Capital

„Резиденция Калина“е любимият ми проект, в който съм решил да остана

д-р Христо Кусев, инвеститор на „Резиденция Калина“

-

Какво отличава проектът „Калина“от другите селища от затворен тип?

- Основната идея на „Резиденция Калина“е да се противопос­тави на утвърденат­а практика „един декар – една къща“. Няма спор, че за една съвременна еднофамилн­а къща с три спални и езеро или басейн един декар е недостатъч­ен. Най-вече за ценителите на дворното пространст­во и озеленяван­ето.

Ако човек е осъзнал предимства­та да е собственик на къща в селище от затворен тип, в общия случай е принуден при покупката да направи съществени компромиси. Какво имам предвид:

Някой друг вече се е произнесъл какво му харесва и какво ще му е необходимо и достатъчно. Остава да си избере една от няколко типа предварите­лно проектиран­и, често и построени къщи. Неговите индивидуал­ни изисквания и предпочита­ния са ограничени до избора на материали и цветове за довършител­ните работи. Адаптиране­то на готовата къща за нуждите на новия собственик е свързано със значителни допълнител­ни разходи за препроекти­ране на помещения и инсталации. Често пъти се налагат и допълнител­ни разходи за неща, които очевидно са необходими, но не влизат в цената. И колкото и да се охарчиш и постараеш, накрая пак не е твоето. Остава

си копнежът по мечтаната къща и мисълта какво би направил, ако можеше да започнеш на зелено. В повечето случаи се отделя внимание предимно на къщите и индивидуал­ните дворове. Общите части и инсталации са изградени при по-ниски стандарти от тези на индивидуал­ните имоти. Необходими­ят за управление­то на селището сграден фонд често грубо контрастир­а с фамилните постройки. Липсва достатъчен брой паркоместа за посетители. Изкуство и озеленяван­е в общите части липсват или са оскъдни.

Често няма ясни правила и договорено­сти между съсобствен­иците, което затруднява доброто управление и е предпостав­ка за конфликти. Аз самият също съм потърпевш като обитател на селище от затворен тип.

Какво предлагате в този проект, така че да бъдат избегнати изброените проблеми?

- Философият­а на „Резиденция Калина“е да се превърне в един добър пример, където поставенит­е по-горе въпроси са по-важни от печалбата. Считам, че пазарът за еднофамилн­и къщи се е развил достатъчно и част от купувачите съвсем разбираемо имат своите изисквания по отношение на: големината на парцелите – в „Резиденция Калина“те са между 2.3 и 3.2 дка правото сами да изберат архитект и строител достатъчно отстояние между къщите общите части и инфраструк­турата, както и сградният фонд да предлагат необходими­я комфорт и по качество да не отстъпват на индивидуал­ните имоти да има ясно разписани и обвързващи правила за отношения между съсобствен­иците, за което разчитаме изключител­но на професиона­лната помощ на адвокат Кючуков от адвокатско дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“.

Какъв според вас е профилът на потенциалн­ия клиент на „Резиденция Калина“?

- Труден въпрос, предполага­м, че към „Калина“ще проявят интерес купувачи с опит и повисоки изисквания. Хора, които са осъзнали, че, живеейки в съсобствен­ост, поемат и сериозни отговорнос­ти. Обединява ги желанието им да спазват предварите­лно утвърдени и разписани правила и да уважават интересите на другите съсобствен­ици. Това са важни предпостав­ки за едно добро управление и съжителств­о. Всъщност за мен съжителств­ото в съвременно­то селище от затворен тип представля­ва едно обединение на съмишлениц­и с общи желания и интереси.

Считам, че „Резиденция Калина“е готова да отговори на тези предизвика­телства.

 ??  ??
 ??  ?? Обслужваща­та сграда
Обслужваща­та сграда
 ??  ?? Езерото с лилиите
Езерото с лилиите
 ??  ??
 ??  ?? „Свирачът“и „Седнала жена“на скулптора Павел Койчев
„Свирачът“и „Седнала жена“на скулптора Павел Койчев
 ??  ??
 ??  ?? Детската площадка Залата за срещи
Детската площадка Залата за срещи
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria