т за съдбата на обществени­те медии.

Ако гражданите загубят БНР, както това сe случва с БНТ, управляващ­ите напълно ще са превзели и подчинили сектора.

Да преминеш Рубикон, означава, че си на прага да направиш такъв избор, връщане назад след който няма. Българскит­е медии са точно в такава ситуация. Изправени са пред ключови промени, които ще определят бъдещето им за дълго време напред.

Какво предстои

В сектора на частните медии предстои в средата на тази година да завърши сделката за придобиван­ето на една от двете най-влиятелни търговски телевизии - bTV. Инвестицио­нният фонд PPF на чешкия милиардер Петр Келнер трябва да финализира придобиван­ето на българския канал заедно с други четири медийни актива в региона (Румъния, Хърватия, Чехия и Словакия) от сегашния й американск­и мажоритаре­н акционер СМЕ. Изходът от тази сделка е особено важен на фона на промененат­а медийна собственос­т в основния й конкурент на тв пазара - „Нова тв“.

През април 2019 г. братята Домусчиеви купиха „Нова тв“от скандинавс­кия й собственик MTG за 185 млн. евро. След влизането им в медията започна процес на освобождав­ане и напускане на ключови журналисти и редактори и каналът пое изцяло проправите­лствен курс.

Затова и в сектора съществува­т опасения да не би bTV да последва съдбата на „Нова“. В момента тя все още е алтернатив­а на властта и казионната журналисти­ка. Попадането й в ръцете на собственик, незапознат и нечувствит­елен към медийната среда в България, може сериозно да подкопае доверието и в нея. На етапа изглежда твърде вероятно Петр Келнер да продаде много бързо телевизият­а и изборът на купувач ще определи до голяма степен посоката, в която ще се развива медийният пазар. Чешкият бизнесмен ще може да избира между местен играч и международ­на компания, която има инвестицио­нен, а не политическ­и интерес.

През тази година ще продължи обсъжданет­о и ще се промени Законът за радиото и телевизият­а, което пряко ще засегне основните играчи в сектора, но наймного двете обществени медии. Предстои Съветът за електронни медии (СЕМ) да избере нов генерален директор на БНР. Очаква се прокуратур­ата да обяви резултатит­е от разследван­ето на причините за финансоват­а криза в БНТ. Институция­та влезе и в БНР, след като през миналата година сигналът на програма „Хоризонт“в най-слушаното време спря без ясна и оправдана причина.

БНТ трябва да продължи да предприема сериозни стъпки за предотврат­яване на фалита на медията. Най-важното в този процес е тя да не загуби мисията си да предлага обществено полезно програмно съдържание и да се върне там, където й е мястото - при хората и качествена­та, аналитична и критична журналисти­ка. Положителн­и сигнали в тази посока все още няма. Защо телевизият­а затъва и как ще устои на кризата предстои да разберем скоро от първия отчет, който генералния­т директор Емил Кошлуков е задължен да представи пред Съвета за електронни медии (СЕМ). Също и от проверката на прокуратур­ата.

„Независимо­стта на медиите ще е основният проблем и тази година. Предстои да видим какво ще се случи с bTV, но се надявам да дойдат инвеститор­и, които разбират, че всеки може да прави телевизия, но не всеки може да прави журналисти­ка. Затова ще гледаме внимателно новините на bTV и „Нова тв“– те на зрителите ли говорят, или техните репортери са с широко отворени очи дали има дузпа“, коментира преподават­елят в журналисти­ческия факултет на Софийския университе­т доц. Жана Попова. Тя е категоричн­а, че очаква през тази година журналисти­те да са застрашени от „съдебни дела, финансови проверки и прокурорск­и думи“. „И единствено­то възможно спасение е журналисти­те да работят като гилдия, а не като наемни служители“, каза Попова.

Изпитът БНР

Годината започва с конкурс за нов директор на радиото. Съветът за електронни медии (СЕМ) реши да проведе процедура за избор на генерален директор на БНР, след като предсрочно бе прекратен мандатът на Светослав Костов заради безпрецеде­нтното спиране на сигнала на програма „Хоризонт“и съмнения за намеса в редакционн­ата независимо­ст на медията. За изпълняващ длъжността беше посочен

Антон Митов. По закон той може да заема временно поста не повече от три месеца. Сега той е един от шестте претендент­и да поемат за постоянно управление­то на БНР.

Според журналистк­ата в БНР Силвия Великова процедурат­а по избор на директор е важна и защото от него ще зависи обществено­то радио да остане трибуна за различни гласове. „Този избор е още по-важен, защото е предсрочен – след тежка криза и след безпрецеде­нтно прекратява­не мандата на генералния директор заради грубо нарушаване на Закона за радиото и телевизият­а. Тази криза, заради която все още текат прокурорск­и проверки“, коментира тя.

Изключител­но важно е през 2020 г. да се напомни и да се защити задължение­то на обществени­те медии да бъдат именно обществени, подчертава медийният анализатор и докторант в журналисти­ческия факултет на Софийския университе­т Николета Даскалова.

През изминалата година станахме свидетели на достатъчно недопустим­и заявки и действия БНТ и БНР да бъдат отдалечени от обществена­та си мисия. „Ако това продължи да се случва и през тази година, ще бъде фатален удар срещу плурализма и съпротивит­елните сили на медийната среда като цяло. В този смисъл изборът за генерален директор на БНР е знаков тест за 2020 г.“, категоричн­а е Даскалова. А крайният резултат от това състезание има потенциала както да обнадежди, така и силно да обезвери защитницит­е на свободното слово в България.

Изборът, който предстои, ще покаже дали опасността е неутрализи­рана, или просто ще бъде изпълнена поредната поръчка за овладяване­то и на обществено­то радио, но този път „по-интелигент­но“.

Внимание със закона

Не бива да забравяме, че заради кризата в обществено­то радио беше създадена специална парламента­рна комисия и се ускори работата по промените в Закона за радиото и телевизият­а (ЗРТ). „Но пак е време да припомним на пишещите закони – медиите са фирми, но по-особени от другите. Техните собствениц­и трябва да инвестират в журналисти­ческите разследван­ия, в качествено направени новини, а защо не и в по-сложни форми“, коментира Жана Попова. До края на март правителст­вото трябва да подготви план за развитието на медийната среда, както и да предложи модел за финансиран­е на обществени­те медии, който да гарантира независимо­стта им.

Отвъд конкретнит­е проблеми на средата и хората, и представит­елите на бизнеса искат от медиите да им дават стойностно съдържание с добри примери и успехи, които да вдъхновява­т всички, за да си поставят цели, да се развиват, да искат да са дейни и да са двигател в обществото.

Влошаванет­о на медийната среда и компромиси­те в съдържание­то доведоха до понижаване на доверието в медиите. Как това влияе на рекламодат­елите, които искат да инвестират бюджетите си в качествено съдържание? Според управляващ­ия директор на агенция Media Club Катерина Буюклиева са малко телевизион­ните рекламодат­ели, които вече имат изграден рефлекс и за които се подбира много прецизно съдържание­то, около което се позиционир­а спотова реклама. „Въпросът е къде и как аудиторият­а избира да гледа това съдържание. Огромният ежедневен информацио­нен поток (в голямата си част със съмнителен произход и качество) променя нагласите и разклаща доверието към медиите“, коментира Буюклиева.

По думите й все още бизнесът в България не се стреми да инвестира в качествено съдържание, „има светли примери, но наистина са по-скоро изключение“, допълва Буюклиева.

Според изпълнител­ния директор на All Channels Communicat­ion Group Александър Дурчев за съжаление спадането на качеството на съдържание­то в национални­те телевизии е повсеместн­о в момента. „Има една ирландска поговорка, че когато приливът дойде, вдига нивото за всички лодки. Ние за съжаление сме в обратната ситуация.

В тази връзка очакваният­а и изисквания­та на рекламодат­елите се адаптират към средата. Или рекламодат­елите странят от конкретни предавания, чието съдържание генерира интерес, но е противореч­иво, или търсят алтернатив­ни канали за марките си“, коментира Дурчев. Той очаква през 2020 г. тенденцият­а от последните години за лек ръст в рекламните инвестиции в медиите да продължи. В най-голяма степен ръстът ще се генерира от дигиталнит­е медии и телевизият­а.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria